Οι μεγάλοι του Ευρωπαϊκού Νότου συζητούν με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στις Βερσαλίες για το προσφυγικό, με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, να απουσιάζει -για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους- από τη σημαντική συνάντηση, παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά νησιά βρίσκονται εκ νέου αντιμέτωπα με αυξημένες ροές προσφύγων-μεταναστών.
Στην τετραμερή συνάντηση κορυφής ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος Μέρκελ, ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι και ο ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι θα αναζητήσουν πιθανούς τρόπους περαιτέρω διαχείρισης του προσφυγικού, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει επίσης θέματα οικονομίας και άμυνας.
Ο ιταλός πρωθυπουργός ζητά από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία να στηρίξουν και επίσημα τον κώδικα δεοντολογίας που συνέταξε η ιταλική κυβέρνηση για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ο οποίος προβλέπει, μεταξύ των άλλων, και την υποχρεωτική παρουσία ένοπλων αστυνομικών στα σκάφη των ΜΚΟ.
Πρόκειται για έναν κώδικα, ο οποίος προκαλεί ήδη σειρά αρνητικών αντιδράσεων. Μεταξύ άλλων, οι «Γιατροί χωρίς σύνορα» αποφάσισαν να διακόψουν τις επιχειρήσεις διάσωσης εξαιτίας, όπως τόνισαν, και της αρνητικής στάσης της λιβυκής ακτοφυλακής.
Αυτό που επιδιώκει πάντως η ιταλική κεντροαριστερή κυβέρνηση είναι να γίνει σαφές με κάθε τρόπο ότι το μεταναστευτικό αποτελεί και εμπράκτως πρόβλημα προς επίλυση για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την πλευρά της, η καγκελάριος Μέρκελ, παραδέχθηκε -με ισχυρή δόση αυτοκριτικής- ότι στα χρόνια πριν το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης πίστευε σε υπερβολικό βαθμό στον «Κανονισμό του Δουβλίνου», «που ξεπέρασε τις δυνατότητες χωρών, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα». «Όλοι στην Ευρώπη πρέπε να παραδεχθουμε ότι ο παλιό σύστημα σύστημα του Δουβλίνου, δεν είναι πλέον βιώσιμο», ομολόγησε η γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Welt am Sonntag και πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατόν Ελλάδα και Ιταλία να επωμίζονται όλα τα βάρη λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και «επειδή οι πρόσφυγες φθάνουν πρώτα εκεί».
«Οι πρόσφυγες», επανέλαβε, «πρέπει να κατανεμηθούν με πνεύμα αλληλεγγύης σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ».
Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την γερμανική διαπίστωση ότι «ο Κανονισμός του Δουβλίνου» είναι πλέον ξεπερασμένος. Αυτό που απομένει όμως, είναι να αποφασιστεί πως μπορεί να αλλάξει, ει δυνατόν χωρίς να μετατεθεί η όλη υπόθεση και πάλι στις καλένδες.
Την ίδια ώρα η φωνή της Αθήνας είναι παντελώς απούσα από τα ευρωπαϊκά fora με αποκορύφωμα την τετραμερή των Βερσαλιών, όπου προκαλεί τουλάχιστον απορία η απουσία του έλληνα πρωθυπουργού.
Η συνάντηση των Βερσαλιών πραγματοποιείται λίγο μετά το ταξίδι του Μακρόν, από τις 23 ως τις 25 Αυγούστου, σε Αυστρία, Ρουμανία και Βουλγαρία, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε τα σχέδιά του να εργαστεί προς την κατεύθυνση για μια ισχυρότερη ΕΕ, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αποφασιστικότητά του να διευρύνει την συνεργασία με τις χώρες που επισκέφθηκε.