Βαρύ το κλίμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ | InTime News / ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ
Επικαιρότητα

Χωρίς αναφορές στον Πολάκη η ομιλία Κασσελάκη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν υπάρχει χώρος για τακτικισμούς και ατομικές ατζέντες» σημείωσε ο πρόεδρος του κόμματος στη μοναδική φράση που ενδεχομένως «φωτογραφίζει» τον βουλευτή Χανίων. Σύσσωμη η καταδίκη του «αψύ Σφακιανού» από τα υπόλοιπα κόμματα
Protagon Team

Χωρίς την παραμικρή αναφορά στην αποπομπή του Παύλου Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη ενώπιον των βουλευτών του το απόγευμα της Πέμπτης.

Πάντως το κλίμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον αριθμεί 35 μέλη, ήταν βαρύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εξαιτίας του νέου περιστατικού με πρωταγωνιστή τον «αψύ Σφακιανό» που εκθέτει το κόμμα. Ενδεικτικό ήταν ότι πολλοί από τους παριστάμενους βουλευτές –απουσίαζε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες–δεν χειροκρότησαν σε πολλά σημεία της ομιλίας του προέδρου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε, πάντως, στα εσωκομματικά, με φόντο την ένταση των τελευταίων ημερών στην Κουμουνδούρου.

«Ποτέ δεν ήταν εύκολα τα πράγματα για το κόμμα μας και για τις κοινοβουλευτικές μας ομάδες. Ομως σε αυτή τη συγκυρία, παρότι από μια άδικη διάσπαση μείναμε λιγότεροι, έχουμε υποχρέωση να δουλέψουμε σαν 156. Και αυτό να είστε βέβαιες και βέβαιοι ότι η κοινωνία θα μας το ξεπληρώσει. Και εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια και το δικαίωμα να ξεχάσουμε την πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Συνέχισε λέγοντας πως «δεν υπάρχει χώρος για τακτικισμούς και ατομικές ατζέντες», στη μοναδική φράση που ενδεχομένως «φωτογραφίζει» τον πρώην υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχουν εκεί έξω 10 εκατομμύρια ζευγάρια μάτια που μας παρακολουθούν και μας κρίνουν καθημερινά. Και ανάμεσά μας δεν υπάρχει κάποιος αλάνθαστος, αλλά είμαι βέβαιος, αλλιώς δεν θα ήμουν πρόεδρος σε αυτό το κόμμα, ότι δεν υπάρχει και κανένας δόλιος. Ελάτε να αναδείξουμε τη συλλογική μας ποιότητα. Και όχι τις ατομικές μας μικροδιαφωνίες. Ο λαός σάς εξέλεξε βουλευτές και ο λαός με εξέλεξε πρόεδρό σας. Και για κανέναν μας δεν έκανε λάθος» πρόσθεσε.

Κατά τ’ άλλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό με αφορμή την «κατάρρευση του επιτελικού μοντέλου διαχείρισης της Δημόσιας Υγείας», τη νέα περίοδο κλιμάκωσης, όπως τη χαρακτήρισε, στα Ελληνοτουρκικά, κ.ά.

Ολόκληρη η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ:

Καταδίκασαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων δεν συμμερίστηκαν την «αφωνία» αυτή του κ. Κασσελάκη, χαρακτηρίζοντας λίγο νωρίτερα τη λεκτική επίθεση του Παύλου Πολάκη κατά συνεργάτιδος του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη καταδικαστέα, ντροπιαστική και απαράδεκτη.

Παράλληλα, συντάχθηκαν και συμφώνησαν πλήρως με τις αυστηρές ποινές που επιβλήθηκαν στον βουλευτή Χανίων από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. «Δεν είμαστε τέλειοι εμείς που κρίνουμε τον κ. Πολάκη με αυτή την αυστηρότητα. Και πρώτος εγώ δεν είμαι τέλειος. Αλλά υπάρχουν όρια και τα όρια αυτά σήμερα ξεπεράστηκαν ντροπιαστικά και οφείλουμε να αντιδράσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρο της Βουλής.

«Στηρίζουμε όλα όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και ας κρατήσουμε το θετικό που υπήρξε. Την αντίδραση της κυρίας Λινού και το δάκρυ της για το γεγονός που συνέβη. Ολους μάς εκφράζει και όλοι καταδίκασαν το περιστατικό άμεσα» σημείωσε ακολούθως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης, και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να προβληματιστούμε κάποια στιγμή συνολικά για τον τρόπο που εμείς οι ίδιοι θα διαφυλάττουμε το κύρος του Κοινοβουλίου. Στην περίπτωση του κ. Πολάκη ήταν μια ειδική περίπτωση που είχε προκαλέσει πολύ, αλλά θα πρέπει να βλέπουμε όλες μας τις συμπεριφορές».

Στο σημείο αυτό παρενέβη για δεύτερη φορά ο κ. Τασούλας, για να υπογραμμίσει ότι «βλέποντας τα πρακτικά της Βουλής, πράγματι και ο κ. Μπιμπίλας αποδοκίμασε τη συμπεριφορά του κ. Πολάκη, και ο προεδρεύων της επιτροπής Γιώργος Στύλιος χαρακτήρισε άκρως απαράδεκτη την συμπεριφορά του κ. Πολάκη, και συνεπώς υπάρχει αυτή η ομοφωνία στην αποδοκιμασία».

«Κάποιοι σταδιοδρομούν στη πολιτική επειδή πολλοί από εμάς που δεν τσακωνόμαστε, δεν αντιδικούμε, δεν φωνάζουμε, δεν έχουμε όρεξη να τσακωνόμαστε μαζί τους, γιατί δεν είναι το στυλ μας και γιατί ψυχικά δεν αντέχουμε να δεχόμαστε ύβρεις και προπηλακισμούς. Και αυτό τους αφήνει σε μια ασυλία, σε ένα απυρόβλητο, επειδή κανείς δεν έχει όρεξη να τα βάλει μαζί τους» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του Σώματος συμπλήρωσε: «Κανείς δεν ασχολείται μαζί του γιατί κανείς, και δίκαιο να έχει, δεν θέλει να ασχολείται με δικαστήρια. Ε, λοιπόν, τέλος αυτή η ιστορία. Τέλος. Δεν μπορεί συνεχώς τα ίδια πρόσωπα, και εν προκειμένου ο ίδιος, να αμαυρώνει τον τίτλο του, τον ρόλο του, το κόμμα του, όλους εμάς, επειδή δεν έχουμε όρεξη να τσακωθούμε μαζί του. Επαναλαμβάνω. Ο Κανονισμός της Βουλής έγινε για ανθρώπους οι οποίοι φέρονται πολύ καλύτερα και ενίοτε σπανίως παραφέρονται, παρ’ ελπίδα. Εδώ δεν έχουμε σπανίως και παρ’ ελπίδα. Εδώ παρ’ ελπίδα φέρεται καλά. Αυτό σήμερα ξεπέρασε κάθε όριο».

Εκανε γνωστό, δε, ότι θα εξετάσει αυστηρότερες αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής. «Βεβαίως, η κυρία Αθηνά Λινού, εκφράζοντας όλους με την ευαισθησία μιας βαθιά πολιτισμένης γυναίκας, αντέδρασε εγκαίρως, σωστά, αλλά και εγώ πρέπει να διαφυλάξω το κύρος της Βουλής. Δεν έχω άλλο μέσο πιο αυστηρό, προφανώς θα καταφύγω σε αυστηρότερες αλλαγές του Κανονισμού. Ντρέπομαι για αυτή την ανάγκη και εύχομαι να μην επαναληφθούν πάλι αυτά, αλλά δεν το πιστεύω, γιατί υπάρχει μια αντίληψη ότι όσο είμαστε έτσι, φερόμενοι με νταηλίδικο τρόπο, μπορεί σε ένα μέρος ελάχιστο της κοινωνίας να είναι αποδεκτό. Ε, δεν είναι από εμάς αποδεκτό. Και δεν είμαστε τέλειοι εμείς που κρίνουμε τον κ. Πολάκη με αυτή την αυστηρότητα. Και πρώτος εγώ δεν είμαι τέλειος, αλλά υπάρχουν όρια και τα όρια σήμερα ξεπεράστηκαν ντροπιαστικά και οφείλουμε να αντιδράσουμε» ανέφερε ο κ. Τασούλας.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα το γεγονός και συντασσόμαστε πλήρως με την οπτική, τον πυρήνα της τοποθέτησης του Προέδρου της Βουλής και τα μέτρα που προτάθηκαν κατά του βουλευτή» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Πάρις Κουκουλόπουλος στη δική του παρέμβαση στη Βουλή.

Από την πλευρά μου, είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, «θέλω να προσθέσω εμφατικά τη λέξη ντροπή και αισθάνομαι πολύ βαθιά λύπη γιατί χθες γιορτάσαμε μια πολύ λαμπρή ημέρα (της αποκατάστασης της δημοκρατίας) και χρέος όλων μας είναι να δίνουμε καθημερινά –όχι μόνο επετειακά– υπόσταση σε αυτή τη ημέρα».

Οσα διαδραματίστηκαν σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» προκαλούν μόνο ντροπή και θλίψη, συμφώνησε η Ευαγγελία Λιακούλη, γραμματέας της ΚΟ του κόμματος και εισηγήτρια στο ν/σ του υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία. «Είναι αδιανόητη η εν γένει συμπεριφορά και η προσωπική επίθεση του κ. Πολάκη σε συνεργάτιδα υπουργού, και μάλιστα με αναφορά του στη φυσιογνωμία της και σε χαρακτηριστικά του προσώπου της, με κατάπτυστο τρόπο. Καταδικάζουμε απερίφραστα τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του κ. Πολάκη, ο οποίος δυστυχώς αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν έχει κανένα όριο» δήλωσε η κυρία Λιακούλη.

«Είναι φανερό ότι είναι ένα απαράδεκτο και καταδικαστέο γεγονός, προσβλητικό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συμφωνούμε από αυτή την άποψη με τα περαιτέρω που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής» είπε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Αυτό που συνέβη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων είναι κακοποιητική, λεκτικά βίαιη, άκρως υποτιμητική συμπεριφορά του κ. Πολάκη προς τη συνεργάτιδα του κ. Γεωργιάδη, είναι ένα γεγονός που δεν θα έπρεπε να επιτρέπει η πρακτική μας, η καθημερινότητά μας, τα αντανακλαστικά μας να συμβαίνει. Θα έπρεπε να απομονώνεται το κακοποιητικό παράδειγμα, ο κακοποιητικός λόγος, η σεξιστική συμπεριφορά» τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τη συμπεριφορά Πολάκη καταδίκασαν, είτε με ανακοινώσεις είτε δια των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τους, και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής.