| ΓΤΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Υπαρξιακά διλήμματα στο τραπέζι του Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση θα «αγοράσει» λίγο χρόνο ακόμα, εντός του Μαρτίου. Οπως, όμως, επισημαίνουν και κυβερνητικά στελέχη κοντά στον Πρωθυπουργό, αν δεν βρεθεί μια «βαλβίδα εκτόνωσης» σύντομα —με τον καιρό όσο πάει να ανοίγει και τη μέρα να μεγαλώνει—τότε η διαχείριση των κοινωνικών ισορροπιών θα καταστεί πιο δύσκολη και από την κατάσταση στα νοσοκομεία
Protagon Team

Τα διλήμματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το Μέγαρο Μαξίμου, ως προς τα επόμενα βήματα της πανδημίας, είναι σχεδόν υπαρξιακής φύσεως. Ανοίγουμε ή δεν ανοίγουμε; Και αν το lockdown δεν λειτουργεί ή έστω δεν λειτουργεί τόσο καλά, γιατί επιμένουμε στην πιο σκληρή εκδοχή του; Υπάρχει εναλλακτική ή θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων και των διασωληνώσεων;

Αυτά και άλλα πολλά αιωρούνταν πάνω από τη σύσκεψη που έγινε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου ανήμερα το πρωί της Καθαρής Δευτέρας. Ο Πρωθυπουργός δεν αρκέστηκε σε μια τηλεδιάσκεψη και κάλεσε τους στενούς συνεργάτες του και την task force που διαχειρίζεται την πανδημία σε διά ζώσης συνάντηση.

Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν σε αυτή τη συζήτηση, στη βάση των επιδημιολογικών στοιχείων που συλλέγει και αξιολογεί ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Η Τετάρτη αναμένεται να είναι μια μέρα με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, λόγω και των λίγων τεστ της Καθαρής Δευτέρας. Αντίστοιχη πίεση αναμένεται να υπάρχει και την Πέμπτη. Και μπορεί ο ρυθμός αύξησης της επιδημίας κάπως να φρενάρει, οι μεταλλάξεις, όμως, είναι παντού και πλέον κυρίαρχες, ενώ οι διασωληνώσεις θα συνεχιστούν ακάθεκτες και τις επόμενες εβδομάδες. Υπό αυτό το πρίσμα, την Τετάρτη ο Βασίλης Κικίλιας ίσως ανακοινώσει ορισμένες περαιτέρω συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα για αξιοποίηση ιδιωτικών κλινικών, τόσο για Covid όσο και non Covid περιστατικά.

Το μείζον, όμως, πλέον είναι άλλο. Ακόμα και στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη είναι σαφές ότι το lockdown τηρείται «στο περίπου». Και μπορεί οι πρόσφατοι περιορισμοί στο SMS να περιόρισαν κάποιες άσκοπες μετακινήσεις και ο κ. Τσιόδρας σε συνομιλητές του να υπογραμμίζει ότι αν δεν είχαμε ακόμα και αυτή την ανταπόκριση στα μέτρα, κρούσματα και νοσηλείες θα ήταν πολλαπλάσιες, το Μαξίμου, όμως, αναζητεί πλέον μια βαλβίδα εκτόνωσης για τους πολίτες τις επόμενες ημέρες. Κάποια κίνηση, με άλλα λόγια, που θα στείλει το μήνυμα ότι η άρση των περιορισμών είναι πιο κοντά, όσο προχωρούν και οι εμβολιασμοί – παρά τη νέα αναποδιά στον ορίζοντα με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Θα μπορούσε αυτό το «τυράκι» στους πολίτες να είναι το λιανεμπόριο; Το βέβαιο είναι ότι στο Μαξίμου από εκεί θέλουν να ξεκινήσουν. Κατά τα φαινόμενα, όμως, θεωρείται δύσκολο να το καταφέρουν στις 22 του μήνα, εφόσον μάλιστα έχουν προηγηθεί και μέρες με κρούσματα στην περιοχή των 3.000. Αντίθετα, μια λύση θα ήταν η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, αλλά και κάποια παρέμβαση στα SMS, ενδεχομένως στο 6 για την ατομική άθληση, που έχει περιοριστεί διά της μη χρήσης οχήματος. Ηδη στο Μαξίμου σημαδεύουν την 29η Μαρτίου ως πιθανότερη ημερομηνία για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, είτε χωρίς περιορισμούς και με τη χρήση του SMS στο 13032 είτε με έναν συνδυασμό click away και click in shop.

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται, νοερά, σε ένα σταυροδρόμι αυτές τις ημέρες. Βλέπει το lockdown να ξεχειλώνει, αλλά και τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται. Καταλαβαίνει την ανάγκη των πολιτών για εναλλακτικές, αλλά ανησυχεί από την πίεση στο σύστημα Υγείας. Η κυβέρνηση φαίνεται πως θα «αγοράσει» λίγο χρόνο ακόμα, εντός του Μαρτίου. Oπως, όμως, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη κοντά στον Πρωθυπουργό, αν δεν βρεθεί μια «βαλβίδα εκτόνωσης» σύντομα —με τον καιρό όσο πάει να ανοίγει και τη μέρα να μεγαλώνει—τότε η διαχείριση των κοινωνικών ισορροπιών θα καταστεί ακόμα πιο δύσκολη και από την ανταπόκριση στην πίεση στα νοσοκομεία.