Στις αρχές Ιουλίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε «υποσχεθεί» αποφασιστικό χτύπημα στη λεγόμενη «μαφία της Μυκόνου» και τη Δευτέρα, τέσσερις μήνες μετά και αφού η φετινή σεζόν στη «ναυαρχίδα» του ελληνικού τουρισμού οδεύει πλέον προς τη λήξη της, ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων που έγιναν.
Σύμφωνα με τον υπουργό, στη Μύκονο εστάλησαν –και θα παραμείνουν– 200 επιπλέον αστυνομικοί, που συνέβαλαν στην εξάρθρωση μιας σειράς από μικρές εγκληματικές ομάδες. Οι μπράβοι έξω από τα μαγαζιά εξαφανίστηκαν και γενικότερα δεν είχαμε προβλήματα φέτος, δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
«Κανείς από τους αστυνομικούς δεν θα φύγει (από το νησί) μέχρι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε ξανά φαινόμενα μαφίας εκεί» υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που ξεκαθάρισε για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος εν γένει (με τη σύσταση και της ΔΑΟΕ):
«Δεν φοβάται η αστυνομία τους μπράβους και τους εκβιαστές. Το αντίθετο, αυτοί φοβούνται, καθώς κάθε ημέρα εξαρθρώνονται εγκληματικές ομάδες».
«Εναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου στο υπουργείο, αποκαλύφθηκαν και εξιχνιάστηκαν δολοφονίες μελών του οργανωμένου εγκλήματος, για τις οποίες υπήρχε σκοτάδι για πολλά χρόνια. Θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και θα αποκαλυφθούν όλοι εκείνοι που, κυρίως τα τελευταία χρόνια, επιχειρούν να επικρατήσουν με δολοφονίες. Είμαστε σε καλό δρόμο, με αφοσιωμένους αξιωματικούς και ανθρώπους ταγμένους στην υπηρεσία της χώρας», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, δεσμευόμενος ότι «θα αποκαλυφθούν όλοι όσοι θέλουν να κυριαρχήσουν στο οργανωμένο έγκλημα με δολοφονίες».
Σε παρεπόμενο ερώτημα για το κατά πόσο τα πρατήρια καυσίμων στη χώρα ελέγχονται από τη λεγόμενη «Greek Mafia», ο υπουργός απάντησε ότι πρόκειται για κάτι που ερευνάται σε βάθος, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, υπό την εποπτεία εισαγγελέα, και «γίνεται μία σε βάθος έρευνα για τον εντοπισμό και την εξαφάνιση εκείνων που ηγούνται του οργανωμένου εγκλήματος και πουλάνε νοθευμένα καύσιμα, κλέβοντας τον καταναλωτή με λογισμικά».
Ομοίως και για τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας στους Ρομά, ο υπουργός θέλησε να επισημάνει: «Τι θα πει Ρομά, δεν υπάρχουν Ρομά, είναι έλληνες πολίτες».
«Είναι δυνατόν κάποιοι να ζουν από το έγκλημα;» διερωτήθηκε, διαβεβαιώνοντας ότι «καθημερινά γίνονται επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν άβατα, εξιχνιάζονται μεγάλες ληστείες, κλοπές μετάλλων, ρευματοκλοπές, διαρρήξεις και κλοπές σε σπίτια» και ξεκαθαρίζοντας ότι «θα επιβληθεί η νομιμότητα έναντι όλων».
Οσον αφορά την ανησυχητική αύξηση που παρουσιάζει η παραβατικότητα των ανηλίκων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρατήρησε ότι θα πρέπει «να κοιταχτούμε στον καθρέφτη συνολικά ως κοινωνία», καθώς δεν αποτελεί αμιγώς θέμα της Αστυνομίας, παραθέτοντας δύο στοιχεία:
«Πέρυσι στο εννεάμηνο είχαν συλληφθεί 7.400 ανήλικοι δράστες ενώ φέτος 10.600 στο ίδιο διάστημα, εκ των οποίων 2.285 σε κλοπές και διαρρήξεις, 873 σε υποθέσεις ναρκωτικών, 797 σε σωματικές βλάβες και οι άλλοι 335 είχαν όπλο».
»Το ανησυχητικό –σημείωσε– είναι ότι έχουμε συμμορίες που δεν υπήρχαν παλιά, άρα λοιπόν πρόκειται για ένα ζήτημα που χρειάζεται διαχείριση στην οικογένεια, στο σχολείο, στην πλατεία, στην τοπική κοινωνία. Σε ό,τι μας αφορά, υπάρχει το 10201 που το σηκώνουν εκπαιδευμένοι αστυνομικοί και στέλνουν απευθείας σε ελάχιστα λεπτά βοήθεια άμεση δράση με αστυνομική παρουσία» και σε λίγες ημέρες «θα έχουμε μια νέα εφαρμογή, ένα panic button για ανήλικούς ώστε να ενημερώνονται οι αρχές με GPS».
Nωρίτερα, στην αρχή της συνέντευξής του, και αφού αναφέρθηκε στις αυστηρότερες διατάξεις που τέθηκαν σε ισχύ για την αύξηση των ποινών για οπλοκατοχή (έξι μήνες με αναστολή και αν βρεθεί κάποιος για δεύτερη φορά με όπλο –οιουδήποτε είδους– υποχρεωτική φυλάκιση ενός έτους), ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ρωτήθηκε και για το θέμα της διαρροής των ονομάτων των αστυνομικών που μετακινήθηκαν για να στελεχώσουν τη νεοσύστατη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ / γνωστή και ως ελληνικό FBI).
«Στα πολλά καλά που γίνονται, συμβαίνουν και κάποια πολύ δυσάρεστα και αυτό που μένει είναι μία αχλή στο πρόσωπο της Αστυνομίας», παραδέχθηκε ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ. «Το θέμα ερευναται και θα βρεθούν αυτοί που διέρρευσαν τη λίστα», διαβεβαίωσε, μη θέλοντας να επεκταθεί περαιτέρω.