| IntimeNews
Επικαιρότητα

ΥΠΕΝ: Αναστέλλονται οι οικονομικές δραστηριότητες στις καμένες περιοχές του Εβρου

Είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις για την αδειοδότηση δύο νέων μικρών αιολικών πάρκων στον Εβρο, παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής
Protagon Team

Αντιδράσεις είχε προκαλέσει η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να αδειοδοτήσει ακόμη δύο μικρά αιολικά πάρκα μέσα σε καμένη προστατευόμενη περιοχή του Εβρου, αγνοώντας μάλιστα την αρνητική γνωμοδότηση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), του φορέα που είναι αρμόδιος για τις προστατευόμενες περιοχές.

Την υπόθεση έφερε στο φως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αλλά και το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλου στο kathimerini.gr.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έδωσε στις 20 Σεπτεμβρίου άδεια για τη δημιουργία δύο αιολικών πάρκων στις θέσεις Μύτακας 1 και Μύτακας 2. Οι δύο θέσεις βρίσκονται μέσα σε περιοχή Natura (νότιο δασικό σύμπλεγμα νομού Εβρου), σε ζώνη προστασίας της ορνιθοπανίδας.

Η δημοσιοποίηση της παραπάνω απόφασης έφερε την αντίδραση του υπουργείου που ανακοίνωσε αναστολή κάθε οικονομικής δραστηριότητας στις καμένες περιοχές του Εβρου.

Ειδικότερα, με αφορμή τα δημοσιεύματα που αφορούν την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων εντός του εξωτερικού περιγράμματος της δασικής καμένης περιοχής από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σε ανακοίνωσή του, αναφέρει τα ακόλουθα:

Λόγω της πολύ μεγάλης έκτασης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, απαιτείται ιδιαίτερη πρόνοια σε ό,τι αφορά στην προστασία της πανίδας και της χλωρίδας του συγκεκριμένου δασικού οικοσυστήματος. Κάτι που οδηγεί το ΥΠΕΝ, να υιοθετήσει την (προβλεπόμενη και από το ευρωπαϊκό δίκαιο) αρχή της προφύλαξης στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Κατόπιν τούτων, με εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, αναστέλλεται για μέχρι ένα έτος, η υλοποίηση των έργων και εργασιών, οι οποίες αν και είναι επιτρεπτές επεμβάσεις από τις διατάξεις της δασικής και λοιπής νομοθεσίας, είναι δυνατόν λόγω της φύσης τους να επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες στην ευνόητα, πλέον, ευαίσθητη οικολογικά χλωρίδα και πανίδα της εν λόγω περιοχής, έως την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης, που θα ανατεθεί άμεσα και θα διερευνήσει στοχευμένα το θέμα αυτό.

Σε ό,τι αφορά στη βόσκηση, η οποία δεν είναι δυνατή στα αναγεννώμενα δάση, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία (ΥΠΑΑΤ), θα ενισχυθούν, άμεσα, οι πληττόμενοι για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους εκτός της υπό αναδάσωση περιοχής.

1. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις 9/8 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Γεγονός, που αποτυπώθηκε στη σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στις 20.9.2023.

2. Η αρχή της προφύλαξης είναι μια προσέγγιση για τη διαχείριση κινδύνων, σύμφωνα με την οποία, εάν υπάρχει πιθανότητα, δεδομένη πολιτική ή δράση να προκαλέσει ζημιά στον άνθρωπο ή το περιβάλλον και εάν δεν υπάρχει ακόμα επιστημονική συναίνεση για το ζήτημα, δεν θα πρέπει να επιδιωχθεί η εν λόγω πολιτική ή δράση. Ωστόσο, η πολιτική ή η δράση μπορεί να επανεξεταστεί όταν διατίθενται περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες. Η αρχή ορίζεται στο άρθρο 191 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Ανακοίνωση της Επιτροπής για την αρχή της προφύλαξης: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52000DC0001