Τα κεντρικά γραφεία της Evergrande στη Σαγκάη | REUTERS/Aly Song
Επικαιρότητα

Υπό εκκαθάριση η Evergrande, άλλοτε κινεζικός γίγαντας των ακινήτων

Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ εξέδωσε την σχετική απόφαση καθώς η εταιρεία «δεν παρουσίασε πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης εντός της καθορισμένης προθεσμίας». Τα χρέη της ξεπερνούν τα 300 δισ. δολάρια
Protagon Team

Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε να τεθεί υπό εκκαθάριση η εταιρεία Evergrande, ο γιγαντιαίος κινεζικός όμιλος του τομέα των ακινήτων που βρισκόταν σε μεγάλη δυσχέρεια, καθώς δεν παρουσίασε πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

Με δεδομένη «την προφανή έλλειψη προόδου από πλευράς της εταιρείας στην παρουσίαση βιώσιμου σχεδίου αναδιάρθρωσης (…) κρίνω πως είναι προσήκον το δικαστήριο να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης για την εκκαθάριση της εταιρείας, και αυτό διατάσσω», ανέφερε η δικαστής, Λίντα Τσαν.

Η μετοχή του ομίλου Evergrande βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση —απώλεσε πάνω από το 20% της αξίας της αμέσως μόλις έγινε γνωστή η δικαστική απόφαση— με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να ανακοινώσει πως προχωρά στην αναστολή της διαπραγμάτευσής της.

«Οι αγοραπωλησίες των τίτλων του Evergrande Property Services Group Limited ανεστάλησαν στις 10:19» (τοπική ώρα), ανέφερε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, διευκρινίζοντας πως ανεστάλη επίσης η διαπραγμάτευση της μετοχής της θυγατρικής του ομίλου που δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, της Evergrande NEV.

Τα προβλήματα της Evergrande, που κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής της Κίνας, έχουν γίνει σύμβολο της πολυετούς κρίσης των ακινήτων η οποία έχει προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην οικονομία της χώρας.

Ενας πιστωτής το 2022 κατέθεσε αίτηση εκκαθάρισης στο Χονγκ Κονγκ κατά της China Evergrande Group –η οποία θα ξεκινούσε τη διαδικασία εκκαθάρισης– αλλά η υπόθεση καθυστέρησε, καθώς τα μέρη προσπαθούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η δικαστής πρόσθεσε ότι το δικαστήριο κατά την προηγούμενη ακρόαση τον Δεκέμβριο «κατέστησε σαφές ότι ανέμενε να δει μια πλήρως διατυπωμένη και βιώσιμη πρόταση».

«Η εταιρεία φταίει η ίδια για την εκκαθάρισή της», δήλωσε δικηγόρος ομάδας πιστωτών.

Η κατάρρευση της Evergrande, η οποία για πρώτη φορά αθέτησε πληρωμή χρέους το 2021 και κήρυξε πτώχευση στις ΗΠΑ το περασμένο καλοκαίρι, παρακολουθείται στενά, καθώς κάποτε αποτελούσε πυλώνα της οικονομίας της Κίνας.

Ο τομέας των κατασκευών και των ακινήτων της Κίνας αντιπροσώπευε παλιά περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της.

Ο Σι Τζινπίνγκ έκρινε ότι το χρέος που συσσωρεύτηκε από την Evergrande και άλλες εταιρείες ακινήτων αποτελούσε απαράδεκτο κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη συνολική οικονομική υγεία της Κίνας.

Οι κινεζικές αρχές περιόρισαν σταδιακά την πρόσβαση των κατασκευαστών σε πιστώσεις από το 2020 και ακολούθησε ένα κύμα πτωχεύσεων.

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, η Evergrande είχε χρέη ύψους 328 δισ. δολαρίων.