Τεράστιες δυσκολίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Μαγνησίας, μετά τη θεομηνία που σάρωσε την περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα. Τα πλέον σημαντικά εμπόδια είναι η υδροδότηση με καθαρό πόσιμο νερό, ο καθαρισμός των κατοικιών και των δρόμων από τους τόνους λάσπης και η αποκατάσταση της κατεστραμμένης οδοποιίας κυρίως στο Πήλιο.
Στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας για δωδέκατη ημέρα δεν υπάρχει πόσιμο νερό στα σπίτια και τις επιχειρήσεις και η ζωή δυσκολεύει περισσότερο από τις ανάγκες της καθημερινότητας των 200.000 περίπου ανθρώπων που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου.
Η ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, δίνουν πραγματικό αγώνα για την αποκατάσταση της υδροδότησης με πόσιμο νερό, αλλά η πλήρης σχεδόν καταστροφή του συστήματος άντλησης και διανομής κάνει την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξή του ότι το καθαρό πόσιμο νερό θα τρέξει ξανά στις βρύσες μετά από περίπου ένα εικοσαήμερο.
Παράλληλα συνεχίζεται ο καθαρισμός των σπιτιών και των επιχειρήσεων που πλημμύρισαν σε πολλές συνοικίες του Βόλου, με τους ανθρώπους να προσπαθούν να βάλουν σε τάξη τη ζωή τους βλέποντας κατεστραμμένη την περιουσία τους.
Τα συνεργεία του Δήμου Βόλου καταβάλλουν προσπάθειες να καθαριστούν στοιχειωδώς οι δρόμοι από τη λάσπη, το χώμα και τα σκουπίδια αλλά η έλλειψη νερού καθιστά δύσκολο το εγχείρημα.
Την ίδια ώρα τεχνικά συνεργεία καθαρίζουν τον χείμαρρο Κραυσίδωνα αφού η κοίτη του ανέβηκε πάνω από ένα μέτρο, μετά τις πλημμύρες, εξαιτίας των φερτών υλών και των τεραστίων ποσοτήτων πέτρας που κατέβασε από το Πήλιο.
Οι εικόνες από τα βουνά πέτρας που συσσωρεύονται για να απομακρυνθούν από την κοίτη είναι εντυπωσιακές.
Δύο ημέρες πριν σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ κατοίκων της περιοχής και συνεργείου που προσπάθησε να κόψει και να απομακρύνει δέντρα από την κοίτη του χειμάρρου, καθώς εμπόδιζαν την ομαλή ροή των νερών με αποτέλεσμα υπερχείλιση και την πλημμύρα σε πολλές συνοικίες. Οι κάτοικοι αντέδρασαν στην κοπή των δέντρων, παρά τα προβλήματα που προκλήθηκαν από αυτά.
Τα σχολεία όλων των βαθμίδων γενικότερα δεν θα λειτουργήσουν ούτε την προσεχή εβδομάδα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.
Στο Νότιο Πήλιο πέραν των τεράστιων καταστροφών στην οδοποιία και σε άλλες νευραλγικές υποδομές της περιοχής πολλά χωριά και κωμοπόλεις εξακολουθούν και εκεί να μην έχουν πόσιμο νερό και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Παρρησιάδης δίνει μάχη για την αποκατάσταση της υδροδότησης και τη διανομή εμφιαλωμένου νερού.
Επίσης ζητήθηκε από το Κοινωφελές Ιδρυμα Λασκαρίδη να διατεθεί το περίφημο σκάφος «Typhoon» που κινείται στο Αιγαίο και περισυλλέγει απορρίμματα στη θάλασσα, να μετακινηθεί στον Παγασητικό και να συλλέξει τους χιλιάδες τόνους φερτών υλών που υπάρχουν στην επιφάνεια του κλειστού κόλπου και στις ακτές για να επανέλθει και ο Τουρισμός σε κανονικά επίπεδα.
Η αγωνία για το επίπεδο των νερών της λίμνης Κάρλας συνεχίζεται αλλά υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα αφού έχει σταματήσει να ανέρχεται η στάθμη των νερών και να απειλούνται τα παρακάρλια χωριά και κωμοπόλεις.