Τη Δευτέρα, η Ραχάφ Μοχάμεντ αλ-Κουνούν (δεύτερη από αριστερά), έπειτα από συζητήσεις με τους αρμόδιους του ΟΗΕ, βγήκε από το δωμάτιό της και συναντήθηκε με εκπροσώπους της ταϊλανδικής κυβέρνησης |
Επικαιρότητα

Χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης στο Ιντερνετ γλύτωσαν την αλ-Κουνούν από την απέλαση

Οι συνεχείς αναρτήσεις της 18χρονης από τη Σαουδική Αραβία κινητοποίησαν πλήθος κόσμου και τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, που πέτυχαν να την κρατήσουν στην Ταϊλάνδη
Protagon Team

Χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης στα κοινωνικά δίκτυα «ανάγκασαν» τις ταϊλανδικές Αρχές να μην απελάσουν την Ραχάφ Μοχάμεντ αλ-Κουνούν, η οποία είχε δραπετεύσει από την οικογένειά της και βρέθηκε στην Μπανγκόκ.

Η 18χρονη από τη Σαουδική Αραβία βρέθηκε στο Κουβέιτ με τους δικούς της, από όπου μπήκε κρυφά σε ένα αεροπλάνο με προορισμό την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης. Εκεί, οι Αρχές της κράτησαν το διαβατήριο και επιχείρησαν να την ξαναστείλουν πίσω. Ομως, η αλ-Κουνούν κατάφερε να «οχυρωθεί» σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο αεροδρόμιο και από κει να κινητοποιήσει με απανωτές αναρτήσεις στο Twitter χιλιάδες πολίτες, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον ίδιο τον ΟΗΕ ώστε να γλυτώσει την απέλαση.

Μέσα σε λίγες ώρες, εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης τόνισαν ότι θα παρέχουν προστασία στην 18χρονη, η οποία δήλωσε ότι αν γυρίσει πίσω, η οικογένειά της θα την σκοτώσει, καθώς έχει αποκηρύξει το Ισλάμ, και, σύμφωνα με τους αυστηρούς νόμους της Σαουδικής Αραβίας, έχει «ατιμάσει» τον πατέρα της.

«Χθες, οι υποστηρικτές της στα κοινωνικά δίκτυα, έκαναν την διαφορά. Οι άνθρωποι και τα ΜΜΕ της έσωσαν την ζωή», δηλώνει στην Guardian η Νούρα Αλάρμπι, η οποία επίσης διέφυγε από τη Σαουδική Αραβία και ζήτησε άσυλο στην Αυστραλία.

Η 20χρονη φίλη της αλ-Κουνούν βρίσκεται σε συνεχή επαφή μαζί της και τονίζει πως τα χιλιάδες μηνύματα αναπτέρωσαν το ηθικό της έφηβης από τη Σαουδική Αραβία, η οποία φοβάται για τη ζωή της. «Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι την προστατεύουν οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ και αισθάνεται καλύτερα. Και ότι θέλει να πάει σε μία ασφαλή χώρα και να ζητήσει άσυλο», λέει η Αλάρμπι.

Τελικός προορισμός της αλ-Κουνούν ήταν η Αυστραλία, όμως, δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει βίζα για να ταξιδέψει στη χώρα. Εκπρόσωποι της αυστραλιανής κυβέρνησης δήλωσαν πως παρακολουθούν στενά την υπόθεση και ζήτησαν από τον ΟΗΕ και τις ταϊλανδικές Αρχές να βοηθήσουν την 18χρονη στη διαδικασία αίτησης ασύλου για την Αυστραλία.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Τζουσέπε ντε Βινσέντις, εξήγησε ότι θα χρειαστούν αρκετές μέρες, ώστε να επεξεργαστούν την υπόθεση και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. «Είμαστε ευγνώμονες στην ταϊλανδική κυβέρνηση που δεν έστειλαν πίσω την αλ-Κουνούν και της παρέχουν προστασία».