«Γιατί να πούμε μπάτσο ένα εργαζόμενο παιδί από μια λαϊκή οικογένεια που παίρνει ένα τόσο χαμηλό μισθό και κάνει μια τόσο επικίνδυνη δουλειά;» διερωτήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τοποθετούμενος στη σχετική συζήτηση | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Χρυσοχοΐδης: Πάνω από 12.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο επτάμηνο – κάθε βράδυ συλλαμβάνονται έως και 70 κακοποιητές

Αύξηση προσαγωγών στην Αττική κατά 692% και των συλλήψεων κατά 340%, Τι είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για τη νέα υπόθεση βιασμού ανήλικης στον Κολωνό, τους Ρομά, τις body cams στις στολές των αστυνομικών, τη λέξη «μπάτσος» και το επίδομα που περιμένουν τα στελέχη της Ομαδας ΔΙΑΣ
Protagon Team

Την εκρηκτική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας –ή ορθότερα της καταγραφής τους– σε σχέση με πέρυσι, επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας παράλληλα πως υπερδιπλάσιες ήταν και οι συλλήψεις που έγιναν.

«Εχουμε 12.459 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το επτάμηνο Ιανουάριος – Ιούλιος», είπε ο υπουργός όταν πέρυσι είχαν καταγραφεί τα μισά, 6.797. Εχουμε όμως και 7.467 συλλήψεις ενώ πέρυσι καταγράφηκαν 3.858. Κάθε βράδυ, τόνισε, συλλαμβάνονται έως 70 κακοποιητές.

Αναφερόμενος στο γνωστό panic button, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως  έχουν εγκατασταθεί 2.800 και έχει ενεργοποιηθεί 290 φορές, ενώ σε ασφαλή καταφύγια έχουν μεταφερθεί περίπου 270 γυναίκες.

Τα στόματα των γυναικών έχουν πλέον ανοίξει. Υπάρχει πια εμπιστοσύνη. Έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα περίπου 55 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας. Υπάρχουν εκπαιδευμένοι αστυνομικοί, θέλησε να τονίσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αντίστοιχα και για τη βία των  ανηλίκων, ανέφερε ότι φέτος έχουμε 6.389 υποθέσεις και 7.706 δράστες που κατηγορούνται για κλοπές, διαρρήξεις, ναρκωτικά, ληστείες κ.ά. ενώ πέρυσι είχαμε 4.300 υποθέσεις και 5.425 δράστες.

Αν και, όπως είπε, υπάρχει μία μείωση στα περιστατικά ανήλικης βίας, «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε».

Χαρακτηριστικό, επίσης, το γεγονός ότι στην Αττική οι προσαγωγές έχουν αυξηθεί φέτος κατά 692%. Πέρυσι είχαμε 1.170 προσαγωγές, φέτος 9.274 προσαγωγές. Και οι συλλήψεις έχουν αυξηθεί 340%, δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός ρωτήθηκε και για τη νέα υπόθεση με τον βιασμό της 16χρονης στον Κολωνό. Οπως είπε,  ερευνάται αν υπάρχει παρελθόν στην υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «είμαι ευτυχής που όλες αυτές οι υποθέσεις βγαίνουν στον αέρα και εξιχνιάζονται από τη Δικαιοσύνη. Είναι μια πρόοδος για την κοινωνία μας».

Την άνοιξη οι κάμερες στις στολές των αστυνομικών

Οσον αφορά εξάλλου την εγκατάσταση κάμερας στις στολές των αστυνομικών, εκτίμησε ότι μέχρι «την άνοιξη του 2025, θα έχουμε body cams». Ο διαγωνισμός «τρέχει», είναι σε διαβούλευση και θα βγει τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε και συμπλήρωσε για το θέμα λέγοντας:

«Ασχολούμαι και προσωπικά και η κυβέρνηση ώστε να υπάρξει γρήγορα διαγωνισμός για τις κάμερες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες κάμερες ιδιωτών. Οι επίσημες κάμερες θα δώσουν τη δυνατότητα ώστε να έχει ο καθένας τον νου του ότι είναι υπό επιτήρηση».

Για την παραβατικότητα των Ρομά, ο υπουργός αναγνώρισε πως «οι ομάδες αυτές είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά», όπως επεσήμανε, «δεν είναι μόνο αστυνομικό πρόβλημα. Θέλει πολλές δράσεις από την ενσωμάτωση, τα επιδόματα, τα σχολεία. Εχουμε δουλειά να κάνουμε».

Περί «μπάτσου»

Στη συζήτηση, τέλος, που προέκυψε για τη χρήση της λέξης «μπάτσος» (εδώ η δήλωση Πλεύρη για το θέμα) και για τον αν πρέπει ένας αστυνομικός να λέγεται «μπάτσος», ο κ. Χρυσοχοΐδης διερωτήθηκε:

«Γιατί να πούμε μπάτσο ένα εργαζόμενο παιδί από μια λαϊκή οικογένεια που παίρνει ένα τόσο χαμηλό μισθό και κάνει μια τόσο επικίνδυνη δουλειά και ασκεί τόσο σημαντικό έργο;».

Οσον αφορά το επίδομα αδείας για τα στελέχη της Ομάδας ΔΙΑΣ που δεν έχει δοθεί ακόμη, ο υπουργός ενημέρωσε ότι αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.