Ανοιχτό το ενδεχόμενο για δύο νέες συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογο του Σεντάτ Ονάλ, μία μέσα στον Ιούνιο και ακόμα μία μέσα στον Ιούλιο άφησε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης στην πρωινή συνέντευξή του στην εκπομπή Κοινωνία ώρα Mega.
Αντικείμενο των συναντήσεων, όπως σημείωσε ο κ. Φραγκογιάννης, είναι η ολοκλήρωση επεξεργασίας των 25 σημείων προσέγγισης σε θέματα προώθησης της συνεργασίας σε οικονομικούς και εμπορικούς τομείς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Αφορά, εξήγησε, «τα θέματα τα οποία άπτονται της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας, είναι δύο τεχνολογικά θέματα, ένα ενεργειακό, ένα τουριστικό, υπάρχουν θέματα που έχουν σχέση με μεταφορές και τηλεπικοινωνίες, τρία με ναυτιλία, ένα με εκπαίδευση, ένα με την κοινωνική ασφάλιση, ένα με την υγεία και ένα με το περιβάλλον».
«Αυτό που κάναμε καιρό τώρα με τους συναδέλφους μου στο υπουργείο αλλά και σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία και σε συνεργασία με τους Τούρκους, είναι να αποτυπώσουμε κάποια θέματα που εκκρεμούν χρόνια τώρα, κάποια ίσως 17 χρόνια», σημειωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών και επιβεβαιώνοντας την «πολύ θετική διάθεση και από τις δύο πλευρές», ανέδειξε το γεγονός ότι «υπήρξε πολύ καλή προετοιμασία και από τη δική τους και από τη δική μας πλευρά».
«Εμείς», διευκρίνισε, «καταθέσαμε 15 θέματα πριν από τρεις μήνες, εκείνοι κατέθεσαν οκτώ θέματα και τελευταία στιγμή προσθέσαμε και άλλα δύο. Αυτό το οποίο κάναμε ταυτόχρονα είναι να δημιουργήσουμε εσωτερικές ομάδες εργασίας με τα επιμέρους υπουργεία μας ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι».
Ο κ. Φραγκογιάννης εξέφρασε την πεποίθηση ότι εκτός από την επίλυση των συγκεκριμένων θεμάτων είναι πολύ σημαντικό το να δημιουργείς «ένα περιβάλλον, ένα κλίμα μέσα στο οποίο να μπορείς να συνεννοηθείς. Όταν χτίσεις ένα επίπεδο εμπιστοσύνης και ένα επίπεδο συνεννόησης αυτό βοηθάει να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα» και «να μπορεί να ανθίσει η διπλωματία σε ό,τι αφορά και τα πιο σημαντικά θέματα».
«Το να επιλύσουμε ένα θέμα το οποίο χρονίζει στους Κήπους στον Έβρο και αφορά τον τελωνειακό χώρο και τη γέφυρα», παρατήρησε ενδεικτικά, «γιατί απαραίτητα να σχετίζεται με τα άλλα θέματα; Αν υπάρχει μια πιθανότητα να τα βρούμε και στα σημαντικά θέματα πιστεύω ότι αυτή η πιθανότητα μπορεί να μεγαλώσει όταν τα έχουμε βρει στα υπόλοιπα θέματα. Άρα λοιπόν αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, έναν χώρο ο οποίος να βοηθήσει την εθνική και την σημαντική διπλωματία».
Σε κάθε περίπτωση, για την επίλυση των προβλημάτων «χρειάζεται προσεκτική προετοιμασία και πολλή δουλειά», τόνισε και επέμεινε: «Το γεγονός ότι έχουμε τις διαφορές μας δεν μας αφαιρεί τη δυνατότητα να μπορούμε να προσπαθούμε να έχουμε διαύλους επικοινωνίας, ανοιχτές γέφυρες σε πολλά επίπεδα και να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο να μπορέσουμε τελικά να συνεννοηθούμε. Η Τουρκία είναι ο γείτονάς μας είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, είναι μια μεγάλη χώρα, είναι μια μεγάλη οικονομία και θέλουμε να συνεννοηθούμε μαζί της. Και αυτό θέλουν και εκείνοι».
Ερωτηθείς για ένα από τα πρώτα θέματα που συζητούνται, ο ΥΦΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν οι έλληνες πολίτες να επισκέπτονται την Τουρκία και ταυτόχρονα οι Τούρκοι την Ελλάδα, ενώ αναφορικά με την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων ως προς τις μετακινήσεις στο θέμα του τουρισμού, απάντησε ότι υπάρχουν αρμόδιοι στην κυβέρνηση που αυτή τη στιγμή και από τη δική μας και από την τουρκική πλευρά εξετάζουν το είδος των εμβολίων και τον τρόπο που θα γίνεται η αναγνώριση. «Αρα αυτό το οποίο δημιουργούμε είναι την πρόθεση και από τις δύο πλευρές. Και νομίζω ότι στις επόμενες 2-3 μέρες θα λυθούν τα επιμέρους θέματα του τρόπου της αναγνώρισης του είδους των εμβολίων και του τρόπου εφαρμογής», ήταν η εκτίμησή του.