Ενσταντανέ από τη Wall Street: πρόσωπα ίσως όχι τόσο έκπληκτα όσο δυσαρεστημένα από τις τιμές που αναγράφονται στα μόνιτορ | EPA / JUSTIN LANE
Επικαιρότητα

Μαύρες μέρες 2008 για τη Γουόλ Στριτ που χωρίς αντιιική θωράκιση βυθίζεται στον φόβο

Ο πυρετός του κορονοϊού δεν έπεσε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι σημαντικοί δείκτες του «βούτηξαν» και πάλι την Πέμπτη. Μεγάλη η πτώση, φυσικά, και στο ΧΑ
Protagon Team

H κακή αρχή της τρέχουσας εβδομάδας έδειξε πού θα προσανατολίζονταν τελικά οι επενδυτές στο νεοϋορκέζικο χρηματιστήριο: έπειτα από τα αρνητικά ρεκόρ του πρώτου διημέρου, η μεγάλη πτώση συνεχίστηκε και στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με μαζική επενδυτική στροφή στις θεωρούμενες ασφαλέστερες τοποθετήσεις.

Ετσι και εξαιτίας του φόβου του κορονοϊού, η Wall Sreet οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα της έπειτα από την κρίση του 2008.

Το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 3,33% υποχωρώντας έως και 960 μονάδες και ο Standard & Poor’s 500, ο δείκτης-βαρόμετρο που περιλαμβάνει τις 500 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες, έπεφτε κατά 3,44%.

Οπως έδειχναν τα πράγματα, ο Dow Jones και ο S&P 500 στο κλείσιμο θα κατέγραφαν πάλι απώλειες για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ο πρώτος από τους δύο δείκτες έχασε πάνω από το 10% της αξίας του μετά το ρεκόρ που σημείωσε στις 12 Φεβρουαρίου.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε κατά 3,92%.

Η εγκράτεια των επενδυτών, ως ένδειξη απροθυμίας για ανάληψη ρίσκου, έκανε το 10ετές αμερικανικό ομόλογο να κινείται κοντά στο ιστορικό χαμηλό του, στο 1,259%. Οι αναλυτές δεν μιλούν βέβαια για ύφεση, αλλά επισημαίνουν τη στροφή στα ασφαλή στοιχεία, όπως είναι ο χρυσός, το δολάριο ή και ορισμένες μετοχές υψηλών μερισμάτων.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν τρομοκρατηθεί από το ενδεχόμενο ο θανατηφόρος ιός να εμποδίσει την οικονομική επέκταση των ΗΠΑ. Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι οι αμερικανικές εταιρείες δεν θα καταγράψουν αύξηση κερδών το 2020 εφ’ όσον ο κορονοϊός συνεχίσει να εξαπλώνεται, συσχετίζοντας τις χρηματιστηριακές αποδόσεις με μακροοικονομικά μεγέθη τα οποία ήδη επηρεάζονται από την επιδημία.

Από πλευράς του, και για να καθησυχάσει τα πνεύματα, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι μία πανδημία κορονοϊού είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι εκτίμησε ότι η πτώση στη Γουόλ Στριτ είναι ανησυχητική.

Πισωγύρισμα στο ΧΑ

Στον κλοιό των μεγάλων πιέσεων βρέθηκε και η δική μας χρηματιστηριακή αγορά, χάνοντας και τη μάχη των 800 μονάδων, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαΐου του 2019.

Με την επικαιρότητα κολλημένη στα κρούσματα του κορονοϊού επί ελληνικού εδάφους, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα της ημέρας, στις 768,83 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 5,24%.

Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου 2019 (732,05 μονάδες).

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 2,472 δισ. ευρώ σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 128,629 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 59.461.725 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,06%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 6,02%.

Με απώλειες έκλεισαν στην Αθήνα όλες οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΔΕΗ (-11,73%), της Πειραιώς (-9,76%), της ΕΧΑΕ (-9,38%), της Alpha Bank (-9,19%), της Eurobank (-9,17%), της Εθνικής (-8,69%) και της Ελλάκτωρ (-8,49%). Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επί μέρους δείκτες.