O δρόμος στην πόλη Σαχάτ, στα βορειοανατολικά, εκεί όπου στην αρχαιότητα υπήρχε η Κυρήνη | REUTERS/Ali Al-Saadi.
Επικαιρότητα

«Χιλιάδες νεκροί» και μίνι πετρελαϊκή κρίση από την κακοκαιρία «Daniel» στη Λιβύη

Τρομακτικό το πέρασμα της καταιγίδας από τη σπαρασσόμενη βορειοαφρικανική χώρα. Μολονότι ο επίσημος απολογισμός αριθμεί τα θύματα σε 150 άτομα, ορισμένοι αξιωματούχοι περιγράφουν ένα εφιαλτικό σκηνικό με χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους. Σπεύδει σε βοήθεια ο Ερντογάν
Protagon Team

Σκηνές… Θεσσαλίας γνώρισε η Λιβύη, η οποία επλήγη και αυτή από την κακοκαιρία «Daniel» τη Δευτέρα. Ωστόσο ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές είναι απείρως πιο τρομακτικός: επισήμως, οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 150 ανθρώπους στις ανατολικές περιοχές της χώρας, ωστόσο υπάρχουν φόβοι και πληροφορίες για πολύ περισσότερα θύματα καθώς οι αγνοούμενοι μπορεί να ξεπερνούν και τις 10.000!

Είναι χαρακτηριστικό πως σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό Almasar, ο επικεφαλής της κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη, Οσάμα Χαμάντ, έκανε λόγο για «περισσότερους από 2.000 νεκρούς και για χιλιάδες αγνοουμένους», μολονότι ο απολογισμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε από ιατρικές πηγές ή υπηρεσίες διάσωσης. Αλλά για ποια νοσοκομεία μιλάμε και για ποιες υπηρεσίες διάσωσης…

Μολονότι τα μέσα ενημέρωσης της ανατολικής Λιβύης αναμετέδωσαν ευρέως τις δηλώσεις του Χαμάντ –το ίδιο έκανε και το Reuters, κρατώντας πάντως κάποιες επιφυλάξεις–, οι χωριστοί απολογισμοί που ανέφεραν θύματα από διάφορες τοποθεσίες στις πληγείσες περιοχές ήταν πολύ κατώτεροι των αριθμών που εκείνος είχε επικαλεστεί.

Ομως σε ένα κράτος υπό διάλυση εδώ και πάνω από μια δεκαετία, με μια μόνιμη «μεταβατική» κυβέρνηση χωρίς εξουσίες, σε περιοχές χωρίς βασικές υποδομές και χωρίς αρμοδίους, ακόμα και η σχετικά απλή μακάβρια εργασία της καταγραφής νεκρών και τραυματιών ακόμα περισσότερο των αγνοουμένων είναι μια απίστευτα δύσκολη επιχείρηση.

«Τουλάχιστον 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας των πλημμυρών που προκλήθηκαν από την καταιγίδα “Daniel” στην Ντέρνα, στις περιφέρειες του Τζαμπάλ αλ Αχνταρ και στο προάστιο Αλ Μαρτζ», είχε δηλώσει προηγουμένως στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Μασούντ, εκπρόσωπος του επικεφαλής της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης.

Ομως η αμερικανική Washington Post ανέφερε πως οι υπάρχουν φόβοι για χιλιάδες νεκρούς καθώς οι αγνοούμενοι είναι 10.000 άνθρωποι. Ιδίως η πόλη Ντέρνα (Δάρνη) σαρώθηκε από τα νερά καθώς οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν την κατάρρευση δύο φραγμάτων. Σπίτια παρασύρθηκαν ως τη θάλασσα, έγραψε η εφημερίδα.

Οι εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Ahrar TV είναι τρομακτικές: δείχνουν γειτονιές ολόκληρες αυτής της πόλης των 85.000 κατοίκων να έχουν εξαφανιστεί.

Στην ανατολική Λιβύη βρίσκονται οι κύριες πετρελαιοπηγές και οι κύριοι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου της χώρας.

Η λιβυκή Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) κήρυξε «κατάσταση ύψιστου συναγερμού» και «ανέστειλε τις πτήσεις» ανάμεσα στις εγκαταστάσεις παραγωγής, στις οποίες η δραστηριότητα έχει μειωθεί δραστικά. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αναταράξεων στη διεθνή αγορά πετρελαίου, πυροδοτώντας φήμες για άνοδο των τιμών στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Σπεύδει για βοήθεια ο Ερντογάν

Καθώς η Λιβύη αποτελεί, εκτός από πετρελαιοπαραγωγό χώρα, ένα πεδίο άσκησης γεωπολιτικής στρατηγικής για τον Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία ανακοίνωσε πως στέλνει τρία αεροσκάφη με ομάδα έρευνας και διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθεια.

Η τουρκική αποστολή αποτελείται από 168 μέλη της AFAD (της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών) ειδικευμένα στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, δυο οχήματα και δυο πλεούμενα, 170 σκηνές, κουβέρτες και άλλα είδη, ανέφερε αργότερα ο τούρκος πρόεδρος μέσω X (του πρώην Twitter).