Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, προβλέπεται για πρώτη φορά, όπως αναφέρει στέλεχος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), να μην συμπεριλαμβάνεται στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ εκπρόσωπος του θεσμικού φορέα των γιατρών.
Στο νέο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ συμμετέχει ένα γιατρός, ο οποίος όμως δεν εκπροσωπεί κανέναν θεσμικό φορέα.
«Είναι πρωτοφανές, ο μοναδικός οργανισμός Δημόσιας Υγείας να μην εκπροσωπείται θεσμικά από τους γιατρούς. Αυτό δείχνει την εκτίμηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην προσφορά του ιατρικού σώματος, ειδικά σε αυτή τη φάση της πανδημίας που έχει επιστρατεύσει και τους ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ», αναφέρει στο Protagon ο Γιώργος Ελευθερίου, γενικός γραμματέας του ΠΙΣ.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΠΙΣ σε επιστολή που έστειλε στην διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, «η απουσία εκπροσώπου του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ δημιουργεί ένα ανυπέρβλητο κενό, καθώς τα θέματα άσκησης ιατρικής πράξεως είναι πολυσύνθετα, εξειδικευμένα και δυσνόητα στην πλειονότητα των περιπτώσεων».
Διευκρινίζεται ότι στο νέο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ υπάρχουν εκπρόσωποι από τη φαρμακοβιομηχανία, τους εργαζομένους, του φαρμακοποιούς, όχι όμως από θεσμικό όργανο των γιατρών.
Ολόκληρη η επιστολή του ΠΙΣ προς την πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ
«Η υπουργική απόφαση Υ.Ο.Δ.Δ. 213 (18/03/2021) για μη εκπροσώπηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ μεσούσης της πανδημίας, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το πώς η πολιτεία αντιλαμβάνεται μείζονα ζητήματα χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας σε εποχή οξείας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Οι υπόγειες μεθοδεύσεις που χαρακτήρισαν την προηγούμενη περίοδο δεν θα αναχαιτίσουν τις πάγιες διεκδικήσεις του ιατρικού σώματος για τις αδικίες που έχουν δημιουργηθεί και ταλαιπωρούν τους συμβεβλημένους και μη, ιατρούς του ΕΟΠΥΥ.
Λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι ο Οργανισμός ασκεί ρυθμιστικό ρόλο στον τρόπο άσκησης της ιατρικής πράξης και στις παροχές υγείας προς τους ασφαλισμένους, η απουσία εκπροσώπου του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ δημιουργεί ένα ανυπέρβλητο κενό, καθώς τα θέματα άσκησης ιατρικής πράξεως είναι πολυσύνθετα, εξειδεικευμένα και δυσνόητα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Επειδή πολλές αποφάσεις του Οργανισμού που έρχονται από το παρελθόν είναι διαχρονικά άδικες και αναστατώνουν την ποιότητα υπηρεσιών υγείας των συμβεβλημένων ιατρείων και διαγνωστικών εργαστηρίων, θα ήταν σκόπιμο να υπάρχει ενδελεχή έγγραφη ενημέρωση του ΠΙΣ για προτάσεις ή αποφάσεις που μεταβάλλουν το πλαίσιο λειτουργίας της δημόσιας ΠΦΥ, η οποία αποτελεί σημαντικό πυλώνα δημόσιας υγείας. Η πανδημία Covid-19 δημιουργεί νέα επιστημονικά δεδομένα που διαφοροποιούν σημαντικά την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες με μακροπρόθεσμες υγειονομικές συνέπειες και δυσμενή οικονομική επιβάρυνση για τον Οργανισμό, εάν δε συμπεριληφθούν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες.
Επισημαίνουμε ότι το θέμα της θεσμικής εκπροσώπησης του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ παραμένει ανοικτό καθόσον δεν εκπροσωπείται ο πρωταρχικός πάροχος υγείας. Ζητήματα που άπτονται του πλαισίου συνταγογράφησης, διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, εξορθολογισμού της ζήτησης υπηρεσιών υγείας, άδικων περικοπών αποζημίωσης και περικοπής clawback στο διαγνωστικό κλάδο, παροχές του ενιαίου κανονισμού παροχών ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να εξετάζονται υπό το πρίσμα της ορθολογικής άσκησης της ιατρικής από ειδικούς επιστήμονες. Επισημαίνουμε ότι οποιαδήποτε απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ απέχει από τον επιστημονικό κανόνα ορθής άσκησης της ιατρικής πράξης, θα μας βρίσκει κάθετα αντίθετους».