Οι εικόνες που φτάνουν από τις Ροβιές είναι τρομακτικές | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικαιρότητα

Δύσκολες ώρες στην Εύβοια: Καμένα σπίτια και μεγάλη μάχη με τις φλόγες

Το απόγευμα το Λιμενικό απομάκρυνε εγκλωβισμένους από τις Ροβιές. Σε απόγνωση οι κάτοικοι και οι πυροσβέστες. Χρειάστηκε να εκκενωθούν τουλάχιστον 10 οικισμοί
Protagon Team

Πολύ δύσκολη παρέμενε και το βράδυ της Τετάρτης η κατάσταση στην Εύβοια, όπου μαινόταν από την Τρίτη η μεγάλη φωτιά που έχει καταστρέψει πυκνό δάσος και έχει κάψει αρκετά σπίτια.

Λίγο μετά τις 21:00 έγινε γνωστό ότι έχει ξεσπάσει και νέο μέτωπο στην περιοχή Δάφνη που βρίσκεται κοντά στις Ροβιές.

Την ίδια ώρα το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων είχε ρίξει το κύριο βάρος στον ορεινό όγκο και στα χωριά που έχουν παραμείνει κυκλωμένα από τις φλόγες. Πιο συγκεκριμένα από εδάφους επιχειρούσαν 165 πυροσβέστες, πέντε πεζοπόρα τμήματα και 57 οχήματα. Με το πρώτο φως της νύχτας σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Η πορεία της φωτιάς, ωστόσο, συνεχιζόταν με αμείωτη ένταση, με συνέπεια να δοθεί εντολή εκκένωσης και του χωριού Σκεπαστή, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Η μάχη, λίγο πριν βραδιάσει δινόταν κοντά στο Κουρκουλοί καθώς η φωτιά κύκλωσε το χωριό και το προσπέρασε ακολουθώντας μία πορεία προς το χωριό Σκεπαστή που, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, «αν δεν μπορέσουμε με το φως της μέρας να την σταματήσουμε σε αυτό το σημείο και σύμφωνα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τη νύχτα μέχρι το ξημέρωμα μπορεί να φτάσει στο Αιγαίο».

Λίγο πριν της 8 το βράδυ, ένας μεγάλος όγκος από πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και χωματουργικά μηχανήματα των Δήμων και της Περιφέρειας έδιναν μία πραγματική μάχη για να σταματήσουν τις φλόγες.

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να την σταματήσουν, με τον περιφερειάρχη να διατηρεί αμφιβολίες, καθώς όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ «και σήμερα το πρωί είχαμε καθηλώσει τη φωτιά στο ίδιο χωριό αλλά λίγο αργότερα πήρε πάλι διαστάσεις βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες».

Το δεύτερο μέτωπο στο οποίο επικεντρώνονται οι προσπάθειες είναι ένα τεράστιο μέτωπο που έχει σχηματιστεί μετά το χωριό Καλαμούδι και δυτικά από το χωριό Κουρκουλοί που αρχικά κινήθηκε απειλητικά προς τη Μονή του Οσίου Δαυίδ και το Δρυμώνα.

Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν από πυροσβέστες, με τη βοήθεια από μηχανήματα απέτρεψαν τις φλόγες να φτάσουν μέχρι το Μοναστήρι το οποίο σώθηκε αφού η φωτιά πέρασε λίγα μέτρα μακρύτερα.

«Είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει εκεί. Ίσως είναι το πιο εφιαλτικό μέτωπο» σημείωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο περιφερειάρχης ενώ δίδεται μία μεγάλη μάχη κυρίως από αέρος καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν επίγεια μέσα για να περιορίσουν την καταστροφική πορεία πυρκαγιάς.

Σε ό,τι αφορά τις αναζωπυρώσεις ο κ. Σπανός σημειώνει ότι «ιδιαίτερα για αυτές που βρίσκονται μέσα στο καμένο δεν υπάρχει διέξοδος, αλλά αντίθετα υπάρχουν αναζωπυρώσεις που βρίσκονται σε περιοχές που δεν έχουν καεί και από την μία στιγμή στην άλλη ενδέχεται να είναι το επόμενο πρόβλημα για την περιοχή».

Για ακόμη μία φορά, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας που βρίσκεται στην περιοχή από τις πρώτες ώρες που εξερράγη η φωτιά, επανέλαβε ότι «στις οποιεσδήποτε ενέργειες μας, στις οποιεσδήποτε επιλογές μας προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι και μετά τα σπίτια και οι υποδομές» και επισημαίνει ότι «εκτός από τις χθεσινές εκκενώσεις των οικισμών και σήμερα στις Ροβιές η απομάκρυνση των ανθρώπων έγινε συντονισμένα και με ασφάλεια χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή».

«Εκλιπαρούμε την Πολιτεία για άμεση ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Λίμνης, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, χαρακτηρίζοντας «απελπιστική» την κατάσταση.

Το απόγευμα της Τετάρτης, βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς εγκλωβισμένων πολιτών από τις Ροβιές Εύβοιας με σκάφη του Λιμενικού. Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νίκος Κοκκάλας τόνισε πως «έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση των πολιτών αφού κύριος γνώμονας είναι η ασφάλειά τους».

Αρκετοί πολίτες για να αποφύγουν τις φλόγες κατέβηκαν στην παραλία της περιοχής, επειδή όμως η πύρινη λαίλαπα πλησίαζε με γρήγορη ταχύτητα, αποφασίστηκε η απομάκρυνση τους.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν πέντε σκάφη του Λιμενικού, παραπλέοντα ιδιωτικά σκάφη και η «παντόφλα» Πάραλος,  που βρίσκονταν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όλοι οι πολίτες που επιβιβάστηκαν στα σκάφη, είναι καλά στην υγεία τους.

Για την ασφάλεια των κατοίκων οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει από χθες στην εκκένωση περισσότερων από 10 οικισμών. Πρόκειται για τους οικισμούς Ρετσινόλακκο, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Οσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι.Σε εκκένωση του χωριού Ροβιές, στην Εύβοια, προχώρησαν η αστυνομία, η περιφέρεια και ο δήμος μετά την εντολή που δόθηκε από την Πυροσβεστική, ενώ παράλληλα σε εκκένωση προχώρησαν και στο χωριό Παλαιοχώρι. 

Τη νύχτα της Τρίτης, η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας ήταν ένα ακόμη σκηνικό πύρινου εφιάλτη . Μάλιστα επειδή τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής είχαν επιστρατευτεί για την ανάσχεση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, η φωτιά στην Εύβοια δεν ήταν δυνατό να ελεγχθεί, με συνέπεια να καούν πολλά σπίτια και να χρειαστεί να εκκενωθούν τουλάχιστον 10 οικισμοί.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού Ροβιές, ενώ την ίδια στιγμή, τρεις πυροσβέστες μεταφέρθηκαν με ελαφρά εγκαύματα στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου.

Παράλληλα, σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας έχουν τεθεί το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και το Περιφερειακό Ιατρείο Αιδηψού στην Ευβοια, μαζί με το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και το Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλη τη νύχτα πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα έδιναν μάχες για να συγκρατήσουν τις φλόγες, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς συνεχώς άλλαζαν, συνεχώς αυξάνονταν, συνεχώς ξεπερνούσαν τις γραμμές άμυνας. Εκτείνονται από τα χωριά Δρυμώνας και Κουρκούλη ως τους οικισμούς Χρόνια και Σηπιάδα, σε μήκος που σε ευθεία ξεπερνά τα 9 χιλιόμετρα.

«Τούτη η απόλυτη καταστροφή δεν έχει προηγούμενο», σημείωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός. «Δεν μπορείς να αποτιμήσεις διαφορετικά τα περισσότερα από 15.000 στρέμματα της καταστροφής» πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννης, ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, από την πλευρά του εκτιμά ότι «το μέτωπο είναι τεράστιο» και η περασμένη νύχτα «δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία της περιοχής».

Εκατοντάδες πυροσβέστες, εθελοντές καθώς και κάτοικοι της περιοχής, χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες των δήμων και της περιφέρειας, όλη τη νύχτα έμοιαζαν να χάνονται στην τεράστια έκταση του μετώπου της φωτιάς. Οι φλόγες μαίνονται σε δύσβατη περιοχή κι επιβαλλόταν συνεχώς ανασύνταξη των δυνάμεων για να μπορέσουν να τιθασεύσουν τον πύρινο γίγαντα.

«Από χθες το βράδυ ζητήσαμε ενίσχυση με εναέρια μέσα, σε μία προσπάθεια να τιθασεύσουμε τις φλόγες και να περισώσουμε ό,τι μπορούμε», είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Σπανός.

«Εκκενώθηκαν με ασφάλεια οκτώ χωριά για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή» και «σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν εκκενώσεις χωριών πιθανόν υπερβολικές, όμως ο βασικός στόχος μας ήταν και είναι να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», εξήγησε.

Περί τα μεσάνυχτα έγιναν εκκενώσεις σε δύο ακόμη χωριά, το Καλαμούδι και το Δρυμώνα, τα οποία απέχουν –σε ευθεία γραμμή– κάπου εννέα χιλιόμετρα από την Σηπιάδα, τον οικισμό δυτικά της Λίμνης που ξεπέρασαν με ταχύτητα οι φλόγες για να σταματήσουν στη θάλασσα.

Εκατοντάδες πυροσβέστες που μετακινήθηκαν στην περιοχή, ακόμη και από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, είδαν πολλές φορές τις φλόγες να ξεπερνάνε τις ζώνες άμυνας ακόμη και μέσα στο βουνό, προς τους Κουρκουλούς είτε προς το Καλαμούδι, και οι αντιπυρικές ζώνες που στήθηκαν τις τελευταίες ώρες δεν αρκούσαν για να συγκρατήσουν τη φωτιά.

Μαύροι καπνοί είχαν σκεπάσει ολόκληρη την περιοχή, ενώ άνθρωποι που μέχρι χθες απολάμβαναν τις παραλίες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο.

«Υπάρχουν καταστροφές σε σπίτια και εγκαταστάσεις που θα αποκαλυφθούν με το πρώτο φως» σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Βουρδάνος, που μαζί με τον περιφερειάρχη βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς, ενώ την ίδια στιγμή ο αντιδήμαρχος της Λίμνης, κ. Λιάσκος, τονίζει πως «κάηκαν οι οικισμοί Χρόνια και Σηπιάδα. Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή. Οι καταστροφές που θα αποκαλυφθούν με το πρώτο φως της μέρας θα είναι εφιαλτικές».

Συνολικά 185 δωμάτια, 140 στην Αιδηψό και 45 στη Χαλκίδα, δέσμευσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για να μπορέσει να μετακινήσει εκεί ανθρώπους που δεν μπορούσαν να φτάσουν στα σπίτια τους ούτε να περάσουν τη νύχτα αλλού.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, χρησιμοποιήθηκαν 55 από τα δωμάτια αυτά· πολλοί προτίμησαν να φιλοξενηθούν και να περάσουν το βράδυ σε συγγενικά τους πρόσωπα ή κοντά στις περιουσίες τους, περιμένοντας –μάταια– πράσινο φως από τις αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν απαγορεύσει την κυκλοφορία, να φτάσουν σε αυτές.

Ανάμεσα σε εκείνους που φιλοξενήθηκαν σε μισθωμένα δωμάτια σε ξενοδοχεία της Αιδηψού ήταν παραθεριστές από κάμπινγκ των Ροβιών, καθώς, όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Μπουρμάς στο ΑΠΕ ΜΠΕ, αντιμετώπισαν «αναπνευστικά προβλήματα και ζήτησαν να μετακινηθούν σε ασφαλή σημεία».

Εν αναμονή της άφιξης των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης Συντονιστικό Όργανο στο δημαρχείο της Λίμνης, στην Εύβοια, στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από τους επιτελείς της Πυροσβεστικής, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, και ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο αναμένονταν στην περιοχή της φωτιάς, όπου ο καπνός και η έλλειψη ορατότητας δεν επέτρεψαν για πολλή ώρα στους χειριστές να εκτελέσουν πτήσεις πάνω από τα καμένα.

«Πρέπει να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα. Δεν πρόκειται να σταματήσει η φωτιά με δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο», ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος.