Επικαιρότητα

Χωρίς rapid και PCR τεστ και πάλι η είσοδος στη χώρα

Για όσους έχουν ευρωπαϊκά πιστοποιητικά ανοσίας. Το μέτρο είχε ξεκινήσει να ισχύει από τις 19 Δεκεμβρίου, με τον φόβο εξάπλωσης της μετάλλαξης Ομικρον και ενόψει των διακοπών των Χριστουγέννων
Protagon Team

Ακόμη ένα περιοριστικό μέτρο που είχε ληφθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων καταργείται με απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην ΕΡΤ, από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, η είσοδος στη χώρα για όσους έχουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό ανοσίας θα γίνεται χωρίς υποχρεωτικό τεστ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) ενέκρινε νέους κανόνες σχετικά με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19, σύμφωνα με τους οποίους η ισχύς του διαρκεί εννέα μήνες ή 270 ημέρες, αφότου παρέλθουν 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του αρχικού κύκλου εμβολιασμού. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν νοσήσει, δηλαδή το πιστοποιητικό τους είναι έγκυρο για ταξίδια εντός των χωρών της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ισχύουν για την είσοδο στη χώρα πολιτών της ΕΕ εννέα μήνες, και όχι έξι που διαρκούν στη χώρα μας.