Στιγμιότυπο από την επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ηλεία | © Intime p.a.
Επικαιρότητα

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Ηλεία – Βελτιωμένη η εικόνα στη Λέσβο

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Δαδιά, όπου εδώ και μέρες επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες
Protagon Team

Σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή στην περιοχή Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, στην Ηλεία.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού, για να αποτρέψουν κυρίως τυχόν αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη έκταση.

Παράλληλα, ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 160 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 60 οχήματα, συνέχιζαν να επιχειρούν στην περιοχή, ώστε να κατασβέσουν πλήρως την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις.

Στην πυρκαγιά στο Σουφλί Εβρου, οι προσπάθειες της πυροσβεστικής επικεντρώνονται στο δάσος της Δαδιάς και συγκεκριμένα στο νότιο και στο νοτιοδυτικό μέτωπο. Στη φωτιά στη Δαδιά επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Στην μάχη συνδράμουν οι δασικές υπηρεσίες Εβρου με τους υλοτόμους, που πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης. Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μια ομάδα Δευκαλίωνα αποτελούμενη από 36 στελέχη, τέσσερα υδροφόρα οχήματα, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονο οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.

Όπως τόνισε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, εκτός από τις επίγειες και εναέριες επιχειρήσεις, ταυτόχρονα γίνεται διάνοιξη επιπλέον αντιπυρικών ζωνών με την χρήση χωματουργικών μηχανημάτων βαρέως τύπου για να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρο τμήματα εντός του δάσους.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς στη Λέσβο, καθώς η πυρκαγιά έχει περιοριστεί στο μέτωπο στη Ρογκάδα, εκεί από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά το Σάββατο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το βράδυ σημειώθηκε μία αναζωπύρωση μεταξύ Βρίσας και Σταυρού αλλά αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Το μεσημέρι, μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο δήμος Δυτικής Λέσβου, ανακοίνωσε την άρση της απόφασης εκκένωσης του οικισμού των Βατερών λόγω των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Ο περιορισμός εξακολουθεί να ισχύει για τους οικισμούς Βρίσας και Σταυρού

Στο πύρινο μέτωπο της Λέσβου επιχειρούν 85 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 υδροφόρα οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και δυνάμεις της αστυνομίας. Από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση στη Λέσβο

Την άμεση αποζημίωση των πυρόπληκτων επαγγελματιών και ιδιοκτητών κατοικιών και γεωργικών εκτάσεων που επλήγησαν από τη δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών της νότιας Λέσβου, ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη.

Οπως σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος, τα μέτρα που ίσχυσαν για τους κατοίκους και τους πληγέντες στην πρόσφατη φωτιά της Πεντέλης θα ισχύσουν οριζόντια και για τους πληγέντες των Βατερών, της Βρίσας και του Σταυρού.

Η δέσμη των 12 μέτρων που θα ισχύσουν για τους πληγέντες κατά την πυρκαγιά στη Λέσβο αφορούν σε:

– Αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων

– Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή

– Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής

– Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής

– Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά

– Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

– Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης

– Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών

– Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης

– Φιλοξενία πυρόπληκτων σε ξενοδοχειακές μονάδες

– Στήριξη αγροτών από τον ΕΛΓΑ

– Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ.