Κατά την επίσκεψη του ευρωπαίου Επιτρόπου Τιερί Μπρετόν στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ αρουσιάστηκαν οι παραγωγικές δυνατότητες της εταιρείας και ιδιαίτερα για την κατασκευή βλημάτων 155 χιλιοστών (στη φωτογραφία) | U.S. Army
Επικαιρότητα

Χρηματοδότηση έως €80 εκατ. από την ΕΕ για παραγωγή πυρομαχικών στο Λαύριο (λόγω Ουκρανίας)

Ενεση ρευστότητας για τα ΕΑΣ από το πρόγραμμα Act in Support of Ammunition Production (ASAP) στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες αμυντικού υλικού από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Συγκρότημα Λαυρίου, ένα από τα λίγα παγκοσμίως που έχει πιστοποιηθεί από το ΝΑΤΟ ως εγκατάσταση συναρμολόγησης-αποσυναρμολόγησης πυραύλων (MADF)
Protagon Team

Xρηματοδότηση έως €80 εκατ. στα Eλληνικά Αμυντικά Συστήματα εξασφάλισε η Ελλάδα από το πρόγραμμα Act in Support of Ammunition Production (ASAP) της Eυρωπαϊκής Eνωσης για την παραγωγή πυρομαχικών στο Συγκρότημα Λαυρίου, το οποίο έχει πιστοποιηθεί από το ΝΑΤΟ ως εγκατάσταση συναρμολόγησης-αποσυναρμολόγησης πυραύλων (MADF).

Η απόφαση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης, την προηγούμενη Παρασκευή, στη χώρα μας του ευρωπαίου Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς,  Τιερί Μπρετόν, και η υλοποίησή του «μεταφράζεται» σε σημαντική ένεση ρευστότητας για τα ΕΑΣ και το εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών στο Λαύριο.

Στο πλαίσιο διερεύνησης των περιθωρίων αξιοποίησης υφιστάμενων εγκαταστάσεων για την ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικών, έτσι ώστε να αντισταθμιστούν οι ανάγκες ,αλλά και οι ελλείψεις που προέκυψαν εξαιτίας του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία, ο κ. Μπρετόν επισκέφθηκε τα ΕΑΣ, συνοδεία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν οι παραγωγικές δυνατότητες της εταιρείας και ιδιαίτερα για την κατασκευή βλημάτων 155 χιλιοστών. Ακολούθως, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ σε Υμηττό και Λαύριο.

Πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», ανέφεραν ότι το ενδιαφέρον εστιάστηκε στη μονάδα του Λαυρίου, όπου φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία αξιολόγησε ότι συγκεντρώνονται οι προϋποθέσεις, ο συνδυασμός υποδομών και τεχνογνωσίας, για την παραγωγή των βλημάτων.

«Το συγκρότημα στο Λαύριο Αττικής δραστηριοποιείται στη γόμωση και τη συναρμολόγηση πυρομαχικών μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων, βομβών, αντιαρματικών και κεφαλών μάχης πυραύλων, στην παραγωγή εκτοξευτών και τη συναρμολόγηση αντιαρματικών και τέλος στην παραγωγή προωθητικών πυρίτιδων. Εχει πιστοποιηθεί από το ΝΑΤΟ ως εγκατάσταση συναρμολόγησης, αποσυναρμολόγησης πυραύλων (MADF)», αναφέρεται στη σχετική περιγραφή της εταιρείας – καθιστώντας το έτσι σε από τα λιγοστά παγκοσμίως που φέρουν τη συγκεκριμένη  πιστοποίηση.