Ο Φιντέλ και ο Ραούλ Κάστρο κυβέρνησαν την κομμουνιστική Κούβα, όμως η αδελφή τους, Χουανίτα, επέλεξε να φύγει από το νησί πριν από 60 χρόνια και να συνεργαστεί με τη CIA εναντίον του καθεστώτος. Η Χουανίτα πέθανε στο Μαϊάμι, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια, στα 90 της. Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή η δημοσιογράφος Μαρία Αντονιέτα Κόλινς, η οποία είχε βοηθήσει τη Χουανίτα στη συγγραφή του βιβλίου της «Fidel and Raúl, My Brothers – The Secret History» («Φιντέλ και Ραούλ, οι αδελφοί μου – Η κρυφή ιστορία»), το 2009.
«Η Χουανίτα Κάστρο ήταν εξαιρετική γυναίκα, ακούραστη μαχήτρια για την Κούβα της, που τόσο αγαπώ», έγραψε η Κόλινς. Η κουβανική κυβέρνηση και τα ΜΜΕ της χώρας δεν είχαν αναφέρει τον θάνατό της, μέχρι την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Guardian.
Στο βιβλίο της, η Χουανίτα Κάστρο, ένθερμη αντικομμουνίστρια, έγραψε ότι άρχισε να συνεργάζεται με τη CIA λίγο αφότου οι ΗΠΑ απέτυχαν στην εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων το 1961. Αρχικά είχε υποστηρίξει τις προσπάθειες των μεγαλύτερων αδελφών της να ανατρέψουν τον δικτάτορα Μπατίστα, συγκεντρώνοντας χρήματα και αγοράζοντας όπλα. Απογοητεύθηκε όταν ο Φιντέλ Κάστρο έγινε σκληροπυρηνικός κομμουνιστής μετά την ανάληψη της εξουσίας το 1959 και έδιωξε από την κυβέρνησή του όσους διαφωνούσαν.
Οταν το σπίτι της στην Κούβα έγινε καταφύγιο για τους αντικομμουνιστές, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Φιντέλ Κάστρο προειδοποίησε την αδελφή του να μην εμπλακεί με τα σκουλήκια, όπως αποκαλούσε η κυβέρνηση αυτούς που αντιτάχθηκαν στην επανάσταση.
Εγραψε στο βιβλίο της ότι η σύζυγος του πρεσβευτή της Βραζιλίας στην Κούβα την έπεισε να συναντηθεί με έναν αξιωματικό της CIA κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της, το 1961, στην Πόλη του Μεξικού. Είπε στον πράκτορα ότι δεν ήθελε χρήματα και ότι δεν θα υποστήριζε καμία βία εναντίον των αδελφών της.
Η Χουανίτα αποκάλυψε ότι η CIA τη χρησιμοποίησε για να μεταφέρει λαθραία μηνύματα, έγγραφα και χρήματα στην Κούβα, κρυμμένα μέσα σε κονσέρβες. Επικοινωνούσαν μαζί της μέσω ραδιοφώνου βραχέων κυμάτων, παίζοντας ένα βαλς και ένα τραγούδι από την όπερα «Madama Butterfly» ως σημάδια ότι οι χειριστές της είχαν ένα μήνυμα για εκείνη.
Παρέμεινε στο νησί όσο ζούσε η μητέρα τους πιστεύοντας ότι αυτό την προστάτευε από την οργή του Φιντέλ. «Τα αδέλφια μου μπορεί να μην ήξεραν αυτό που έκανα ή να προσποιούνταν ότι δεν το ήξεραν για να μην πληγώσουν τη μαμά μου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχα προβλήματα», έγραψε. Μετά τον θάνατο της μητέρας τους, το 1963, «όλα έγιναν πιο επικίνδυνα και περίπλοκα».
Η Κάστρο έφυγε από την Κούβα τον επόμενο χρόνο, αφού ο Ραούλ τη βοήθησε να πάρει βίζα για το Μεξικό. Εκτοτε δεν είδε ξανά τα αδέλφια της.
«Δεν μπορώ άλλο να παραμένω αδιάφορη για το τι συμβαίνει στη χώρα μου», είπε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στο Μεξικό. «Τα αδέλφια μου, Φιντέλ και Ραούλ, την έχουν κάνει μια τεράστια φυλακή που περιβάλλεται από νερό. Ο λαός είναι καρφωμένος σε έναν σταυρό βασανιστηρίων που επιβάλλει ο διεθνής κομμουνισμός».
Επειδή η δουλειά της για τη CIA ήταν μυστική, πολλοί εξόριστοι Κουβανοί φοβήθηκαν ότι ήταν κατάσκοπος των κομμουνιστών όταν έφτασε στις ΗΠΑ, έναν χρόνο αργότερα. Αργότερα βοήθησε στην ίδρυση μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, υποστηριζόμενης από τη CIA, που εργάστηκε ενάντια στην κυβέρνηση Κάστρο.
Τελικά εγκαταστάθηκε στο Μαϊάμι, όπου διηύθυνε ένα φαρμακείο στη Μικρή Αβάνα και έγινε σεβαστό μέλος της κουβανοαμερικανικής κοινότητας. Εγινε πολίτης των ΗΠΑ το 1984.
Ο Λουίς Ζούνιγκα Ρέι, ο οποίος ήταν πολιτικός κρατούμενος στην Κούβα πριν απελαθεί το 1988, ήξερε καλά τη Χουανίτα Κάστρο. «Ηταν σοβαρή, αλλά πάντα ευγενική και με σεβασμό», είπε. «Ως αδελφή των κουβανών δικτατόρων, προσπαθούσε πάντα να εμποδίσει το οικογενειακό της υπόβαθρο να παρεμβαίνει στη σχέση της με τους συμπατριώτες της Κουβανούς εδώ στο Μαϊάμι».
Η αντίθεσή της στον Φιντέλ Κάστρο «έδειξε πολλή γενναιότητα», είπε. «Φανταστείτε πώς είναι να αμφισβητείς τον ισχυρό αδελφό σου και τι σημαίνει αυτό σε προσωπικό επίπεδο».
Ο Φιντέλ Κάστρο κυβέρνησε την Κούβα μέχρι το 2008, όταν παρέδωσε την εξουσία στον Ραούλ. Εκείνος πέρασε μια δεκαετία ως ηγέτης της Κούβας.
Οταν τα σοβαρά προβλήματα υγείας του Φιντέλ, το 2006, οδήγησαν σε εορτασμούς στους δρόμους της Μικρής Αβάνας, η Χουανίτα Κάστρο δεν χάρηκε καθόλου. Ηταν εξάλλου αδελφός της, παρ’ όλο που πολέμησε ενάντια στην κυβέρνησή του.
«Με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι διαδηλώνουν και πανηγυρίζουν, δείχνω λύπη. Σέβομαι τη θέση όλων όσοι νιώθουν χαρούμενοι για τα προβλήματα υγείας του, αλλά πρέπει να με σέβονται κι εμένα», είχε πει στο Associated Press. «Είναι η οικογένειά μου. Είναι τα αδέλφια μου. Είμαστε χωρισμένοι για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους, αλλά μέχρις εκεί».
Ο Φιντέλ Κάστρο πέθανε το 2016 σε ηλικία 90 ετών, ενώ ο Ραούλ, 92 ετών, ζει στην Αβάνα. Ο μεγαλύτερος αδελφός τους, Ραμόν, πέθανε το 2016 σε ηλικία 91 ετών.