Την ενέργεια του πρώην -πια- προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρη Φιλίππου, να ανακοινώσει την παραίτησή του μέσω ανάρτησης στο Facebook, σχολίασε με δηκτικό τρόπο στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Οπως θέλησε να διευκρινίσει ο υπουργός σε απάντησή του για το θέμα προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, δεν πρόκειται για παραίτηση, δεδομένου ότι η θητεία του κ. Φιλίππου στην προεδρία του ΕΟΦ έχει ήδη λήξει από τις 30 Σεπτεμβρίου και ούτως ή άλλως δεν θα ανανεωνόταν.
«Ο πρόεδρος του ΕΟΦ έληξε η θητεία του στις 30 Σεπτεμβρίου. Συνεπώς δεν ξέρω από πού παραιτήθηκε», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, για να προσθέσει στο ίδιο ύφος:
«Εγώ σας λέω επίσημα ότι 30/9 έληξε η θητεία του και δεν πρόκειται η θητεία αυτή να ανανεωθεί. Αρα δεν αντιλαμβάνομαι αυτά τα περί παραίτησης».
Στόχος του υπουργείου Υγείας, τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ΕΟΦ ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια των φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, σημειώνοντας παράλληλα πως η Ελλάδα έχει ικανοποιητική επάρκεια φαρμάκων και είναι η τελευταία σε ελλείψεις χώρα στην Ευρώπη.
«Θέλω να σας πω ότι η δική μου δουλειά στο Υπουργείο, είναι τον ΕΟΦ να τον αναβαθμίσουμε, να τον εκσυγχρονίσουμε και να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για να προστατεύσει την υγεία του ελληνικού λαού, να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες ποσότητες και την επάρκεια των φαρμακευτικών προϊόντων από τα μικρά παιδιά μέχρι τους χρονίως πάσχοντες- και αυτό κάνουμε.
Υπάρχουν και ρυθμίσεις στο σημερινό νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει μια σειρά διαδικασίες διαφάνειας προκειμένου να κατορθώσουμε να έχουμε φαρμακευτικά προϊόντα στην αγορά μιας και αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα.
Από την ημέρα που ήρθα και εγκαταστάθηκα στο Υπουργείο έχω κάνει τρεις φορές απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών, και σήμερα η Ελλάδα έχει όχι πλήρη αλλά ικανοποιητική επάρκεια φαρμάκων και είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη σε έλλειψη φαρμάκων. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή αλλά θέλουμε όλη αυτή η προσπάθεια να έχει και διαφάνεια ώστε όλοι οι παράγοντες της αγοράς να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα φάρμακα», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Υγειάς κατά τη συζητηση του νομοσχεδιου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις».