Το δικαίωμα της κριτικής είναι απολύτως σεβαστό, αλλά τα θέματα της Εθνικής Αμυνας δεν προσφέρονται για μικροκομματική αντιπαράθεση, ιδίως όταν επιχειρείται η παράθεση διαστρεβλωμένων ή ψευδών στοιχείων, σημείωναν πηγές του υπουργείου Αμυνας με αφορμή τις φωνασκίες περί δήθεν λανθασμένων στοιχείων όσον αφορά τη σύγκριση του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας – σύγκριση την οποία επικαλέστηκε ο υπουργός Νίκος Δένδιας για να καταδείξει την ανάγκη εξορθολογισμού, αναδιαρθρωσης και εκσυγχρονισμού των Ενοπλων Δυνάμεων της χώρας.
Οξύτερος εμφανίστηκε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ευβοίας, Συμεών Κεδίκογλου που έκανε λόγο για “Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου” στις έκτακτες κρίσεις, όπου αποστρατεύτηκε σχεδόν το 50% των ανώτατων αξιωματικών.
Δεν έλειψαν και υποβολιμαία δημοσιεύματα, όπως αυτό της «Εφημερίδας των Συντακτών» που μιλούσε για «περίεργη» παρέμβαση του Νίκου Δένδια δύο μήνες πριν από τις τακτικές κρίσεις και μάλιστα «την ώρα που κορυφώνεται η τουρκική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”» (!), εγείροντας, παράλληλα, ερωτήματα για τη χρονική στιγμή που επελέγη για τις έκτακτες κρίσεις και τη μείωση του αριθμού των ανώτατων αξιωματικών.
Στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν και οι γκρίνιες βουλευτών για το κλείσιμο στρατοπέδων στις εκλογικές τους περιφέρειες, υπό την πίεση ενός ολόκληρου συστήματος που συντηρείται από την λειτουργία των μονάδων και βλέπει ξαφνικά την «πίττα» να χάνεται…
«Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις πάσχουν από έναν υδροκεφαλισμό, ο οποίος είναι τελείως ασύμβατος με την “Ατζέντα 2030”. Για να το πω σχηματικά, δεν μπορεί ο Ελληνικός Στρατός να έχει περισσότερους ανώτατους αξιωματικούς από τον αμερικανικό στρατό που είναι είκοσι φορές μεγαλύτερος, όπως βεβαίως δεν μπορεί και να έχει περισσότερα στρατόπεδα», είχε δηλώσει προ ημερών ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.
«Πρέπει λοιπόν, στο πλαίσιο της “Ατζέντας 2030”, να υπάρχει εξορθολογισμός. Και αυτό έπρεπε να γίνει το γρηγορότερο δυνατό, για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων», συμπλήρωσε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στην Πάτρα για τις έκτακτες κρίσεις ανωτάτων αξιωματικών.
Ετσι σε συνέχεια των δηλώσεων αυτών του κ. Δένδια και της πολεμικής που αναπτύχθηκε, πηγές του υπουργείου επανήλθαν σε απάντηση των αιτιάσεων περί «fake news» ως προς την αριθμητική σύγκριση ανώτατων αξιωματικών σε Ελλάδα και ΗΠΑ, με περισσότερα στοιχεία:
Οπως αναφέρεται, ο αριθμός των «Στρατηγών Ενός Αστέρος» (Brigadier General) που αντιστοιχεί στον βαθμό του Ταξιάρχου στην Ελλάδα – και στον οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στη δήλωσή του από την Πάτρα – ανέρχεται σε 113 στον Στρατό των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα ενημερωμένα στοιχεία της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου για τη δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στην οποία περιλαμβάνονται τα ενεργά μέλη της Εθνοφρουράς και των Αποθεματικών Δυνάμεων, τα οποία συμμετέχουν σε αποστολές και επιχειρήσεις ( https://crsreports.congress. gov, R44389, 8/3/2024 ). Πρόκειται για αριθμό ο οποίος είναι ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ από τον αριθμό των Ταξιάρχων του Στρατού Ξηράς στην Ελλάδα!
Οπως επίσης προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, η αναλογία Αντιστρατήγων και ομοιόβαθμων σε Ναυτικό – Αεροπορία είναι ένας ανά 15.151 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ, έναντι ενός ανά 5.190 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα. Συνεπώς είναι τρεις φορές μεγαλύτερος ο αριθμός υποστρατήγων και ομοιόβαθμων στην Ελλάδα σε σχέση με τις ΗΠΑ, κατ’ αναλογία με τη δύναμη.
Η αναλογία υποστρατήγων και ομοιόβαθμων σε Ναυτικό – Αεροπορία στις ΗΠΑ, διευκρινίζεται περαιτέρω από τις ίδιες πηγές, είναι ένας ανά 7.936 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ στην Ελλάδα είναι ένας τποστράτηγος ή ομοιόβαθμος σε ΠΝ – ΠΑ ανά 1.329 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων. Δηλαδή είναι έξι φορές μεγαλύτερος ο αριθμός υποστρατήγων και ομοιόβαθμων στην Ελλάδα σε σχέση με τις ΗΠΑ, κατ’ αναλογία με τη δύναμη.
Η αναλογία των ομοιόβαθμων των ταξιάρχων και των αρχιπλοιάρχων είναι ένας ανά 5.154 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα η αναλογία είναι ένας ταξίαρχος/αρχιπλοίαρχος ανά 454 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων. Δηλαδή η Ελλάδα διαθέτει 11πλάσιο αριθμό Ταξιάρχων και ομοιόβαθμων σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, κατ’ αναλογία με τη δύναμη!
Επίσης, για κάθε έναν ανώτατο αξιωματικό στην Ελλάδα αντιστοιχούν 2,35 ανώτατοι αξιωματικοί στις ΗΠΑ, ακόμη και αν περιληφθούν σε αυτούς οι «Στρατηγοί 4 Αστέρων» (βαθμό τον οποίο στη χώρα μας έχει μόνο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ), ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 32 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό.
Ενας υποπτέραρχος για κάθε 10 μαχητικά!
Ενδεικτική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί επί παραδείγματι στην Πολεμική Αεροπορία, είναι η διαπίστωση ότι ανιστοιχεί μία θέση υποπτεράρχου για κάθε δέκα μαχητικά αεροσκάφη!