Βαρσοβία, Κυριακή απόγευμα, έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές με στόχο να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέψει στην κυβέρνηση την αντικατάσταση όλων των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.
Πανό και πλακάτ, δηλωτικά των αιτημάτων αλλά και της αγωνίας για το μέλλον, κοινωνούσαν μηνύματα όπως: «Δεν επιθυμούμε δικτατορία», «Γυρνάς από τις διακοπές και δεν υπάρχει πια Δημοκρατία» αλλά και «Δεν θα τα παρατήσουμε». Χαρακτηριστικά δείγματα της ανησυχίας που επικρατεί στις τάξεις των δημοκρατικών πολιτών από τις τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις είναι οι δηλώσεις απλών, ανώνυμων διαδηλωτών όπως της Κριστίνα, η οποία έκανε ένα ταξίδι 170 χιλιομέτρων για να συμμετάσχει ενεργά στις διαμαρτυρίες: «Είμαι εδώ γιατί η Δημοκρατία έχει διαρραγεί. Είμαι εδώ γιατί δεν θα έχουμε πια ελεύθερα δικαστήρια» ή του Κρίστοφ, ο οποίος παρότι απαισιόδοξος ως προς την κατάληξη όλων αυτών των κινητοποιήσεων, αναφέρει ότι «ο σκοπός αυτής της διαδήλωσης δεν είναι μόνο να δείξουμε στην κυβέρνηση πως εναντιωνόμαστε ενωμένοι σαν μία γροθιά στις θεσμικές αυτές αλλαγές αλλά και για να καταδείξουμε στον κόσμο ότι οι Πολωνοί επιθυμούν ελευθερία και δημοκρατία».
Το σχετικό νομοσχέδιο αποτελεί την τελευταία -μεταξύ άλλων- προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) να αναδιαμορφώσει το δικαστικό σώμα. Αυτή η πρόταση νόμου έρχεται σε συνέχεια ενός άλλου εγκεκριμένου την Τετάρτη νομοσχεδίου, πια νόμου, το οποίο προβλέπει την μεταφορά της αρμοδιότητας διορισμού δικαστών στα χέρια του εκάστοτε κόμματος πλειοψηφίας.
Οι αρχηγοί της μείζονος και ήσσονος αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, μιλώντας για πραξικόπημα, καθότι με αυτά τα δύο νομοθετήματα εξαλείφονται ακόμη και τα τελευταία ψήγματα ανεξαρτησίας της πολωνικής δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών, Κρίστιαν Μαρκίεβιτς, δήλωσε ότι «με το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του Ανώτατου Δικαστηρίου πέφτουν οι τίτλοι τέλους για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Ο υπουργός θα διορίζει δικαστές της ευμένειας του… Αυτές οι αλλαγές δεν συνταιριάζουν με τα ευρωπαϊκά στάνταρ. Θα καταλήξουμε να έχουμε Δικαιοσύνη επιπέδου Ουγγαρίας και Τουρκίας του Ερντογάν».
Εις επίρρωσιν των παραπάνω, η Κομισιόν μίλησε για συμβαίνοντα εξαιρετικώς ανησυχητικά, θέτοντας τη χώρα του προέδρου Αντρζέι Ντούντα σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Βαρσοβία πάντως καθησυχάζει, κάνοντας λόγο για εξυγίανση της Δικαιοσύνης, καθότι παρά την πτώση του Κομμουνισμού κατάλοιπα εκείνης της εποχής συνέχισαν να υπάρχουν.
Η παραπάνω πορεία ήταν μόλις μία από τις σε όλη τη χώρα διάσπαρτες κινητοποιήσεις πολιτών.
Κλείνοντας, σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων παίρνοντας τον λόγο στην κυριακάτικη διαδήλωση υποσχέθηκαν μία από κοινού προσπάθεια στον αγώνα κατά των θεσμικών αλλαγών της κυβέρνησης.