Θόρυβο προκάλεσε στο Χόλιγουντ ένα δημοσίευμα του Bloomberg Businessweek για τη φιλανθρωπική ΜΚΟ του αμερικανού ηθοποιού Σον Πεν, ουδόλως κολακευτικό. Ως γνωστόν, ο ακριβοπληρωμένος και βραβευμένος δις με Οσκαρ α’ ανδρικού ρόλου (για το «Μυστικό Ποτάμι» το 2004 και για το «Milk» το 2008) ηθοποιός έχει από εικοσαετίας αφιερωθεί στη φιλανθρωπία, ιδίως σε εκείνη που λαμβάνει τη μορφή της αλληλεγγύης, παράλληλα με άλλες δράσεις του, όπως η συγγραφή βιβλίου και η στήριξη στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εξάλλου, δεν πέρασε πολύς καιρός αφότου ο Πεν χάρισε στον Ζελένσκι ένα από τα Οσκαρ του, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο.
Το 2010 ο Πεν ίδρυσε την οργάνωση CORE (Community Organized Relief Effort), μια ΜΚΟ που δραστηριοποιείται σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, από τον σεισμό στην Αϊτή μέχρι την πανδημία. Μάλιστα, στις ΗΠΑ κρίθηκε σημαντική η βοήθεια που προσέφερε η CORE στην επιχείρηση χορήγησης αντικορονοϊκών εμβολίων στην Καλιφόρνια (συνεισέφερε με εκατομμύρια τεστ και εμβόλια). Ολα αυτά τα χρόνια η CORE συγκέντρωσε σχεδόν 200 εκατ. δολάρια και απέκτησε 3.000 εμμίσθους υπαλλήλους (περισσότερους από όσους έχει το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς).
Ωστόσο, στο Bloomberg Businessweek δημοσιεύθηκε ένα εκτενές και καλώς τεκμηριωμένο άρθρο με το οποίο κατηγορείται η MKO του Πεν ότι τα έκανε θάλασσα στα οικονομικά: κακή διαχείριση των κεφαλαίων, αναποτελεσματική δράση, συν ένα «πρόβλημα παρενόχλησης» στους κόλπους της, το οποίο αγνόησε η διοίκηση της CORE. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από τα καταγγελθέντα, το παρακάτω.
Το περυσινό πάρτι που οργάνωσε ο Πεν στο κλαμπ «Soho Beach House», στο Μαϊάμι Μπιτς, κατά τη διάρκεια της έκθεσης έργων Τέχνης «Art Basel», συγκέντρωσε 1,6 εκατ. δολάρια για λογαριασμό της ΜΚΟ. Σύμφωνα με έγγραφα που παρουσίασε το Bloomberg Businessweek, τα κεφάλαια αυτά έπρεπε να διατεθούν για την ανακούφιση της Λατινικής Αμερικής από την πανδημία. Μάλιστα, στο πάρτι είχε πάει και η βραζιλιάνα τραγουδίστρια Ανίτα, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι η χώρα της θα έπαιρνε σημαντικό μερίδιο.
Ομως, το Μέσο απέδειξε ότι από το μάλλον αστρονομικό «ταμείο» εκείνου του πάρτι η Βραζιλία δεν πήρε ούτε ένα σεντ. Η CORE διατείνεται ότι τα χρήματα «πήγαν σε όλη την περιοχή», όμως η αλήθεια είναι ότι η ΜΚΟ κατέβαλε 90.000 δολάρια για να πληρώσει τον μοναδικό υπάλληλό της στη Βραζιλία, 400.000 δολάρια για να καλύψει το κόστος μη προσδιοριζομένων «προγραμμάτων» της, ενώ παρακράτησε 250.000 δολάρια για να καλύψει γενικά έξοδα.
Το Bloomberg Businessweek μίλησε με 38 «βασικούς υπαλλήλους» της ΜΚΟ του Πεν, οι οποίοι του είπαν ότι επί μήνες έλεγαν στα αφεντικά τους να στείλουν στη Βραζιλία τα λεφτά που της είχαν υποσχεθεί. Επιπροσθέτως, οι ίδιοι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι το χάσμα μεταξύ των δεδηλωμένων στόχων της CORE και των πράξεών της είναι ακόμη πιο ευρύ. Η έρευνα του Bloomberg Businessweek έδειξε ότι η ΜΚΟ έχει επιστρέψει χρήματα σε υποστηρικτές και δωρητές της επειδή δεν είχε προσωπικό για να χειριστεί αυτά τα λεφτά!
Επίσης, από τη δημοσιογραφική έρευνα, η ΜΚΟ κατηγορείται ότι χειρίστηκε με αδιαφάνεια επιχορηγήσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και για ψευδείς δηλώσεις στην Εφορία όσον αφορά τις δαπάνες της. Οι εργαζόμενοι προέβαλαν και κάποια περίπτωση «σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης» η οποία δεν αντιμετωπίστηκε από τη διοίκηση της ΜΚΟ, ενώ οι ίδιοι απειλήθηκαν. Η ΜΚΟ, από την πλευρά της, διαψεύδει τις καταγγελίες.