Το χρήμα πάει στο χρήμα. Ναι, αλλά όχι πάντα. Ας μην ξεχνάμε πως τα μεγάλα καράβια πέφτουν κατά καιρούς και σε μεγάλες φουρτούνες. Αν οι παγκόσμιες αγορές ήταν καιρικά φαινόμενα, τώρα, θα μπορούσαμε άνετα να μιλάμε για καταιγίδες, τυφώνες και λοιπές ακραίες συνθήκες. Το αποτέλεσμα; Οι πλούσιοι αυτού του κόσμου δεν νιώθουν καλά τελευταία. Σωστότερα: οι πιο πλούσιοι του κόσμου – τα μεγάλα «ψάρια» της παγκόσμιας οικονομικής μηχανής.
Το άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg προκαλεί ίλιγγο με τους αριθμούς που παραθέτει, αλλά και καταδεικνύει τις στρεβλώσεις που εμφανίζει το οικονομικό σύστημα παγκοσμίως. Κοινώς: μπορεί να έχει φτιαχτεί για να μετατρέπει τους πλούσιους σε πλουσιότερους, ωστόσο μια μικρή δυσαρμονία ενδέχεται να τους κάνει και… φτωχότερους.
Η κατάρρευση των αγορών, λόγω της Κίνας, ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν αναταράξεις στα χαρτοφυλάκια των «ισχυρών». Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι 400 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο αυτή τη στιγμή μετρούν απώλειες της τάξης των 305 δισεκατομμυρίων δολαρίων (279 δισεκατομμύρια ευρώ). Τα χρήματα έκαναν φτερά μέσα σε ένα μήνα. Μόνο που αυτός ο μήνας ήταν ένα πραγματικό χρηματιστηριακό μακελειό για τους μεγάλους επενδυτές, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι ασιατικές αγορές και κατ’ επέκταση όλη η οικονομική πυραμίδα.
Οπως αναφέρει το άρθρο, μόνο αυτή την εβδομάδα οι πλούσιοι του κόσμου έχασαν 115 δισεκατομμύρια δολάρια (105 δισεκατομμύρια ευρώ). Από την «ακριβή» κατηγορία των 400 πλουσίων, οι 76 έχασαν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο μέσα στον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Την περασμένη Παρασκευή, επτά από αυτούς έχασαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια (920 εκατομμύρια ευρώ), τη στιγμή που ο δείκτης Dow Jones έπαιρνε την κατιούσα, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές πιέζονταν αισθητά και ο Shangai Composite Index έχανε όλα τα κέρδη των προηγούμενων ημερών.
Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές βρίσκει κανείς ονομαστούς επιχειρηματίες που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν χτίσει αυτοκρατορίες, κατέχουν δυναμικά κεφάλαια, επενδύουν με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου και γενικώς βρίσκονται στην πλέον ανθηρή περίοδό τους. Κι όμως, αυτούς έχει χτυπήσει περισσότερο η πρόσφατη χρηματιστηριακή κρίση.
Τρανό παράδειγμα είναι ο ιδιοκτήτης του Amazon, Τζεφ Μπέζος που καταγράφει απώλειες 50,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (45 δισεκατομμύρια ευρώ).
Βαρύ πλήγμα έχει υποστεί ο «πολύς» Μπιλ Γκέιτς. Η Μιcrosoft εμφανίζει απώλειες 77 δισεκατομμυρίων δολαρίων (70 δισεκατομμύρια ευρώ). Ισως την μεγαλύτερη από όλους τους υπόλοιπους.
Υπάρχουν, όμως, κι άλλοι ηττημένοι: η εταιρεία του κινέζου επιχειρηματία Γουάνγκ Γιανλίν έχασε 30 δισεκατομμύρια δολάρια (27 δισεκατομμύρια ευρώ), του μεξικανού κροίσου Κάρλος Σλιμ 46,4 δισεκατομμύρια δολάρια (42 δισεκατομμύρια ευρώ) και του ισπανού Αμάντσιο Ορτέγκα, της γνωστής αλυσίδας ρούχων «Ζara», 67 δισεκατομμύρια δολάρια (61 δισεκατομμύρια ευρώ).
Πάντως, υπάρχει και η άλλη πλευρά των «τυχερών». Εκείνων δηλαδή που μέσα στον κυκεώνα των απωλειών κατάφεραν και κράτησαν τις δυνάμεις τους και σε άλλες περιπτώσεις εμφάνισαν κέρδη. Ενας εξ αυτών ήταν ο ινδός δισεκατομμυριούχος Μούκες Αλμπάνι που πρόσθεσε 620 εκατομμύρια δολάρια (568 εκατομμύρια ευρώ) στα ταμεία του.
Οι 400 πιο ισχυροί επιχειρηματίες του κόσμου κατέχουν συνολικά 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια (3,2 τρισεκατομμύρια ευρώ). Ακούγεται και διαβάζεται ως ιλιγγιώδες ποσό; Κι όμως, έχει πέσει αρκετά λόγω των τελευταίων γεγονότων. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 18 Μαΐου 2015 έχει υποστεί μια μείωση της τάξης του 16%. Χρήμα με ψαλιδισμένη ουρά…