Λιακάδα, ζέστη (αν και τέλη Οκτωβρίου), καιρός για βόλτα και ουζάκι στην Πειραϊκή σκέφτηκαν οι υπεύθυνοι του υπουργείου Ναυτιλίας, οι οποίοι χωρίς τον φυσικό τους ηγέτη, Παναγιώτη Κουρουμπλή, συνεχίζουν την παράδοση «φέτα-φέτα» των ακτών του Σαρωνικού μετά την απορρύπανσή τους από το μαζούτ του «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Μετά τον Φλοίσβο και την παραλία του Παλαιού Φαλήρου, σειρά είχαν οι παραλίες του δήμου Πειραιώς, όπου τις κορδέλες ήρθε να κόψει ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, μαζί με τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη.
Σφύζοντας από ενέργεια και ικανοποίηση, ο υφυπουργός παρέδωσε στο κοινό τις παραλίες της Φρεαττύδας και του Όρμου Αφροδίτης στην Πειραϊκή, με την επισήμανση όμως ότι την απόφαση για το αν θα επιτραπεί η κολύμβηση ή όχι, θα τη λάβει το υπουργείο Υγείας. Παράδοση παραλίας δηλαδή αλλά όχι για μπάνιο, μόνο για θέα…
«Σήμερα αυτό που παραδίδεται είναι το κομμάτι της παραλίας», είπε ο υφυπουργός (σ.σ. σαν να λέμε κομμάτι κέικ ή κάτι ανάλογο). «Η κολύμβηση θα επιτραπεί ή όχι, με απόφαση του υπουργείου Υγείας και αυτή θα στηριχθεί στις νέες μετρήσεις που θα έχουμε από το ΕΛΚΕΘΕ», εξήγησε και εξέφρασε την πεποίθηση «ότι σύντομα θα γίνει και αυτό ώστε να ολοκληρωθεί συνολικά ο κύκλος αυτού του άτυχου συμβάντος που ταλαιπώρησε τον Πειραιά και τους υπόλοιπους δήμους, το τελευταίο χρονικό διάστημα».
Ερωτηθείς για τις αποζημιώσεις των πληγέντων της οικολογικής καταστροφής, ο κ. Σαντορινιός σημείωσε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται γραφείο του IOPC Funds (Διεθνούς Ταμείου Αποζημιώσεων), το οποίο θα δέχεται τις αιτήσεις αποζημιώσεων για όσους έχουν πληγεί και το αποδεικνύουν με οικονομικά στοιχεία (;), προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία.
«Αυτό», διευκρίνισε ο υφυπουργός, «σημαίνει ότι δεν θα πηγαίνει κάποιος στα δικαστήρια για μακρόχρονες διαδικασίες, αλλά ούτε θα χρειάζεται να πηγαίνει στο Λονδίνο για να αποζημιωθεί. Και οι μικροί, δηλαδή και οι μικρομεσαίοι, θα μπορέσουν να καταθέσουν εδώ στον Πειραιά την αίτησή τους για αποζημίωση».
Λογικό θα έλεγε κανείς, αφού όταν είναι σε εξέλιξη μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καστροφές στην ιστορία της χώρας, στο Λονδίνο πάει μόνο ο υπουργός Ναυτιλίας.
Στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Περαιά, Γιάννης Μώραλης, αναγνώρισε ότι «προφανώς η δουλειά που έγινε, έχει θετικά αποτελέσματα», καθώς δεν υπάρχει πια ρύπανση στα συγκεκριμένα σημεία, έριξε όμως και την «μπηχτή» του λέγοντας ότι το «να έχεις παραλίες χωρίς να μπορείς να κολυμπήσεις είναι μισή δουλειά».
Το ραντεβού για τη νέα «παράδοση – παραλαβή καθαρών ακτών» δεν προσδιορίστηκε από τον κ. Σαντορινιό και άγνωστο παραμένει αν θα συνεχιστεί η λογική «κάνω φιέστα για το αυτονόητο» από την ηγεσία του υπουργείου.