Στα επίπεδα του 2017 ξαναγύρισε η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην Αθήνα καθώς χιλιάδες αγγελίες έχουν κατέβει από τις πλατφόρμες τους τελευταίους μήνες, λόγω και της πανδημίας.
Η ανάλυση των σχετικών στοιχείων, όπως ανέφερε η «Καθημερινή», δείχνει ότι από τα σχεδόν 12.000 οικιστικά ακίνητα που εκμισθώνονταν στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, σήμερα βρισκόμαστε κάτω από τα 9.000 ακίνητα.
Αυτό σημαίνει ότι η αγορά έχει επιστρέψει στα επίπεδα του δευτέρου εξαμήνου του 2017, πριν εμφανιστούν φαινόμενα υπερπροσφοράς σε περιοχές χαμηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως τα βόρεια προάστια ή απομακρυσμένες περιοχές του κέντρου.
Σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες αντιλήφθηκαν ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν ήταν ο πιο αποδοτικός τρόπος, αν συνυπολογιστεί και το γεγονός των αυξημένων δαπανών (ΔΕΚΟ και κοινόχρηστα).
Φέτος, ενέσκεψε και η πανδημία που μείωσε κατακόρυφα τη ζήτηση, οδηγώντας τους ιδιοκτήτες να αποσύρουν τα ακίνητα από την πλατφόρμα και να προτιμήσουν μια μίσθωση 2-3 ετών από Ελληνα ενοικιαστή.
Οσοι επαγγελματίες εκμεταλλεύονταν πάνω από δύο-τρία ακίνητα προχώρησαν σε μια μείξη της στρατηγικής τους, κρατώντας τα πιο εμπορικά διαμερίσματα στη βραχυχρόνια ενοικίαση και διαθέτοντας τα υπόλοιπα στη μακροχρόνια ενοικίαση.
Διαμερίσματα σε περιοχές όπως η Κυψέλη, τα Πατήσια, το Παγκράτι, οι Αμπελόκηποι επιστρέφουν για παράδειγμα σε συμβατικές μορφές ενοικίασης, κάτι που συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό σε συνοικίες όπως το Κουκάκι, το Μοναστηράκι, η Πλάκα, του Ψυρρή και το Θησείο.