Στιγμιότυπο από την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων | Aris Oikonomou / SOOC
Επικαιρότητα

Επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ στο Πολυτεχνείο – Χρυσοχοΐδης: Απαγορεύεται φέτος η πορεία [βίντεο]

Επέμβαση ανδρών των ΜΑT, της ΥΜΕΤ και της Ομάδας ΔΡΑΣΗ στον προαύλιο χώρο του ιστορικού κτιρίου της Πατησίων, όπου νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί περίπου 50 νεαροί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση της πορείας. Δεκάδες προσαγωγές. Επιχείρηση της Αστυνομίας και στην Πολυτεχνειούπολη [βίντεο]
Protagon Team

«Η πορεία για το Πολυτεχνείο δεν θα γίνει, όπως δεν έγινε παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου και για την 25η Μαρτίου, όπως δεν έγινε περιφορά του Επιταφίου, δεν κάναμε Ανάσταση, δεν γιορτάσαμε το Πάσχα». Αυτό επανέλαβε για μία ακόμη φορά την Παρασκευή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, την ώρα που άνδρες των ΜΑΤ, της ΥΜΕΤ και της Ομάδας ΔΡΑΣΗ έμπαιναν στον προαύλιο χώρο του ιστορικού κτιρίου, στην οδό Πατησίων, ακινητοποιώντας ομάδα νεαρών που είχε εισβάλει νωρίτερα στο Ιδρυμα.

«Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, κανείς δεν έχει περισσότερα δικαιώματα από κάθε πολίτη που δεν έκανε Πάσχα ή 25η Μαρτίου»,  ξεκαθάρισε ο κ. Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του μετά από ευρεία σύσκεψη που είχε με επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. ενόψει της επετείου, κάνοντας λόγο για πράξη δικαιοσύνης, ίσης μεταχείρισης και συνέπειας στη στάση έναντι των άλλων εορτών.

«Απαγορεύεται φέτος η πορεία, η Αστυνομία θα εφαρμόσει τον νόμο απαρέγκλιτα παντού»,  διεμήνυσε και απηύθυνε έκκληση σε κόμματα, συλλογικότητες και πολίτες, τονίζοντας πως «δεν απειλούνται δικαιώματα, δεν υπάρχουν σχέδια κατά της ελεύθερης έκφρασης και της Δημοκρατίας».

«Δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις, όταν τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. Δεν είναι ώρα για παραστάσεις με μικροκομματικά οφέλη, βάζοντας σε κίνδυνο ζωές. Δυστυχώς οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια. Ζητάμε αλληλεγγύη, ευθύνη, νοιάξιμο για τον συνάνθρωπο, προστασία για τον διπλανό. Να ζήσουμε φέτος για να γιορτάσουμε του χρόνου» κατέληξε στη δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Το νέο μήνυμα Χρυσοχοΐδη έρχεται προς απάντηση όσων είπαν από το βήμα της Βουλής (εδώ) οι επικεφαλής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσουμπας και του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σχετικά με την πραγματοποίηση -ανεξαρτήτως των μέτρων- της πορείας για τη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου, με τον δεύτερο να προκαλεί μάλιστα τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την Αστυνομία -αν τολμούν- να την καταστείλουν.

Νωρίτερα το μεσημέρι, ομάδα νεαρών εισέβαλε στο Ιδρυμα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την απαγόρευση της πορείας.

Σε κείμενο που «ανέβηκε» σε γνωστή του αντιεξουασιαστικού χώρου, υπογράφουν ως «Φοιτητές/ριες, εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες, αγωνιστές/τριες» και δηλώνουν ότι στόχος της κίνησής τους αυτή είναι  ένα ανοιχτό Πολυτεχνείο όπου «θα πραγματοποιηθούν οι τρίημερες εκδηλώσεις μνήμης».

«Ο λόγος που μπήκαμε σήμερα στο Πολυτεχνείο», αναφέρουν, «ήταν επειδή γνωρίζαμε πως από αύριο η σχολή θα έμπαινε σε lockout και ότι η πραγματοποίηση του απαγορευμένου τριημέρου θα ήταν αδύνατη».

Στην Πατησίων αναπτύχθηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ και της YΜΕΤ, ενώ έκλεισε η οδός Στουρνάρη.

Οπως προαναφέρθηκε, περίπου στις 15.00 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. εισήλθαν στον προαύλιο χώρο του ιστορικού κτιρίου και προχώρησαν στην προσαγωγή των συγκεντρωμένων.

Οι προσαγωγές ξεπέρασαν τις 90, ενώ αντίστοιχη επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη και στην Πολυτεχνειούπολη.

Προηγουμένως προσήχθησαν και δύο γυναίκες οι οποίες κατά δήλωσή τους, μετέβησαν στο Πολυτεχνείο για να δώσουν τρόφιμα στους νεαρούς. Κατά την προσαγωγή τους αμφότερες διαμαρτυρήθηκαν στους αστυνομικούς, ισχυριζόμενες ότι δεν έκαναν κάτι παράνομο.

Στο μεταξύ, (μικρο)πολιτικό ενδιαφέρον έχει η εμφάνιση στην περιοχή του Πολυτεχνείου του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, βουλευτή Α’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος με casual ντύσιμο συνομίλησε με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και φρόντισε να αναρτήσει την παρουσία του στα social media. Εγραψε μάλιστα ότι «εφέτος στο κέντρο της Αθήνας θα προστατευθούν η τάξη, η δημόσια και ιδιωτική περιουσία, αλλά πρωτίστως η δημόσια υγεία και η ανθρώπινη ζωή. Καμία παραχώρηση σε επίδοξους δολοφόνους με αριστερές ιδεοληψίες. Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και η πρωτεύουσά της κοινοβουλευτική εκπροσώπηση».