Χρυσή ομφαλωτή φιάλη με ανάγλυφα κεφάλια Μεδουσών, Σκυθών με οξυκόρυφα καπέλα και ζώων. Από τον σκυθικό βασιλικό τύμβο Kul Oba στην Κριμαία. 4ος αι. π.Χ. | Moυσείο Ακρόπολης
Επικαιρότητα

Χρυσοί θησαυροί του 4ου αιώνα π.Χ. από την Κριμαία έφτασαν στην Αθήνα

Τρεις σκυθικοί προπομποί, σπάνιας ομορφιάς και μοναδικής αξίας, εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης ως δάνειο από το Μουσείο Ερμιτάζ
Protagon Team

Δύο αγγεία και ένα κόσμημα. Ολόχρυσα, διακοσμημένα με κεφαλές Μέδουσας και μορφές σκυθών ιππέων. Αριστουργήματα που αποτελούν μέρος σκυθικού ταφικού συνόλου του 4ου αιώνα π.Χ. Από σήμερα περιμένουν το κοινό στο ισόγειο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Τα αριστουργήματα αυτά της μεταλλοτεχνίας εντοπίστηκαν το 1830 στον βασιλικό τύμβο Kul Oba στην Κριμαία.

Χρυσό περιδέραιο τα άκρα του οποίου απολήγουν σε μορφές σκυθών ιππέων. Από τον σκυθικό βασιλικό τύμβο Kul Oba στην Κριμαία. 4ος αι. π.Χ.

Η σημασία τους είναι ξεχωριστή, αφού φιλοτεχνήθηκαν από έλληνες αποίκους στην Κριμαία, οι οποίοι είχαν αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις με τους σκύθες νομάδες. Σε «αντάλλαγμα» το Μουσείο της Ακρόπολης στέλνει στο περίφημο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης το μαρμάρινο άγαλμα της αρχαϊκής Κόρης 670 από τις συλλογές του μουσείου.

Η Ελλάδα και η Ρωσία προγραμματίζουν για το έτος 2016 σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό την ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών φιλίας και συνεργασίας. Μέρος των εκδηλώσεων είναι η διοργάνωση αρχαιολογικών εκθέσεων, οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στο ελληνικό και το ρωσικό κοινό να γνωρίσει σημαντικές πτυχές του πολιτισμού των δύο χωρών.

Χρυσό αγγείο με τις ανάγλυφες σκηνές σκυθών πολεμιστών. Από τον σκυθικό βασιλικό τύμβο Kul Oba στην Κριμαία. 4ος αι. π.Χ.

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως ότι οι πολύτιμοι σκυθικοί προπομποί φτάνουν στην Αθήνα από την Αγία Πετρούπολη μια μέρα μετά τις δηλώσεις του διευθυντή του Μουσείου Ερμιτάζ Μιχαήλ Πιοτρόφσκι για την μυστική πτήση που έκανε το άγαλμα του θεού Ιλισού από το Βρετανικό Μουσείο προς το Ερμιτάζ.

Χρυσή ομφαλωτή φιάλη με ανάγλυφα κεφάλια Μεδουσών, Σκυθών με οξυκόρυφα καπέλα και ζώων. Από τον σκυθικό βασιλικό τύμβο Kul Oba στην Κριμαία. 4ος αι. π.Χ.