Φωτ. αρχείου | Shutterstock
Επικαιρότητα

ΥΠΕΝ: Τον Δεκέμβριο η παρέμβαση για το κόστος του ρεύματος

Το ύψος της παρέμβασης θα εξαρτηθεί από τα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές για τον επόμενο μήνα και το κατά πόσο θα απορροφήσουν τις αυξήσεις στη χονδρική
Protagon Team

«Αμεσα αποτελέσματα για τους καταναλωτές με τις ελάχιστες δυνατές παρενέργειες στην αγορά και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είναι η φόρμουλα που επιδιώκει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την παρέμβαση στις αρχές Δεκεμβρίου που αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών από υπερβολικές αυξήσεις στο ρεύμα τον επόμενο μήνα.

Πηγές του ΥΠΕΝ ανέφεραν την Παρασκευή, μετά τη σύσκεψη με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το είδος των παρεμβάσεων που θα εφαρμοστούν, ότι «η ΕΕ κατανοεί τα ελληνικά επιχειρήματα. Οπως επίσης κατανοεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει τις μόνιμες αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς ρεύματος που μελετά η Επιτροπή αλλά πρέπει να δράσει άμεσα για την προστασία των καταναλωτών. Κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί όχι μόνο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης αλλά και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της παρέμβασης θα είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι κανονιστικά μέτρα καθώς, όπως πρόσθεσαν, «η επιβολή πλαφόν στις τιμές πώλησης της ενέργειας στο Χρηματιστήριο απαιτεί αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που δεν φαίνονται εφικτές αυτή τη στιγμή».

Ως προς το ύψος της παρέμβασης, αυτό θα εξαρτηθεί από τα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές για τον Δεκέμβριο και το κατά πόσο θα απορροφήσουν τις αυξήσεις στη χονδρική.

Μέχρι στιγμής η μέση τιμή του Νοεμβρίου στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώνεται στα 139,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 90,06 ευρώ τον Οκτώβριο, δηλαδή 55% υψηλότερη.

Η βάση των επιχειρημάτων με τα οποία προσέρχεται η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζεται στο ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν ευθύνεται για τις υψηλές τιμές ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη αλλά αντιθέτως στηρίζει τα συστήματα των γειτονικών χωρών με εξαγωγές. Παρόλα αυτά υφίσταται τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών τιμών.

Ειδικότερα, τονίζονται στη διαπραγμάτευση τρία σημεία: