Θέλαμε να παρουσιάσουμε τη Σουμελά στον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία και με την ενέργεια της μουσικής», λέει ο εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης, dj Αχμέτ Σεντέρζι | YouTube
Επικαιρότητα

ΥΠΕΞ για το πάρτι στην Παναγία Σουμελά: Βεβήλωση της ιστορικής Μονής – οι τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα

Πάρτι με dj στο υποψήφιο μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που με απόφαση των τουρκικών αρχών είναι κλειστό για τους επισκέπτες λόγω... συντήρησης. Σφοδρές αντιδράσεις και από τη Ρωσική Εκκλησία
Protagon Team

Με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αντέδρασε η Αθήνα στην χρησιμοποίηση της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα – που παραμένει κλειστή για τους επισκέπτες λόγω συντήρησης- για τις ανάγκες βίντεο κλιπ ενός dj ηλεκτρονικής μουσικής.

«Οι πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, αποτελούν βεβήλωση του Μνημείου αυτού, υποψήφιου για την ανακήρυξη του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

»Εκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι δόθηκε η άδεια στο εν λόγω συγκρότημα, καθώς η Μονή της Παναγίας Σουμελά ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου για την άδεια που δόθηκε από την επαρχιακή αρχή για τη χρήση της ιεράς Μονής.

«Οι εικόνες αυτές είναι προσβλητικές και έρχονται να προστεθούν σε σειρά ενεργειών των τουρκικών αρχών εις βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

»Καλούμε τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα για να μην επαναληφθούν τέτοιες πράξεις και να γίνει σεβαστός ο ιερός χώρος της Μονής», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Οι εικόνες από το πάρτι στην Παναγία Σουμελά προκάλεσαν την οργή και της Ρωσικής Εκκλησίας. «Οι ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι είναι πλειονότητα στην Τουρκία, ποτέ δε θα ενέκριναν μια τόσο κυνική καταπάτηση ενός χριστιανικού ιερού σεβάσματος. Σε εμάς στη Ρωσία τέτοιους είδους συμπεριφορά έναντι ενός ναού ή τεμένους συνεπάγεται την τιμωρία των ενόχων», υπογραμμίζει ο επικεφαλής Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της  Μόσχας, μητροπολίτης Ιλαρίων.

Η θρησκευτική ειρήνη διασύρεται και πάλι στην Τουρκία, τονίζει, καθώς «στο κύριο ιστορικό προσκύνημα των Ελλήνων του Πόντου, στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, οι τοπικές Αρχές επέτρεψαν τη διοργάνωση μουσικοχορευτικής εκδήλωσης».

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έπραξε πολλά όταν έπρεπε, ώστε αυτό το κάποτε ένδοξο μοναστήρι να καταστεί προσιτό για τους προσκυνητές και τις ετήσιες θείες λειτουργίες. Εκφράζουμε κατηγορηματική διαμαρτυρία για τη βεβήλωση των ορθοδόξων ιερών στην Τουρκία. Ελπίζουμε ότι η πολιτειακή της ηγεσία, ιδιαιτέρως στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων, δεν θα κλείσει τα μάτια σε αυτό το περιστατικό, που προκαλεί αγανάκτηση», συμπληρώνει ο ο επικεφαλής Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της  Μόσχας, υπενθυμίζοντας ότι «το 2020 παρακολουθήσαμε με βαθύτατη ανησυχία τη μεταβολή του μουσειακού καθεστώτος και ουσιαστικά τον αποκλεισμό των χριστιανών από τον μεγαλειώδη ναό της Αγίας Σοφίας και την περίφημη για τα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη».

«Υπό την ιδιότητά τους ως μουσεία τα ιερά αυτά αποτελούσαν τόπο καθολικού προσκυνήματος και σύμβολο αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης των δύο παγκόσμιων θρησκειών. Τώρα πλέον αυτά τα πανχριστιανικά ιερά είναι στην πραγματικότητα απρόσιτα για τους χριστιανούς», σημειώνει ο μητροπολίτης Ιλαρίων .

Τι λένε οι διοργανωτές

«Στόχος του έργου μας στη Σουμελά είναι να παρουσιάσει τη Σουμελά στον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία και με την ενέργεια της μουσικής», απαντά ένας εκ των διοργανωτών του πάρτι. «Ηθελα να το κάνω αυτό με τη μουσική στην οποία είμαι καλύτερος. Παραδείγματα υπάρχουν τόσο στον κόσμο όσο και στη χώρα μας. Για να δώσω ένα παράδειγμα, γυρίστηκε βίντεο στο μοναστήρι Μπερνέ στη Γαλλία, στις αιγυπτιακές πυραμίδες και στη χώρα μας στο Νεμρούτ, στο Gobeklitepe και στην Καππαδοκία. Ηταν μια ευκαιρία για μας το ότι η Σουμελά ήταν κλειστή για να καταγράψουμε αυτές τις καταπληκτικές εικόνες», αναφέρει ο dj Αχμέτ Σεντέρζι, την ώρα που η ιερά Μονή δεν θα είναι προσβάσιμο στο κοινό τουλάχιστον μέχρι το τέλος της άνοιξης.