Η σύνθεση του πάνελ μαρτυρούσε το άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας στην Κεντροαριστερά. Χρήστος Χωμενίδης, Σοφία Κιντή, Μάνος Ματσαγγάνης και Κυριάκος Πιερρακάκης συμμετείχαν μεταξύ άλλων στη συζήτηση «Ανοικτό Κόμμα – Ανοικτό Βήμα», που διεξήχθη στην κεντρική αίθουσα του συνεδρίου της ΝΔ, με συντονιστή τον γραμματέα στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας του κόμματος, Χρήστο Ταραντίλη.
Ο κ. Χωμενίδης ήταν μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, η κυρία Κιντή υποψήφια ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, ο κ. Ματσαγγάνης υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με το Ποτάμι και ο κ. Πιερρακάκης μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
Αισιόδοξος για την εκλογική νίκη της ΝΔ και οξύτερος όλων στους χαρακτηρισμούς για τους κυβερνώντες ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, εμφανίστηκε ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης που προέβλεψε ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη «θα σαρώσει στις εκλογές».
«Τα πραγματικά ζόρια», όμως, σημείωσε, «θα αρχίσουν με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χαρακτηριστικά πως αποτελεί «την πιο παρωχημένη, μισαλλόδοξη και ανέμπνευστη εκδοχή της αριστεράς που έχει γνωρίσει ο τόπος», κατηγορώντας το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα για αυριανισμό, ενώ για τους Ανεξάρτητους Έλληνες σχολίασε πως δεν είναι τίποτα άλλο παρά «μία καρικατούρα της Δεξιάς».
Ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα ανεχόταν ποτέ κάποιον σαν εμένα», σημείωσε ο Χρήστος Χωμενίδης και αφού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η οικογένειά του, «παρ’ όλο που προερχόταν από το ΕΑΜ, ψήφισε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1974 και το 1977, επειδή το έκρινε ως εθνική αναγκαιότητα», είπε απευθυνόμενος στους συνέδρους:
«Όσο ζυγώνουν οι εκλογές, μια ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία θα έρθει κοντά σας. Στο χέρι σας είναι να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να οδηγήσετε την πατρίδα μπροστά. Καλή επιτυχία».
Από την πλευρά της η πανεπιστημιακός Σοφία Κιντή, στην αναφορά της για την κατάσταση που επικρατεί στα ΑΕΙ της χώρας, έκανε λόγο για «πνιγηρό κλίμα παρακμής και εξαθλίωσης».
«Οι πολίτες χρειαζόμαστε τη στήριξη των κομμάτων που σέβονται τη δημοκρατία και τους θεσμούς», τόνισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «γενικευμένη ψευδολογία» που, όπως είπε, αποτελεί «κίνδυνο για τη δημοκρατία».
Ο καθηγητής Πολυτεχνείου Μάνος Ματσαγγάνης μίλησε για τη φτώχεια και την κοινωνική συνοχή, ενώ ο διευθυντής ερευνών της διαΝΕΟσις Κυριάκος Πιερρακάκης – τελευταίος ομιλητής στο πάνελ- επικεντρώθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά μεταπολεμικά ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε.
«Η έννοια ‘σχέδιο ανάκαμψης’ πρέπει να εξειδικευτεί και επίσης κάποια πράγματα από αυτό το σχέδιο να είναι κτήμα όλης της χώρας», σημείωσε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο κ. Πιερρακάκης και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό που χρειάζεται η δημόσια διοίκηση.