| George Vitsaras / SOOC
Επικαιρότητα

Χρυσοχοΐδης: Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα Αθήνας και Θεσσαλονίκης

«Δεν είναι πια πρόσωπα, ιδιοκτήτες μικρών ομάδων ή νυκτερινών κέντρων, είναι οργανώσεις που διακινούν τεράστια χρήματα, έχουν νόμιμες επιχειρήσεις, ξεπλένουν και επηρεάζουν», λέει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Protagon Team

Μια αναλυτική και αποκαλυπτική εικόνα για το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα έδωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, περιγράφοντας τι στοιχεία προσκόμισε προ ημερών στον Άρειο Πάγο.

Είναι εντυπωσιακό ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε, σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο», παραδέχεται μια δραματική μετάλλαξη του εγκλήματος την τελευταία δεκαετία οπότε παύει να αφορά μόνο τη νύχτα αλλά επεκτείνεται «σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στο φως της ημέρας, που μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και τη λειτουργία των θεσμών, στη Δικαιοσύνη, την Αστυνομία, τα Μέσα και τη Διοίκηση».

Παράλληλα κάνει λόγο για «διαφοροποίηση που καταγράφεται ανάμεσα στην οργανωμένη εγκληματικότητα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».

Στέλνει όμως το μήνυμα: «Η δημοκρατία απάντησε στην τρομοκρατία. Απάντησε στη Χρυσή Αυγή. Θα απαντήσει και στο οργανωμένο έγκλημα».

Μιλώντας στην Ελένη Ευαγγελοδήμου, ο υπουργός εξήγησε κατ’ αρχάς το σκεπτικό πίσω από την πρωτοβουλία του να παραδώσει στη Δικαιοσύνη τον φάκελο για τη λεγόμενη «greek mafia»:

«Περιμένω και επιδιώκω κάτι που έχει γίνει αναγκαίο. Μια απάντηση της δημοκρατίας στο οργανωμένο έγκλημα. Το οργανωμένο έγκλημα είναι εγκληματικές επιχειρήσεις, δηλαδή οργανώσεις με ιεραρχία, συγκεκριμένους τομείς δραστηριοποίησης και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό. Στα 20 τελευταία χρόνια, ένα περιχαρακωμένο φαινόμενο νύχτας και μαγαζιών που ήταν κυρίως αστυνομική υπόθεση εξελίχθηκε, οργανώθηκε και επεκτάθηκε, ιδιαίτερα μετά το 2010, σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στο φως της ημέρας, που μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και τη λειτουργία των θεσμών, στη Δικαιοσύνη, την Αστυνομία, τα Μέσα και τη Διοίκηση. Δεν είναι πια πρόσωπα, ιδιοκτήτες μικρών ομάδων ή νυκτερινών κέντρων, είναι οργανώσεις που διακινούν τεράστια χρήματα, έχουν νόμιμες επιχειρήσεις, ξεπλένουν και επηρεάζουν. Δεν είναι η πρώτη φορά που τους αντιμετωπίζουμε. Το 2010 η Αστυνομία παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη περισσότερα από 200 μέλη εγκληματικών οργανώσεων. Ηταν ένα καίριο, για την εποχή, πλήγμα που καθυστέρησε σημαντικά την ανάπτυξή του».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Χρυσοχοΐδης κάνει λόγο για επικείμενο πόλεμο.

«Μην έχετε καμιά αμφιβολία, θα είναι πόλεμος! Θα συνεργασθούμε λοιπόν στενά, όχι μόνο η Αστυνομία, δεν είναι μόνο ή κυρίως αστυνομικό αυτό το θέμα. Να ξεκαθαρίσω και κάτι άλλο. Η Αστυνομία δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας τις εξελίξεις ή τη βοήθεια. Στην Αθήνα υπάρχει σχέδιο και δράσεις σχεδόν καθημερινές για τη διάλυση συγκεκριμένων εγκληματικών οργανώσεων. Το ίδιο ισχύει για τη Βόρεια Ελλάδα , όπου το εγκληματικό δίκτυο διευθύνεται κυρίως από αλλοδαπούς. Εξίσου σημαντικές είναι δράσεις και σχέδια για νησιά, όπως η Μύκονος, όπου ήδη υπηρετούν 100 αστυνομικοί, εξειδικευμένοι στην καταπολέμηση του εγκλήματος, όπου εγκαθίσταται κέντρο επιχειρήσεων με συνεχή εικόνα από σύστημα δημόσιων καμερών και drones».