H Eλλάδα προκαλεί με τα νέα Rafale, λέει στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Yeni Safak | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Yeni Safak: Με τα Rafale oι Ελληνες «λοκάρουν» τα μαχητικά μας από πολύ μακριά – Μήπως τα πετούν Γάλλοι;

Η Ελλάδα εντείνει τις παραβιάσεις της στο Αιγαίο με τα νέα της αεροσκάφη για να προβαίνει σε μεγαλύτερης εμβέλειας «κλείδωμα» στόχων, υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα, εγείροντας αμφιβολίες ακόμη για το ποιος τα πιλοτάρει!
Protagon Team

Mε την άμεση ένταξη στις επιχειρησιακές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας των πρώτων έξι από τα συνολικά 18 + 6 Rafale της 332 ΜΠΚ «Γεράκι», φαίνεται να έγινε γρήγορα αντιληπτό στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου ότι τα περιθώρια για τους γνωστούς «τσαμπουκάδες» στενεύουν, καθώς πέρα από τη δεδομένη υπεροχή σε ποιότητα πιλότων, υφίσταται πλέον αντίστοιχη και σε μέσα.

Εξού και το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, όπου σε μία προσπάθεια «να γίνει το άσπρο μαύρο» στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων και υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγείου, καταγγέλλονται οι «προκλήσεις της Ελλάδας» με τα -πιο εξελιγμένα στο λοκάρισμα και την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών- Rafale.

Και είναι τέτοια η ενόχληση της τουρκικής πλευράς για τα νέα δεδομένα και την αλλαγή των ισορροπιών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με την άφιξη και ενεεργοποίηση των πρώτων Rafale της ΠΑ, που οι Τούρκοι φθάνουν στο σημείο να διερωτώνται αν όντως στα κόκπιτ βρίσκτονται έλληνες πιλότοι ή μήπως τα πετούν γάλλοι συνάδελφοί τους!

«Η Ελλάδα, που εισήλθε σε μία κούρσα εξοπλισμών κατά της Τουρκίας και επένδυσε σε αμυντικές δαπάνες τα χρήματα του ελληνικού λαού εν καιρώ κρίσης, αγόρασε πολεμικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία και αύξησε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί σε αυτές τις παραβιάσεις αεροσκάφη Rafale για να προβαίνει σε μεγαλύτερης εμβέλειας κλείδωμα αεροσκαφών», γράφει η Safak και συνεχίζει με έκπληξη για τη σαφή υπεροχή που πλέον έχει αποκτήσει η Πολεμική μας Αεροπορία:

«Η ταχεία προσαρμογή της Αθήνας, που παρέλαβε τα Rafale τον Ιανουάριο, είναι αξιοπερίεργη. Είτε οι έλληνες πιλότοι είχαν εκπαιδευτεί εδώ και πολύ καιρό, ή μπορεί και γάλλοι πιλότοι να πετούν τα (νέα) μαχητικά».

«Το τελευταίο τόλμημα της Αθήνας, που παραβίασε δεκάδες φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο μέσα σε 15 ημέρες, ήταν η αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, εκ των οποίων τα 12 μεταχειρισμένα, από τη Γαλλία», ξεκινά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με αφορμή την πρόσφατη «γεύση» που πήραν οι τούρκοι πιλότοι κατά τις αναχαιτίσεις στο ανατολικό Αιγαίο από τα ελληνικά μαχητικά.

«Η Ελλάδα έχει αγοράσει 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, 12 εκ των οποίων είναι μεταχειρισμένα και χρησιμοποιούνταν από τη Γαλλική Αεροπορία. Η πρώτη παρτίδα των έξι αεροσκαφών παραδόθηκε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

»Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία 2,3 δισ. ευρώ με τη Γαλλία τον Ιανουάριο του 2021 για συνολικά 18 πολεμικά αεροσκάφη. Ανακοινώνοντας αμυντικό πρόγραμμα 11,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση της Αθήνας υπέβαλε επίσης επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ και για 24 F-35 τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο ενός αμυντικού προγράμματος, που περιλαμβάνει την αγορά και τον εκσυγχρονισμό φρεγατών, τορπιλών και πυραύλων», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Οπως υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα, «οι προκλήσεις της Ελλάδας αυξήθηκαν, ιδιαίτερα μετά τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, επειδή ενοχλήθηκε από την αύξηση της περιφερειακής και παγκόσμιας επιρροής της Τουρκίας».

Και σε μία εντυπωσιακή ταύτιση απόψεων με φωνές και στο εσωτερικό της χώρας μας, γίνεται λόγος για απόπειρα αποπροσανατολισμού για τη στάση της στο Μεταναστευτικό:

«Η Ελλάδα, η οποία υπέστη πλήγμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Frontex ως αποτέλεσμα της απάνθρωπης μεταχείρισης των μεταναστών στο Αιγαίο, προκαλεί την Τουρκία και την αναγκάζει να παρέμβει, προκειμένου να αποπροσανατολίσει από την εγκληματική της στάση και να βγάλει εκτός ατζέντας το θέμα της Frontex. Αυτό το κάνει με τις προκλητικές ενέργειες και την επιθετική της στάση στο Αιγαίο», συνάγει η Yeni Safak.

Oμοίως, και ο αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού, σε δηλώσεις του από τη Μερσίνη με αφορμή την επέκταση της τοπικής ναυτικής βάσης, έκανε λόγο για ανάγκη ενίσχυσης, συντήρησης και υποστήριξης υποδομών και μέσων στις ακτές της ανατολικής Μεσογείου.

«Υπάρχει η ανάγκη της ενίσχυσης της συντήρησης, επισκευής και υποστήριξης του Ναυτικού μας στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ναυτικές βάσεις του Ακσάζ και της Μερσίνης θα ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτές. Με τις νέες αυτές δυνατότητες, με την εγκατάσταση των πλοίων στη βάση της Μερσίνης, σχεδιάζεται η ενίσχυση της μόνιμης παρουσίας του Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της βάσης.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσε και ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επιδόθηκε σε ένα ακόμα από τα γνωστά του παραληρήματα σε βάρος της Ελλάδας.

«Δυστυχώς» είπε, «η Ελλάδα συνεχίζει τις επεκτατικές και επιθετικές της πολιτικές με τις προβοκατόρικες ενέργειες και τη ρητορική της. Κατά τη διάρκεια της άσκησης Tiger Meet, δώσαμε εντολή στην Πολεμική Αεροπορία μας να αποσυρθεί λόγω της ιδιοτελούς εκμετάλλευσης κάποιων θεμάτων στο FIR, στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, στο ζήτημα της περιοχής έρευνας και διάσωσης ή και στην προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η άσκηση ενάντια στα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα της Τουρκίας. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός και ότι δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα νομικά συμφέροντά μας. Είμαστε αποφασισμένοι, με ισχυρή βούληση και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα νομικά συμφέροντά μας».