Ρευστότητα στις επιχειρήσεις και ρυθμίσεις στις υποχρεώσεις των πολιτών υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί της Παρασκευής.
Οπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, το βάρος θα πέσει στην ενίσχυση της ρευστότητας, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, ενώ αντίστοιχα για τους φορολογούμενους, μίλησε για λελογισμένη ρύθμιση των οφειλών τους όταν θα λήξουν οι αναστολές πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
«Στην πρώτη φάση της κρίσης», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, «το κράτος σήκωσε το βάρος της λειτουργίας σχεδόν του συνόλου της οικονομίας ενισχύοντας μισθωτούς, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους.
»Στη δεύτερη φάση οφείλουμε τα όπλα που έχουμε να τα χρησιμοποιήσουμε με τον βέλτιστο τρόπο. Να υπάρχει κρατική στήριξη όχι με τον ίδιο τρόπο, γιατί αυτό θα ξεπερνούσε τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας».
«Οφείλουμε να ενισχύσουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Η Πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει 800 ευρώ σε κάποιον που η εταιρεία του ζητά να δουλέψει», δηλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας στον «Θέμα 104,6», επαναλαμβάνοντας ότι «το κράτος θα βοηθάει την επιχείρηση υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν απολύσεις».
Ηδη, είπε, υπαρχουν αιτήματα από επιχειρήσεις που λένε πως θέλουν να βγει το προσωπικό τους από την αναστολή, οπότε τα 800άρια θα συνεχίσουν να δίνονται μόνο σε όσους παραμένουν άνευ εργασίας, σε αναστολή. Για παράδειγμα, αν ένα καφέ με 20 υπαλλήλους ανοίξει και δουλεύουν οι μισοί, οι υπόλοιποι θα πάρουν τα 800 ευρώ ή θα μπουν σε εκ περιτροπής εργασία.
Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε, «ό,τι δεν ανοίξει ή ανοίξει αργότερα, θα έχει τα χαρακτηριστικά της πρώτης περιμέτρου που έχουμε λάβει».
Οσον αφορά τα χρήματα της λεγόμενης επιστρεπτέας προκαταβολής, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι πρώτες πληρωμές θα πρέπει να αναμένονται ως την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα.
Ερωτηθείς εξάλλου τι θα γίνει όταν λήξει η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού, ο υπουργός απάντησε πως «όταν θα κλείσει ο κύκλος των αναστολών και εύχομαι αυτό να έχει γίνει σε τρεις μήνες, η πολιτεία θα προχωρήσει σε λελογισμένες ρυθμίσεις γιατί δεν μπορείς να έχεις απαίτηση να πληρώσουν άμεσα οι πολίτες τις συσσωρευμένες οφειλές τους».
«Τότε», συμπλήρωσε, «θα δούμε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να υλοποιηθεί», υπενθυμίζοντας ότι «υπάρχουν οι ρυθμίσεις για 24 και 48 δόσεις ως νομικό πλαίσιο».
«Είναι ένα παροδικό πρόβλημα που εκτιμούμε ότι θα διαρκέσει τρεις μήνες. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, καθώς από του χρόνου θα πρέπει σε όλη την Ευρώπη να βρουν τρόπους πώς θα μαζευτούν τα ελλείμματα», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Οσον αφορά το φλέγον ζήτημα της προστασία της α’ κατοικίας, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι μέχρι την άλλη Παρασκευή θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση.
«Θα έχει τα χαρακτηριστικά υπευθυνότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, έχουμε αποδείξει ότι λειτουργούμε επ’ ωφελεία των πολιτών», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Στη Βουλή εν τω μεταξύ κατατέθηκε τροπολογία από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Χρήστο Σταϊκούρα και Γιάννη Βρούτση, με διατάξεις για τη στήριξη ανέργων και ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων .
Με την τροπολογία διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των μέτρων διευκόλυνσης (αναστολή προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης κ.λπ.) για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και τους ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων.
Δικαιούχοι των μέτρων είναι, εφεξής, όσοι ορίζονται στις σχετικές αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών (σήμερα το ευεργέτημα καταλαμβάνει αποκλειστικά τους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων που διαθέτουν ενεργό ΚΑΔ-Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, ως κλάδοι που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης του κορονοϊού, καθώς και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που τελούν υπό προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας).
Με την ίδια τροπολογία παρατείνεται κατά δύο μήνες η διάρκεια τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος των μακροχρόνια ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας για τους δικαιούχους που έληξε ή θα λήξει εντός του Απριλίου.