H «επίθεση» φιλίας της Κομισιόν προς την Ελλάδα συνεχίζεται αδιάπτωτη, τη στιγμή που το ΔΝΤ και η Γερμανία διατηρούν ακέραιες τις θέσεις τους ως προς το θέμα του ελληνικού χρέους.
Τρανό παράδειγμα η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της άμεσης μείωσης του ελληνικού χρέους, σε αντίθεση με ό,τι πρεσβεύει το Βερολίνο. Κάτι που καταδεικνύει με έκτυπο τρόπο ότι οι διαφωνίες των Θεσμών απέναντι σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα είναι υπαρκτές και διακριτές.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν δίστασε να πει: «Από του Ελληνες έχουμε πάρει πολλά και τους έχουμε δώσει λίγα».
Στο ερώτημα εάν συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους για τις προσεχείς δεκαετίες, και όχι μόνο (διευθέτηση) έως το 2018, ο κ. Γιούνκερ απάντησε: «Εάν μειώναμε το ελληνικό χρέος τώρα δεν θα είχε καμία χρησιμότητα για τη χώρα, δεδομένου ότι δεν υποχρεούται να αποπληρώσει τίποτα τα επόμενα χρόνια. Θα ήταν όμως η αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας που έχει καταβληθεί από τους Ελληνες. Τους έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα. Θα πρέπει τουλάχιστον να τους επιστρέψουμε την αξιοπρέπειά τους» είπε ο πρόεδρος.
Εκτός του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, τάχθηκε υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Κάλεσε, δε, όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία στις συζητήσεις
Για να προσθέσει: «Εχω πάντα υποστηρίξει ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Πάλεψα κατά της ιδέας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα. Είμαστε εντελώς κοντά για μια νέα συμφωνία για το πρόγραμμα προσαρμογής και επικροτώ τις προσπάθειες των Ελλήνων» τόνισε.
Κάνοντας αναφορά στην κοινωνική αναστάτωση που έχει φέρει στη Γαλλία το εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Γιούνκερ είπε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ποια θα ήταν η αντίδραση (με διαδηλώσεις) σε Παρίσι και Μασσαλία, εάν η Γαλλία έπρεπε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σαν αυτές που επιβλήθηκαν στους Ελληνες. Τη στιγμή μάλιστα που η εργασιακή μεταρρύθμιση που επιθυμεί να επιβάλει η κυβέρνηση, είναι το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε».
Και ο Τζακ Λιου υπέρ της ελάφρυνσης χρέους
Εκτός του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, τάχθηκε υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Κάλεσε, δε, όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία στις συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο της συνόδου του G7 στο Τόκιο.
Ο κ. Λιου επανέλαβε τη σταθερή αμερικανική θέση ότι η Ευρώπη είναι σημαντικό να τηρήσει τη δέσμευσή της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο και να μπει σε ένα πιο σταθερό μονοπάτι.