Σχεδόν 740.000 διαδηλωτές συμμετείχαν την Τρίτη στις κινητοποιήσεις στη Γαλλία την Τρίτη, τη 10η ημέρα γενικευμένων απεργιακών κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης Μακρόν, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι 93.000 από αυτούς βρέθηκαν στους δρόμους του Παρισιού, όπου για άλλη μια φορά σημειώθηκαν βίαια επεισόδια.
Το συνδικάτο CGT έκανε λόγο για 450.000 διαδηλωτές στο Παρίσι, ένας αριθμός πολύ διαφορετικός από εκείνον που έδωσαν οι Αρχές, ο οποίος είναι μικρότερος, πάντως, σε σχέση με τις εκτιμήσεις των σωματείων για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση της περασμένης εβδομάδας.
Υπεςνθυμίζεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών κατά την προηγούμενη γενική απεργία, στις 23 Μαρτίου, στις πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα συμμετείχαν 1,09 εκατ. πολίτες, από τους οποίους 119.000 στο Παρίσι.
Οπως συνέβη και τότε, οι δυνάμεις της τάξης παρενέβησαν για να διαλύσουν τους ταραξίες στο Παρίσι, ορισμένοι από τους οποίους λεηλάτησαν καταστήματα και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι αστυομικοί έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το «μαύρο μπλοκ», να επιτρέψουν την επέμβαση των πυροσβεστών και να διευκολύνουν τους λοιπούς συμμετέχοντες στην πορεία να προχωρήσουν, ανακοίνωσε η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας, η οποία έκανε λόγο για 22 συλλήψεις λίγο πριν από τις 19.00 ώρα Ελλάδας.
Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών ξέσπασαν και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, όπως η Νάντη, η Ρεν και η Μασσαλία.
Οι πολυήμερες απεργίες, διαδηλώσεις και πορείες, λόγω του αδιεξόδου στις συνομιλίες συνδικάτων – αντιπολίτευσης και κυβέρνησης, με την τελευταία να επιμένει στις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, έχουν προκαλέσει «αρρυθμίες» σε ολόκληρη τη χώρα.
Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τους τόνους των σκοπυπιδιών στους δρόμους του Παρισιού, οι οποίοι ωστόσο αναμενόταν να απομακρυνθούν την Τετάρτη λόγω της αναστολής της απεργίας των εργαζομένων.
Σημαντικά είναι τα προβλήματα στις μεταφορές, τα οποία δυσχεραίνουν ακόμη και την προμήθεια καυσίμων σε ορισμένες περιφέρειες με αποτέλεσμα πολλά βενζινάδικα να καταγράφουν ελλείψεις.
Μεγάλη είναι η συμμετοχή και των φοιτητών στις κινητοποιήσεις. Η φοιτητική ένωση UNEF ανέφερε ότι έχουν καταληφθεί ή έχει αποκλειστεί η είσοδος σε περίπου 20 πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένης της Σορβόνης.