Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, στο μήνυμα για την Πρωτοχρονιά, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε κάνει το πρώτο άνοιγμα προς τον νότιο γείτονα, με τον οποίο εδώ και σχεδόν επτά δεκαετίες είναι σε μια ημιεμπόλεμη κατάσταση.
Ηταν μια χειρονομία που βρήκε ανταπόδοση και έφερε μια ιστορική συνάντηση τον Απρίλιο, αλλά και μια συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούνιο.
Σήμερα, το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και τις ΗΠΑ είναι κάπως καλύτερο, αλλά η αμοιβαία καχυποψία παραμένει.
Με ένα καλοφτιαγμένο κοστούμι που του έδινε την εικόνα τραπεζίτη, όπως σχολιάζει το Associated Press, o Κιμ Γιονγκ Ουν διαβεβαίωσε στο διάγγελμά του για τη νέα χρονιά, ότι η αποφασιστικότητά του για την επίτευξη της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου δεν έχει μειωθεί.
Θα καταγραφόταν ταχύτερη πρόοδος προς την αποπυρηνικοποίηση εάν η Ουάσινγκτον έκανε ανταποδοτικές κινήσεις, διαβεβαίωσε και πρόσθεσε ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο οποτεδήποτε το θελήσει, για να υπάρξουν αποτελέσματα που προεξόφλησε πως θα χαιρέτιζε η διεθνής κοινότητα.
Υπάρχει όμως και ένα «αλλά». Η Πιονγκγιάνγκ, έσπευσε να διευκρινίσει ο ίδιος, ενδέχεται να υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση και να μπει σε «νέο δρόμο» εάν οι ΗΠΑ δεν μειώσουν την πίεση που ασκούν στην Πιονγκγιάνγκ και δεν άρουν την απαίτησή τους εκείνη να προχωρήσει μονομερώς.
Η Βόρεια Κορέα, εξήγησε, δεν θα έχει «καμία άλλη επιλογή παρά να αναζητήσει έναν νέο δρόμο για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας» στην περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση «κάνει λάθος υπολογισμό για την υπομονή του λαού μας, προσπαθήσει να μας αναγκάσει να κάνουμε κάτι, συνεχίσει να μας πιέζει χωρίς να τηρεί την υπόσχεση που έκανε μπροστά σε όλο τον κόσμο», συνέχισε ο Κιμ.
Δεν είναι σαφές τι ακριβώς σημαίνει ο χρησμός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας περί «νέου δρόμου».
Σε κάθε περίπτωση, η χρονιά που μπαίνει είναι -και αυτή όπως οι προηγούμενες- κομβική για τη Βόρεια Κορέα, σε τουλάχιστον τέσσερα σημεία:
Κατ΄αρχάς η οικονομία. Ο Κιμ εξακολουθεί να ηγείται μιας χώρας απομονωμένης οικονομικά και με κυρώσεις σε βάρος της. Προσπαθεί να ανορθώσει το επίπεδο των πολιτών, αλλά αποφεύγει να αναφερθεί σε δομικές μεταρρυθμίσεις ενώ χρειάζεται και τη χείρα βοηθείας της Σεούλ, όσο είναι δυνατόν.
Επειτα είναι η ειρηνευτική προσπάθεια, με τον Κιμ να θέλει να επικεντρωθεί στις δύο χώρες, αφήνοντας στην άκρη τρίτα μέρη, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Τα πυρηνικά -και αυτό είναι το τρίτο σημείο- δεν φαίνεται ότι θα τα απεμπολήσει εντελώς, αρκεί να υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά βήματα από τις ΗΠΑ.
Τέλος, είναι και το εσωτερικό μέτωπο, με τον 35χρονο Κιμ να προσπαθεί να χαράξει τη δική του εικόνα, μακριά από τη σκιά του πατέρα και του παππού του.