Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, προσερχόμενη στο Χίλτον, για μία ακόμη συνάντηση που αποδείχθηκε άκαρπη, όπως άλλωστε δηλώνει αλληγορικά η σκοτεινή φωτογραφία | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS
Επικαιρότητα

Χωρίς συμφωνία αποχωρούν -για μία ακόμη φορά- οι Θεσμοί

Χωρίς να γεφυρωθεί η απόσταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς στα φλέγοντα ζητήματα -Ασφαλιστικό, Φορολογικό και εργασιακά- έληξε μία ακόμη συνάντηση. Πολιτική λύση από την Ευρώπη αναζητεί ο Αλέξης Τσίπρας
Protagon Team

Με τα μεγάλα αγκάθια να παραμένουν -στο Ασφαλιστικό, Φορολογικό και τα εργασιακά- και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης να βρίσκεται στον αέρα αποχώρησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών από την Αθήνα μετά την τελευταία συνάντησή τους με την ομάδα της ελληνικής κυβέρνησης (Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου).

Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος στις διαφορές που χωρίζουν τους διαφορετικούς θεσμούς, θα δοθεί μέσω τηλεδιασκέψεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, ενόψει του Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Πάντως στη συνάντηση της Πέμπτης φάνηκε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το τέλος της συνάντησης στο ξενοδοχείο Χίλτον, παραμένει το ζήτημα του μεγέθους του πακέτου των μέτρων, δηλαδή αν θα φτάσει το 2% του ΑΕΠ, ωστόσο το ποσό που μένει να καλυφθεί είναι ασήμαντο. Διαφωνία εξακολουθεί να χωρίζει τις δύο πλευρές και σχετικά με τα αντίμετρα που προτείνει η κυβέρνηση καθώς φέρονται να μη συναινούν οι δανειστές σε μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον παραμένουν ανοιχτά ζητήματα και στο πεδίο της ενέργειας, κάτι το οποίο όμως θεωρείται τεχνικό.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου ήταν σαρωτική απέναντι στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα εργασιακά: τις απέρριψε όλες, δείχνοντας μάλιστα και να αδιαφορεί για το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αντιθέτως, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δείχνουν να βρίσκονται πιο κοντά στην Αθήνα, ενώ, σε κοινή ανακοίνωσή τους, καταγράφουν σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις για μία ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων, για την περίοδο μετά από τη λήξη του προγράμματος, καθώς και για μία σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα εν όψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου, με στόχος να υπάρξει γρήγορα μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. «Τα κλιμάκια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας διεξήγαν πολιτικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλαβε μέρος στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα», σημειώνεται επίσης στο κοινό ανακοινωθέν. «Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί για μια ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο»

Κυβερνητικό στέλεχος το οποίο μετείχε στις διαπραγματεύσεις και το οποίο επικαλείται το ΑΠΕ μίλησε για «ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ» σε σχέση με το νέο εργασιακό πλαίσιο. Πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία με τους Θεσμούς κυρίως «στο χρόνο» κατά τον οποίο θα εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις στις συντάξεις, εξηγώντας ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει την εφαρμογή αυτών των παρεμβάσεων εντός ενός μόνο έτους και συγκεκριμένα το 2019 ή το 2020.

Την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές που διαπραγματεύονται επεσήμανε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Σημείωσε ότι έχει υπάρξει πρόοδος σε κάποιους σημαντικούς τομείς αλλά ότι παραμένουν ακόμη σημαντικές διαφορές σε άλλους κρίσιμους τομείς της διαπραγμάτευσης, χωρίς να αναφέρει σε ποια σημεία σημειώνεται πρόοδος και πού παραμένουν οι διαφωνίες.

Πάντως ξεκαθάρισε ότι απαιτείται πολλή δουλειά, ενώ σε αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το ΔΝΤ παραμένει σαφές στις θέσεις του. «Η ελάφρυνση χρέους μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και δεν μιλάμε για κούρεμα» είπε ο ίδιος.

Εκκληση βοήθειας από τον Τσίπρα προς τους Σοσιαλιστές

Πάντως είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση ελπίζει ακόμη σε μία πολιτική συμφωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ημέρα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναζήτησε τη στήριξη των ευρωπαίων Σοσιαλιστών προς την κυβέρνηση. Αδραξε την ευκαιρία να θέσει το ζήτημα των διαπραγματεύσεων κατά την τοποθέτησή του στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, λέγοντας ότι η άμεση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα είναι υπόθεση που αφορά όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, τόνισε ότι κάποιοι, με αφετηρία την Ελλάδα, επιδιώκουν να αποσύρουν αυτό το εργασιακό κεκτημένο από την Ευρώπη.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι η προοπτική για μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων είναι μεν ενδιαφέρουσα, αλλά θα πρέπει να συνεπάγεται ότι δεν θα αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες ερήμην των λαών της Ευρώπης και ότι οι ενισχυμένες συνεργασίες θα είναι ανοιχτές, χωρίς αποκλεισμούς.