Το σύνθημα που έδωσε την Τετάρτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδής περί αυστηρών ελέγχων και «νεκρής πόλης» το βράδυ παραμονής της Πρωτοχρονιάς για την Αθήνα (εδώ), παραμετροποίησαν τα κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, το πρωί της Πέμπτης, κάνοντας λόγο για αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε το σχέδιο που θα εφαρμοστεί τις επόμενες μέρες, στο πρότυπο του σχεδίου των Χριστουγέννων, ειδικά για τις βραδινές ώρες της αλλαγής του χρόνου για τις οποίες εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, αυστηροί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε κάθε επίπεδο από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού μέσω του συγχρωτισμού. Όπως ειπώθηκε «οι αστυνομικοί θα κάνουν αλλαγή του χρόνου στους δρόμους».
Επίσης τονίστηκε ότι θα επιδειχθεί ιδιαίτερη αυστηρότητα στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και τήρηση δίχως παρεκκλίσεις όλων των πρωτοκόλλων και των περιοριστικών μέτρων καραντίνας, επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι με ποικίλες δικαιολογίες να έχουν φύγει για διακοπές σε διάφορους προορισμούς.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν: ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.
Σημειώνεται ότι έως και 10.000 αστυνομικοί θα συμμετάσχουν την Πρωτοχρονιά στους ελέγχους για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού σε όλη τη χώρα. Ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε την Τετάρτη (στον ΣΚΑΪ) ότι θα υπάρχουν έλεγχοι και μπλόκα παντού, την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι «δεν θα κυκλοφορεί αυτοκίνητο μετά τις 10 μ.μ.» και πως θα υπάρξουν «καθολικοί έλεγχοι παραμονή και ανήμερα την Πρωτοχρονιά».
Τονίζεται ότι σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Για τη μετάβαση και επιστροφή σε ρεβεγιόν, απαιτείται η αποστολή μηνύματος με κωδικό 6 στο 13033. Στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, μπορούν να βρίσκονται μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες, ενώ κυβέρνηση και ειδικοί έχουν απευθύνει συστάσεις για τήρηση των μέτρων.
Οπως ανέφερε το kathimerini.gr, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμισαν ότι η αστυνομία μπορεί να μπει σε σπίτια με την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού κατόπιν καταγγελίας, ενώ για παράβαση το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκομένους 300 ευρώ.
Σχετικά με την προσέλευση των πιστών στους ναούς, σημειώνεται ότι οι επικεφαλής των κατά τόπους αστυνομικών υπηρεσιών είναι σε επικοινωνία με τους μητροπολίτες και τους ιερείς των ενοριών, προκειμένου να τηρηθούν οι περιορισμοί, που είναι οι εξής: ένα άτομο ανά δεκαπέντε τετραγωνικά, δύο μέτρα απόσταση και μέχρι είκοσι πέντε άτομα μέσα στην εκκλησία ή έως πενήντα άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς και πάντα με μάσκες.
Δέκα περιοχές στο «κόκκινο»
Τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της Πρωτοχρονιάς έκρουσε εξάλλου και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι συνεχίζεται ο ιδιότυπος πόλεμος με τον αόρατο εχθρό. Τόνισε ότι τις τελευταίες επτά ημέρες παρουσιάζεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωτήρη Τσιόδρα στις περιοχές Καλύμνου, Κοζάνη, Κιλκίς, Δυτικής Αττικής, Έβρου, Θάσου, Φλώρινας, Ροδόπης, Λέσβου και Ξάνθης.
Για την Κάλυμνο, μάλιστα, αποφασίστηκε η επιβολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.