Τα κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας υπέγραψαν το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ, ως Βόρειας Μακεδονίας, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την ένταξη της χώρας ως 30ού μέλους της συμμαχίας.
Η υπογραφή του πρωτοκόλλου σημαίνει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Συμμαχίας ως παρατηρήτρια, μέχρι την επικύρωση του πρωτοκόλλου από όλες τις συμμαχικές χώρες.
Αυτό αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα, εντός των ημερών και από την ελληνική Βουλή. Η Αθήνα ίσως είναι η πρώτη που θα το πράξει.
Στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου στη έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες παρίσταντο ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ και εκπρόσωποι των 29 χωρών-μελών. Στόχος είναι η ένταξη της χώρας κατά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Δεκέμβριο στο Λονδίνο, διευκρίνισε διπλωματική πηγή.
Για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία ο Νικολά Ντιμιτρόφ είπε ότι θα γίνει «σε λίγες ημέρες» από την υπογραφή της πρωτοκόλλου εισδοχής. «Θα έχουμε λύσει και την τελευταία ανοιχτή διαμάχη που έχουμε με τον οποιοδήποτε γείτονα», επισήμανε.
«Αυτό δεν ήταν αναπόφευκτο, δεν ήταν καν πολύ πιθανό να συμβεί», επισήμανε κατά τον χαιρετισμό του και απένειμε εύσημα στις ηγεσίες και των δύο χωρών «που έδειξαν ότι το απίθανο είναι στην πραγματικότητα εφικτό».
Την Ελλάδα και την Βόρεια Μακεδονία για την επίλυση της διαμάχης επαίνεσε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι η είσοδος του 30ου μέλους θα ενισχύσει την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ακόμη, απέρριψε τις αμφιβολίες για την έλλειψη στρατιωτικής ετοιμότητας της χώρας. «Η Βόρεια Μακεδονία συμμετέχει στις στρατιωτικές ασκήσεις και στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, η ένταξή της θα συμβάλει στην σταθερότητα στην νοτιο-ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και την ασφάλειά μας», είπε και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση των Σκοπίων ανέλαβε τη δέσμευση να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ για το 2024 και έχει αρχίσει να τις αυξάνει».
«Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από το θάρρος και την προσήλωση των δύο κυβερνήσεων, από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Αυτοί είναι ηγέτες που φτιάχνουν, που διαμορφώνουν την ιστορία», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας πως η επίλυση αυτής της διαφωνίας άνοιξε τον δρόμο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Σύνοδος του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο
Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό από τον Γενς Στόλτενμπεργκ ότι οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συμμετάσχουν σε σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο.
Η επιλογή του μέρους έχει επιπλέον συμβολισμό καθώς η Βρετανία προετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ΕΕ τον επόμενο μήνα, ενώ παράλληλα επιμένει ότι θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει ρόλο-κλειδί για την ασφάλεια της ηπείρου.
Στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην έδρα του στις Βρυξέλλες, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έφερε σε δύσκολη θέση πολλούς ευρωπαίους συμμάχους του, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, με το επίμονο αίτημα του να δαπανήσουν πέρα τον 2% του ΑΕΠ για την άμυνά τους και να περιορίσουν την ενεργειακή εξάρτησή τους από τη Ρωσία.