Στιγμιότυπο από την επεισοδιακή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων | REUTERS/Tomislav Georgiev
Επικαιρότητα

Πρώτο βήμα από τα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών – καβγάς με tweet Καμμένου

Επειτα από μπαράζ αναβολών της ψηφοφορίας εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση. Πραγματοποιήθηκε και ονομαστική ψηφοφορία έπειτα από αίτημα του VMRO–DPMNE. Δείτε τι προηγήθηκε - ανάμεσά τους και το tweet του Καμμένου και την απάντηση της πλευράς Ζάεφ
Protagon Team

Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε το βράδυ της Παρασκευής την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών —αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα ιστορικό και καθοριστικό πρώτο βήμα για τη λύση του προβλήματος με την ονομασία της γειτονικής μας χώρας και σύντομα θα έρθει η ώρα της Ελλάδας να κυρώσει από την πλευρά της τα συμφωνηθέντα.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξασφάλισε την πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών – δηλαδή, 80 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, σε σύνολο 117, κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ 39 ψήφισαν κατά. Ετσι, η κυβέρνηση Ζάεφ αποφεύγει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος, πάντως, απαιτούνται δύο ακόμα ψηφοφορίες. Η δεύτερη, όπου θα κριθούν οι ακριβείς τροποποιήσεις, απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 εδρών. Η τρίτη, όπου θα οριστικοποιηθεί η αναθεώρηση, απαιτεί εκ νέου 80 έδρες.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και τρεις μήνες, καθώς πριν από την τελική ψηφοφορία το κείμενο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 23.20 και είχαν προηγηθεί καταγγελίες για προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, ασφυκτικές πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο, κυρίως από τις ΗΠΑ, προς τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO και παρασκηνιακές προσπάθειες από τον Ζόραν Ζάεφ για να εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών στην πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που πρέπει να γίνουν.

Δείτε, αναλυτικά, τι προηγήθηκε

Πυρετώδεις παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονταν σε εξέλιξη το βράδυ της Παρασκευής στα Σκόπια: η κρίσιμη συζήτηση, που θα οδηγούσε στην πρώτη ψηφοφορία επί της συνταγματικής αναθεώρησης, δεν είχε ξεκινήσει.

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενος περίπου στις 8.00 το βράδυ (7.00 τοπική) από το Κοινοβούλιο, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. «Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες», πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η συζήτηση δεν ξεκίνησε νωρίτερα την ίδια ημέρα επειδή δύο από τους βουλευτές που φέρονταν ότι προτίθενται να ψηφίσουν θετικά έθεταν ακόμη προσκόμματα.

Tαυτόχρονα, άλλες πληροφορίες ήθελαν τον Ζάεφ να επιλέγει να πάει σε συζήτηση και ψηφοφορία τη Δευτέρα, ημέρα που θα βρίσκεται στα Σκόπια ο Μάθιου Πάλμερ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις. Ωστόσο, θεωρούνταν δεδομένο ότι ο Ζάεφ δεν θα προχωρούσε στη διαδικασία αν δεν εξασφάλιζε θα έχει τις αναγκαίες ογδόντα ψήφους.

Το VMRO πάντως, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, προκάλεσε τον Ζάεφ να προχωρήσει σε ανοιχτή ψηφοφορία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να περάσει η συνταγματική αλλαγή και συνακόλουθα η Συμφωνία των Πρεσπών.

Τελικά η ψηφοφορία έγινε με τους βουλευτές του VMRO, όρθιους για να καταδείξουν εκείνους που «αποστατούν». Και η ψηφοφορία έβγαλε το «μαγικό» 80…

«Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν»

Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να συγχαρεί τον Ζόραν Ζάεφ. «Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ! Η αποψινή ψήφος είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για τους λαούς μας!» ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρωθυπουργός.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χαιρέτισαν και οι Βρυξέλλες.

Με κοινή τους δήλωση η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, επαναδιατυπώνουν τη σταθερή τους προσήλωση στη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ως ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωσή της και καλούν τη γείτονα να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στις συνταγματικές αλλαγές, που θα οδηγήσουν τη χώρα στον ευρωπαϊκό δρόμο.

To tweet του Καμμένου

Στο μεταξύ, νέες φωτιές άναψε ο Πάνος Καμμένος ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter, το βράδυ της ίδιας ημέρας, ουσιαστικά υιοθετεί τις καταγγελίες για δωροδοκίες στα Σκόπια προκειμένου να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο υπουργός Άμυνας αναφέρεται εμμέσως στις δηλώσεις που έκανε, ενώπιον δημοσιογράφων, ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού VMRO-DPMNE, ο οποίος μίλησε για προτάσεις 2 εκατομμυρίων σε βουλευτές του κόμματός του ώστε να παραχωρήσουν την ψήφο τους.

«Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας όποιος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και όποιος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000 ευρώ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι», έγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δίνοντας –ουσιαστικά- συνέχεια στη συζήτηση που άνοιξε στο υπουργικό συμβούλιο και οδήγησε στην παραίτηση Κοτζιά.

Σκόπια: Ο Καμμένος διασπορέας  ψευδών ειδήσεων

Σε σκληρή γλώσσα ήταν η απάντηση των Σκοπίων στον κ. Καμμένο. Ο Μίλε Μποσνιάκοβσκι, κυβερνητικός εκπρόσωπος, εγκάλεσε τον έλληνα υπουργό Αμυνας ως διασπορέα fake news.

«Αγαπητέ κύριε Καμμένε, ενημερωθείτε παρακαλώ, ότι έχετε ήδη μοιραστεί fake news, τα οποία έχουν επίσημα διαψευσθεί από την Κυβέρνησή μας. Στο πνεύμα της δημοκρατίας και της καλής διπλωματίας ας δουλέψουμε για την φιλία μεταξύ των χωρών μας», ανέφερε στο Twitter.