Στη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, προκειμένου -όπως σημειώνεται- να καταστεί περιφερειακός, στρατιωτικός κόμβος παροχής συντήρησης, υποστήριξης και εκπαίδευσης των δυνάμεων (αμφότερων των χωρών), καθώς επίσης στη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας των χωρών, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας (σε μία επισήμανση ιδιαίτερης σημασίας) στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, αναφέρεται ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, στην επιστολή του που συνοδεύει τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία υπεγράφη επισήμως την Πέμπτη από τον ίδιο και τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, σε ειδική τελετή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται απόλυτα την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα, καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», αναφέρεται σε μία διατύπωση που δεν υπήρχε στις προηγούμενες επιστολές μετά την κύρωση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Στην επιστολή του, σημεία της οποίας έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ανταποκριτής του Οpen Μιχάλης Ιγνατίου και η ιστοσελίδα Hellas Journal, ο κ. Μπλίνκεν υπογραμμίζει τη σημασία του Διεθνούς Δικαίου για την περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ χαρακτηρίζει την Ελλάδα σταθερό νατοϊκό σύμμαχο, με ηγετικό περιφερειακό ρόλο, «πυλώνα σταθερότητας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, για την ευρύτερη περιοχή.
Αφού αναφέρεται στην προσφερόμενη (από την Ελλάδα) δυνατότητα χρησιμοποίησης ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και στα νησιά από τις αμερικανικές δυνάμεις, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τονίζει πως η διμερής στρατηγικής φύσεως αμυντική συνεργασία των δύο χωρών προσδίδει περιφερειακή σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Μεταξύ άλλων υπογραμμίζονται ο ρόλος του στρατηγικού διαλόγου για τη συνεχιζόμενη οικοδόμηση της διμερούς σχέσης σε πολλούς τομείς που πλέον επεκτείνονται θεματικά, και η διμερής σχέση καθεαυτή, που όπως επισημαίνεται, βρίσκεται σε νέο ιστορικό υψηλό και αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό κατά το επετειακό έτος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Στην επιστολή Μπλίνκεν καταγράφεται με λεπτομέρεια το πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται η αναθεώρηση της MDCA.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Hellas Journal, η νέα MDCA περιλαμβάνει σημαντικά νέα στοιχεία που επεκτείνουν και εμβαθύνουν τη διμερή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος – ΗΠΑ με ευρύτερο αποτύπωμα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.
Ειδική αναφορά γίνεται ξανά στο στοιχείο της αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής για την προστασία της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών.
Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στην υποστήριξη της ευημερίας και ασφάλειας της Ελλάδας. Η MDCA επιδεικνύει την αποφασιστικότητα προστασίας της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών κατά απειλών ή ένοπλων επιθέσεων, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Περιλαμβάνονται επίσης οι προοπτικές συμφωνίας για επιπλέον εγκαταστάσεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (σε μία έμμεση αναφορά για τη Σκύρο που φαίνεται να μένει εκτός ΜDCA) και στο ίδιο πλαίσιο προσδιορίζονται επιπλέον ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις οποίες θα παρέχονται διευκολύνσεις στις αμερικανικές δυνάμεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τoν ζωτικό ρόλο των ελληνικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις τους σε ηπειρωτικές ή νησιωτικές περιοχές, είναι η διατύπωση που επελέγη.
Ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την Πέμπτη, αν η αμυντική συμφωνία θα περιέχει «ευέλικτες διατάξεις ως προς την προσθήκη και νέων τοποθεσιών», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε ότι απέχουμε λίγες ώρες από την υπογραφή της και στις δηλώσεις που θα γίνουν μετά, θα προκύψουν οι απαντήσεις για όλα. Επιβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα υπογράφει συμφωνία πενταετούς επέκτασης.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο Αντονι Μπλίνκεν εντάσσει την τροποποίηση της MDCA σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο διμερούς αμυντικής συνεργασίας, το οποίο είναι σημαντικό για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, με κοινή προσέγγιση όσον αφορά τις δημοκρατικές αξίες και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.