Πριν από λίγες ημέρες η Virgin Galactic, o διαστημικός βραχίονας της Virgin, παρουσίασε το σκάφος που κατασκεύασε για την πραγματοποίηση τουριστικών πτήσεων στο Διάστημα. Τώρα επανήλθε και με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θα συνεργαστεί με τη Rolls-Royce και τη NASA για την κατασκευή ενός υπερηχητικού αεροσκάφους που θα πραγματοποιεί πτήσεις από τη μία πλευρά του πλανήτη στην άλλη, σε χρόνους ρεκόρ. Τα τελευταία χρόνια, πολλές εταιρείες έχουν συνάψει διαφόρων ειδών συνεργασίες με στόχο την κατασκευή αεροσκαφών που θα πετούν πάνω από τους ωκεανούς και τις ηπείρους με τρόπους και ταχύτητες τέτοιες που να μετατρέπουν πολύωρα ταξίδια σε… σύντομες βόλτες.
Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times, το σκάφος που θέλει να κατασκευάσει η Virgin Galactic θα πετά σε ύψος περίπου 20 χλμ. και θα σπάει τρεις φορές το φράγμα του ήχου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να πραγματοποιεί υπερατλαντικά ταξίδια (π.χ. Λονδίνο – Νέα Υόρκη) σε διάστημα 90 λεπτών. Η Rolls-Royce θα αναλάβει την κατασκευή του συστήματος προώθησης του σκάφους και η NASA θα προσφέρει την τεχνογνωσία της. Μηχανές που είχε κατασκευάσει η Rolls-Royce χρησιμοποιούσε το θρυλικό Κονκόρντ, που έφερε επανάσταση στις αεροπορικές μεταφορές.
Το υπερηχητικό σκάφος της Virgin Galactic θα μπορεί να μεταφέρει συνολικά 18 επιβάτες και πλήρωμα και θα απευθύνεται βασικά σε επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν γρήγορα επαγγελματικά ταξίδια. Ο σχεδιασμός του σκάφους έχει μάλιστα προχωρήσει σε βαθμό τέτοιο, ώστε η Virgin να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για να λάβει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και άδειες για τη συνέχιση του πρότζεκτ.
Να σημειωθεί ότι η Virgin Galactic συμμετέχει ως χρηματοδότης στην κατασκευή ενός ακόμη υπερηχητικού επιβατηγού αεροσκάφους. Το σκάφος ονομάζεται Overture και το κατασκευάζει η start-up εταιρεία Boom Supersonic. Το πρωτότυπό του, που επίσης θα διαθέτει μηχανές της Rolls-Royce, αναμένεται να παρουσιαστεί τον προσεχή Οκτώβριο. Θα μπορεί να μεταφέρει 75 άτομα και να πραγματοποιεί υπερατλαντικές πτήσεις σε περίπου τρεις ώρες.