Ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Γιάννης Αλαφούζος κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για τη Διπλή Ανάπλαση, η οποία θα οδηγήσει στην ανέγερση ενός νέου σταδίου για τον ΠΑΟ (δεξιά) | Facebook/Κώστας Μπακογιάννης/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Υπογράφηκε η Διπλή Ανάπλαση για πάρκο στην Αλεξάνδρας και γήπεδο στον Βοτανικό!

Επειτα από δέκα και πλέον χρόνια, μπήκε ξανά σε ράγες το πολυσυζητημένο έργο που θα αλλάξει την πρωτεύουσα. Για προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε λόγο ο Αδωνις Γεωργιάδης, που υπέγραψε το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας. «Κλείνουμε, βήμα βήμα, τους λογαριασμούς του παρελθόντος» είπε ο Κώστας Μπακογιάννης
Protagon Team

Υστερα από μια ολόκληρη δεκαετία κατά την οποία το σχέδιο βάλτωσε, η πολυσυζητημένη «Διπλή Ανάπλαση» αναστήθηκε. Την Παρασκευή ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης υπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης, δήμου και ΠΑΕ Παναθηναϊκός το οποίο, όταν ολοκληρωθεί, θα δώσει στην πόλη ένα νέο πάρκο –στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το ιστορικό γήπεδο του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας– και στον ΠΑΟ ένα νέο, υπερσύγχρονο στάδιο στον Βοτανικό.

Την υπογραφή του σχεδίου, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζου και του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, ανακοίνωσε ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων με ανάρτησή του στο Facebook. O κ. Μπακογιάννης είπε ότι στη λεωφόρο Αλεξάνδρας θα δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων, ένα μουσείο του ΠΑΟ και υπόγειο πάρκινγκ, ενώ στον Βοτανικό θα δημιουργηθούν γήπεδο ποδοσφαίρου 40.000 θέσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις του ΠΑΟ και σημαντικές περιβαλλοντικές υποδομές.

«Κλείνουμε, βήμα βήμα, τους λογαριασμούς του παρελθόντος. Έργα πνοής και ανάπτυξης για την πόλη, που παραμένουν εδώ και δεκαετίες στα συρτάρια, μπαίνουν σε τροχιά ολοκλήρωσης. Ήταν στρατηγική απόφασή μας, η Διπλή Ανάπλαση να γίνει πραγματικότητα. Δεσμευτήκαμε, μελετήσαμε, συνεργαστήκαμε, διαβουλευτήκαμε και σήμερα δίνουμε το σήμα εκκίνησης για τη δημιουργία δυο υπερτοπικών-μητροπολιτικών πόλων», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης.

Πιο αναλυτικά,

Στη λεωφόρο Αλεξάνδρας θα δημιουργηθούν:

-ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων

-αθλητικό μουσείο του ΠΑΟ

– εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης

– και υπόγειο πάρκινγκ έως 700 θέσεων στάθμευσης.

Στον Βοτανικό δημιουργείται:

– γήπεδο ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών FIFA UEFA 4 αστέρων

– αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτεχνικού σωματείου ΠΑΟ 7.500 τ.μ.

– ανοιχτή αθλητική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό

– αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων 4.800 τ.μ.

– 52.000 τ.μ. στο ακίνητο της ΑΕΠ Ελαιώνα

– χώροι πρασίνου έκτασης τουλάχιστον 80 στρεμμάτων

– έργα διαμορφώσεων, πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών, εσωτερικού δικτύου, δικτύων υποδομών κ.λπ.

– σημαντικές περιβαλλοντικές υποδομές για την οχύρωση της περιοχής από φυσικές καταστροφές.

Παράλληλα, σε περιοχή εκτός της έκτασης της Διπλής Ανάπλασης, σε όμορα οικόπεδα, ο Δήμος θα χωροθετήσει τη δημιουργία Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Εγκαταστάσεις Πολλαπλών Χρήσεων.

Για «δέσμευση της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη» έκανε λόγο από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είπε ότι στόχος είναι το σχέδιο να έχει ολοκληρωθεί σε 36 μήνες, δηλαδή σε τρία χρόνια.

«Μετά από πολλά χρόνια που οι Αθηναίοι και ο κόσμος του Παναθηναϊκού άκουσαν πολλά λόγια για τη διπλή ανάπλαση και παρά τη φιλότιμη προσπάθεια στο παρελθόν, του τότε Υπουργού, κ. Γιώργου Σουφλιά που δυστυχώς δεν ευοδώθηκε, η Κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά αναλαμβάνουν τη δέσμευση να υλοποιηθεί το έργο της διπλής ανάπλασης στον Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Σκοπός μας είναι να δώσουμε ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου στους πολίτες της Αθήνας, ένα μεγάλο γήπεδο ποδοσφαίρου που θα ικανοποιεί τις διεθνείς ανάγκες του Παναθηναϊκού για τα επόμενα χρόνια, αξιοπρεπείς αθλητικές εγκαταστάσεις στον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και μια καινούργια μεγάλη γειτονιά για όλους τους κατοίκους της Αθήνας. Το έργο της διπλής αναπλάσεως θα αλλάξει την εικόνα της Αθήνας τα επόμενα χρόνια και δέσμευσή μας είναι σε 36 μήνες από σήμερα να είναι όλα έτοιμα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.