Στιγμιότυπο από συγκέντρωση φοιτητών του Χάρβαρντ κατά του Ισραήλ, τον περασμένο Ιανουάριο | Josh Reynolds for The Washington Post via Getty Images
Επικαιρότητα

Χάνει τη λάμψη του το Χάρβαρντ και ίσως φταίει ο «αντισημιτισμός»

Πώς συσχετίζεται η πτώση της δημοφιλίας κάποιων από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ με τις διαμαρτυρίες φοιτητών τους εναντίον του εβραϊκού κράτους για το Παλαιστινιακό και ιδίως για την τελευταία εισβολή στη Γάζα
Protagon Team

Οι αιτήσεις υποψηφίων φοιτητών στο Χάρβαρντ μειώθηκαν εφέτος. Κατά τους New York Times το αμερικανικό ΑΕΙ με την παγκόσμια φήμη «παρήκμασε» επειδή έχασε λίγη από τη λάμψη του. Γιατί υπήρξε τέτοια τρομερή απώλεια; Επειδή «30 φοιτητικοί σύλλογοι του Χάρβαρντ χαρακτήρισαν ‘‘το ισραηλινό καθεστώς’’ υπεύθυνο εξ ολοκλήρου για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023».

Πατώντας σε αυτήν την 100% πολιτική θέση των φοιτητών, οι ΝΥΤ ερμήνευσαν αρχικώς «τη βουτιά» του Χάρβαρντ όσον αφορά τη δημοφιλία. «Κάποιοι υποψήφιοι φοιτητές αποθαρρύνθηκαν και δεν υπέβαλαν αίτηση». Πίσω από όλα αυτά υπάρχει η θέση των ΝΥΤ  ότι οι επικρίσεις κατά του Ισραήλ συνιστούν αυτομάτως αντισημιτισμό (τον οποίο στις ΗΠΑ τα media και οι πολιτικοί ταυτίζουν με τον αντισιωνισμό).

Υπάρχει μπόλικη «φιλολογία», λοιπόν, για το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή κατά πόσον πρέπει να υποστούν κυρώσεις οι αμερικανοί φοιτητές που στρέφονται κατά της «παλαιστινιακής πολιτικής» του εβραϊκού κράτους. Μάλιστα υπήρξαν και παραιτήσεις κοσμητόρων σε τρία πανεπιστήμια υπό την πίεση των χρηματοδοτών αυτών των ΑΕΙ, αλλά και του αμερικανικού πολιτικού προσωπικού. Αιτία: Δεν καταδίκασαν ευθέως τις διαμαρτυρίες των φοιτητών, οι οποίες στρέφονταν κατά του Ισραήλ.

Οι ΝΥΤ πάντως τελικά παραδέχθηκαν ότι δεν υπάρχει ευθεία σύνδεση «της φοιτητικής αναταραχής» με τη δημοφιλία των ΑΕΙ, διότι ένα άλλο μεγάλο πανεπιστήμιο στο οποίο είχαν γίνει πολλές διαδηλώσεις προσέλκυσε το ενδιαφέρον των υποψηφίων φοιτητών. «Μάλλον υπάρχουν και άλλοι λόγοι για την πτώση του Χάρβαρντ». Σε διάφορα ΑΕΙ έγιναν και έκτροπα (ή γραφικότητες), διαβάζουμε στην ανταπόκριση της Corriere della Sera για το θέμα: «Στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ένας ισραηλινός δικηγόρος εμποδίστηκε να μιλήσει και αναγκάστηκε να δραπετεύσει μέσω τούνελ».

Εγραψαν οι Ιταλοί: «Οι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές των αμερικανικών ΑΕΙ ισχυρίζονται ότι έχουν το δικαίωμα να δηλώνουν ότι οι ‘‘σιωνιστές’’ δεν είναι ευπρόσδεκτοι, όμως για πολλές από τις εβραϊκές οργανώσεις των ΗΠΑ ο αντισιωνισμός και ο αντισημιτισμός είναι το ίδιο πράγμα. Οι ΝΥΤ έγραψαν ότι οι ίδιοι οι αμερικανοεβραίοι διχογνωμούν για τον ορισμό του σιωνισμού. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, δεν είναι όλες οι διαμαρτυρίες στις πανεπιστημιουπόλεις αντισημιτικές, όμως συνιστούν ανησυχητικό φαινόμενο».