«Τα σύνορα στον Εβρο είναι ασφαλή και απροσπέλαστα», ήταν το μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει από τους Ψαθάδες Διδυμοτείχου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την επίσκεψή του στο τμήμα της νέας επέκτασης του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η νέα επέκταση του φράχτη είναι μήκους 35 χλμ. και κατασκευάζεται από το ύψος του χωριού Ψαθάδες έως την Κορνοφωλιά Σουφλίου.
Τα έργα κατασκευής προβλέπουν την ανέγερση μεταλλικού κιγκλιδώματος ύψους πέντε μέτρων, στο οποίο θα τοποθετηθεί ειδική λαμαρίνα για την αποτροπή αναρρίχησης. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν νέα υπερυψωμένα παρατηρητήρια που θα έχουν αντιβαλλιστική προστασία, ενώ θα βελτιωθούν και θα συντηρηθούν υφιστάμενα φυλάκια και παρατηρητήρια.
Κατά την αυτοψία του στο τμήμα του φράχτη που κατασκευάζεται κοντά στην πόλη του Διδυμοτείχου, ο κ. Χρυσοχοΐδης εκτίμησε πως οι εργασίες προχωρούν με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς, διαβεβαιώνοντας για την πλήρη κάλυψη της μεθορίου στον Εβρο:
«Σε λίγο θα συμπληρώσουμε τα 70 χλμ. και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην επέκταση προς τα βόρεια σύνορά μας, ώστε ολόκληρη η μεθόριος στον Έβρο να είναι καλυμμένη. Την ίδια ώρα προχωράμε σε όλα τα απαραίτητα έργα για την ηλεκτρονική επιτήρηση των συνόρων μας».
Οπως εξάλλου σημείωσε ο υπουργός, οι εργασίες επέκτασης του φράχτη θα συνοδευτούν και από άλλες πρωτοβουλίες, όπως είναι η πρόσληψη 150 νέων συνοριοφυλάκων στον Έβρο και ο εκσυγχρονισμός όλων των υποδομών ασφαλείας στην συνοριογραμμή.
Ειδική μνεία έκανε στην Ελληνική Αστυνομία και στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Υπάρχει -είπε- αγαστή συνεργασία και τόσο οι αστυνομικοί, όσο και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εργάζονται για την προστασία των ελληνικών συνόρων.
«Θέλουμε να βεβαιώσουμε όλους τους πολίτες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ότι τα σύνορά μας θα γίνουν περισσότερο ασφαλή, τα ανατολικά ευρωπαϊκά σύνορα για τα οποία η Ελλάδα είναι υπεύθυνη θωρακίζονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες που θέλουν να μπουν στην χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εισέρχονται από τα νόμιμα σημεία εισόδου στο πλαίσιο της δημοκρατικής και αλληλέγγυης Ευρώπης. Έτσι, όλοι, θα ταξιδεύουν με τους κανόνες της νομιμότητας», τόνισε στις δηλώσεις του ο . Χρυσοχοΐδης
Σε ερώτηση αν προβληματίζει την κυβέρνηση το ενδεχόμενο μεταναστευτικών ροών στα νότια της χώρας λόγω του πολέμου στη Γάζα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απάντησε λέγοντας:
«Η αστάθεια στην περιοχή είναι ένας παράγοντας που πρέπει να μας ανησυχεί. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και σε κινητοποίηση ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η αστάθεια».
«Νομίζω -πρόσθεσε- πως χρειάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχει εγρήγορση και κινητοποίηση με τις γειτονικές τρίτες χώρες, ώστε να αποτρέψουμε τα τεράστια κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που έχουν προκύψει όλα τα προηγούμενα χρόνια ή τα τεράστια κύματα μετανάστευσης που εμείς ζήσαμε και διαχειριστήκαμε τα δέκα τελευταία χρόνια».
Και αν τα σύνορα στον Εβρο κλείνουν ερμητικά, «χαλώντας την όρεξη» στους διακινητές, οι εικόνες που έρχονται τις τελευταίες εβδομάδες από τη Νότια Κρήτη και ειδικά το νησί της Γαύδου – που τείνει να γίνει νέα Λαμπεντούζα από την έκρηξη των αφίξεων παράνομων μεταναστών, προκαλούν πια έντονη ανησυχία και απόγνωση στις τοπικές αρχές.
«Η Γαύδος δεν αντέχει άλλο» διαμηνύει σε όλους τους τόνους η δήμαρχος του ακριτικού νησιού Λίλιαν Στεφανάκη, που καλείται να διαχειριστεί την συνεχή ροή μεταναστών των τελευταίων ημερών.
Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο στα νότια παράλια της Κρήτης αποβιβάστηκαν 300 άτομα, ενώ το τελευταίο τρίμηνο υπολογίζεται ότι έχουν έρθει από την Αίγυπτο μέσω Λιβύης στη Γαύδο και στην Κρήτη περισσότερα από 1.500, την πλειονότητά τους Αιγύπτιοι, Πακιστανοί και κάποιοι που δηλώνουν υπήκοοι Μπαγκλαντές.