Με τη θετική ψήφο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υπερψηφίσθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, όπως τροποποιήθηκε, για το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις βουλευτικές εκλογές».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε με το «παρών», όπως είχε προαναγγελθεί νωρίτερα από τους βουλευτές του κόμματος, ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 καταψήφισαν την τροπολογία.
«Ο κ. Τσίπρας είναι κατά συρροήν απών από τις μεγάλες προκλήσεις. Την ώρα αυτή –που η θεσμική και ιστορική ευθύνη επιβάλλει αρραγές μέτωπο για τη ριζική αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων που εμφανίζονται σαν κόμματα– συνεχίζει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, ανιστόρητους ισχυρισμούς και δικολαβικά τερτίπια, ώστε να δικαιολογήσει ότι αποτελεί και πάλι εξαίρεση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αμέσως μόλις έγινε γνωστή η στάση που θα τηρούσε η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Αλλά αυτοί που δεν έβρισκαν τάχα αίθουσα για να δικάσουν την Χρυσή Αυγή, που έλεγαν υπαινικτικά ότι “Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι” προκειμένου να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο, που εφαρμόζουν κατά λέξη το εγχειρίδιο του τραμπισμού για να προκαλέσουν κοινοβουλευτική και γενικότερη πολιτική αρρυθμία, ούτε μπορούν να παριστάνουν τους τιμητές στη Νέα Δημοκρατία, η οποία θαρραλέα ξεσκέπασε και οδήγησε στο εδώλιο την Χρυσή Αυγή και μάχεται έμπρακτα, από συστάσεώς της, κάθε έκφανση της ακροδεξιάς ούτε να νομίζουν ότι θα δραπετεύσουν χωρίς να πάρουν καθαρή θέση λειτουργώντας πάλι πονηρά», προσέθεσε ο Γιάννης Οικονόμου, για να τονίσει στη συνέχεια:
«Η υπευθυνότητα του καθενός μετριέται στις πράξεις, για αυτό και η Ιστορία στους απόντες επιφυλάσσει περιφρόνηση και κατάκριση».
Βελτιώσεις
Επισημαίνεται ότι πριν την ψήφιση της τροπολογίας, και έχοντας ακούσει τις απόψεις των κομμάτων αλλά και της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προχώρησε σε αρκετές προσθήκες και βελτιώσεις επί της διάταξης.
- Ειδικότερα, όπως ανέφερε, με τη διαγραφή στο πρώτο εδάφιο της περίπτωσης β’ της παρ. 1 του εσωτερικού άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 διαγράφονται οι λέξεις «ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα» εξηγώντας πως με αυτό τον τρόπο περιορίζεται «το εύρος των αδικημάτων, μόνο στα αδικήματα που έχουν πολιτειακό χαρακτήρα και όχι σε άλλα αδικήματα που μπορεί να έχουν επιφέρει ισόβια κάθειρξη».
- Επίσης, το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης γ’ αναδιατυπώνεται ως εξής: «Η κρίση περί του ότι η δράση του πολιτικού κόμματος δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος δύναται να λάβει χώρα μόνο όταν υφίσταται καταδίκη σε οποιοδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών ή ιδρυτικών μελών ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα των άρθρων 134, 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα». Με την αλλαγή αυτή, είπε ο υπουργός, διατηρείται το πεδίο κρίσης επί των συνδυασμών στο Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου «αλλά αποτυπώνουμε στο κείμενο την παρατήρηση που έχει κάνει στην έκθεσή της η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Περιορίζεται το εύρος, όπως έχουν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Και περιορίζουμε ακόμα περισσότερο τα αδικήματα ώστε να καλυφθούν οι ανησυχίες που έχουν ακουστεί».
- Ακόμη, το πέμπτο εδάφιο της πρόπτωσης γ’ της τροπολογίας αντικαθίσταται ως εξής: «Προς υποβοήθηση της κρίσης του (εννοεί το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου) πολιτικά κόμματα και κάθε εκλογέας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 34. Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου σε περίπτωση αυτεπάγγελτου ελέγχου ή υποβολής υπομνημάτων με στοιχεία τεκμηρίωσης για τα οριζόμενα, καλεί με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο το ελεγχόμενο κόμμα να λάβει και να υποβάλλει υπόμνημα με τις απόψεις του», κάνοντας, όπως είπε ο υπουργός, μια πρόβλεψη δικαιώματος ακροάσεως.
- Μια επιφύλαξη του υπουργού αφορά στην παρατήρηση που έχει κάνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και έχει θιγεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τους χρόνους κρίσης του Τμήματος του Αρείου Πάγου, όπως είπε ο ίδιος. Επ’ αυτού του ζητήματος είπε ότι θα εξεταστεί η επιμήκυνση των προθεσμιών σε επόμενο νομοσχέδιο.
Με τις αλλαγές αυτές, πάντως, ο κ. Βορίδης εκτίμησε ότι έχουν απαντηθεί όλα τα ζητήματα, και πως έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις όλων των κομμάτων. «Εκτός από αντιρρήσεις αρχής, που έχει το ΚΚΕ για λόγους που ανάγονται στην δική του ιστορική μνήμη, όλες οι άλλες έχουν καλυφθεί και δεν μπορείτε να επιμείνετε σε μια άρνηση. Και το θέμα είναι εάν όλοι, και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν την ίδια στρατηγική στόχευση, που υποτίθεται ότι πως είναι κοινή. Το μείζον ερώτημα, πλέον είναι, είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι καταδικασμένοι για εγκληματικές οργανώσεις δεν μπορούν να υποδύονται τους πολιτικούς αρχηγούς κομμάτων; Γιατί εάν συμφωνούμε η τροπολογία πρέπει να υπερψηφιστεί από τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία», είπε προς τους βουλευτές ο υπουργός.
Στις παραπάνω νομοθετικές βελτιώσεις προστέθηκε, αργότερα, και η πρόβλεψη να μπορούν να καταθέτουν υπομνήματα για την υποβοήθηση της κρίσης του Τμήματος του Αρείου Πάγου μόνο πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που έχουν εκλέξει εκπροσώπους στην Βουλή των Ελλήνων και στην Ευρωβουλή, η οποία είχε ζητηθεί από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό κείμενο της τροπολογίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Προς υποβοήθηση της κρίσης του, πολιτικά κόμματα και κάθε εκλογέας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι την επομένη της λήξης της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 34».
Ανδρουλάκης: Στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία
Η Χαριλάου Τρικούπη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ικανοποίηση των αιτημάτων της από την κυβέρνηση δια του επικεφαλής της. Ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, είχε προαναγγείλει την υπερψήφιση της τροπολογίας δηλώνοντας ότι το «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει πιστό στις παραδόσεις του να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των θεσμών της». Γι’ αυτό και κατέθεσε «παρατηρήσεις που οδήγησαν στη βελτίωση μιας τροπολογίας που, όπως είχε αρχικά δει το φως της δημοσιότητας, παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα».
«Κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς την συνταγματική αρτιότητα της, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών», τόνισε ο ίδιος.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Είχε προηγηθεί η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «με τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη» και την ταυτόχρονη στροφή της «στις θέσεις Κασιδιάρη», την στροφή της «στην ακροδεξιά ρητορική», επιδιώκει να κερδίσει ψηφοφόρους.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε επίσης κατά την παρέμβασή του στη Βουλή ότι η επίμαχη τροπολογία αντί «να οδηγήσει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, την απομόνωση και τον αποκλεισμό των νεοναζί, μπορεί να τους δυναμώσει (…)», καθώς, πέραν των άλλων αρνητικών σημείων, είναι και μια «συνταγματικά εξαιρετικά προβληματική τροπολογία».
Προειδοποίησε, ακόμη, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Αφήνετε ένα ανοιχτό παράθυρο διάπλατο, ώστε αύριο κάποιος να ισχυριστεί ότι ο νόμος που ψηφίσατε δεν αφορά μόνο τους νεοναζί, αλλά και οποιοδήποτε κόμμα, αν οποιοσδήποτε δικαστής κρίνει ότι δεν υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, με βάση το άρθρο 29 του Συντάγματος, επαναφέροντας με αυτόν τον τρόπο από το παράθυρο την ανιστόρητη, την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων. Και εξισώνοντας την κομμουνιστική ιδεολογία με την απάνθρωπη ιδεολογία των ναζί, τον κομμουνισμό με τον φασισμό. Αυτό το παράθυρο αφήνετε ανοιχτό. Αν δεν το έχετε καταλάβει, οφείλω να σας το επισημάνω» (περισσότερα εδώ).
Με τη σειρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, απάντησε στον κ. Οικονόμου, ισχυριζόμενη ότι η κυβέρνηση απέδειξε «ότι κάθε άλλο παρά τη συναίνεση επιδίωκε».
«Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε να κάνει ένα βήμα πίσω από την αρχική του πρόταση και να προτείνει τελικά ως συμβιβαστική λύση την πρόταση των συνταγματολόγων Αλιβιζάτου – Κοντιάδη, η κυβέρνηση επέμεινε στη δική της προβληματική διάταξη. Με ευθύνη της κυβέρνησης, λοιπόν, χάθηκε η ευκαιρία να υπάρξει ευρύτατη πλειοψηφία σε ένα ζήτημα που μας ενώνει όλους», σχολίασε.