Αεροφωτογραφία από την καταστροφή που προκάλεσαν οι εκτεταμένες πυρκαγιές στο θέρετρο Βίνια ντελ Μαρ τον περασμένο Φεβρουάριο | EPA/ADRIANA THOMASA
Επικαιρότητα

Χιλή: Πυροσβέστης ξεκινούσε πυρκαγιές για να γίνει ήρωας σβήνοντάς τες

Ο 39χρονος κατηγορείται για φωτιές σε παραλιακό θέρετρο, που κατέστρεψαν 2.000 σπίτια και κόστισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους τον περασμένο Φεβρουάριο
Protagon Team

Η αστυνομία συνέλαβε έναν εθελοντή πυροσβέστη που φέρεται ως υπεύθυνος για θανατηφόρες δασικές πυρκαγιές στη Χιλή. Ο 39χρονος Ελίας Αντόνιο Σαλαζάρ κατηγορείται ότι έβαζε σκόπιμα φωτιά σε διάφορες περιοχές, ώστε να θεωρηθεί «ήρωας» κατά την κατάσβεσή τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής  Telegraph, οι πυρκαγιές αυτές κόστισαν τη ζωή 137 ανθρώπων και κατέστρεψαν 2.000 σπίτια γύρω από το παραλιακό θέρετρο Βίνια ντελ Μαρ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Σαλαζάρ είναι το τρίτο άτομο που συνελήφθη ως υπεύθυνος για τις πυρκαγιές, οι οποίες ώθησαν τον πρόεδρο της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς, να δηλώσει: «Ολόκληρη η Χιλή υποφέρει και κλαίει για τους νεκρούς της». Οι άλλοι δύο ύποπτοι, που βρίσκονται υπό κράτηση από τον περασμένο Μάιο, είναι ο Φρανσίσκο Ιγκνάσιο Μοντάκα, επίσης εθελοντής πυροσβέστης, και ο Φράνκο Πίντο, εργαζόμενος στην εθνική δασική υπηρεσία.

Ο Πίντο κατηγορείται ως υποκινητής των πυρκαγιών με κίνητρο τις υπερωρίες στην εργασία του. Οι τρεις τους κατηγορούνται ότι συντόνισαν τη ρίψη αναμμένων τσιγάρων από τα αυτοκίνητά τους πάνω σε ξερή βλάστηση, σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά σημεία γύρω από τη Βίνια ντελ Μαρ. Ενεργοποίησαν το σχέδιό τους μέσα στο φετινό καλοκαίρι του νότιου ημισφαιρίου, εν μέσω ακραίου καύσωνα.

Για τις υψηλές θερμοκρασίες της περιοχής, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ευθύνεται ένας συνδυασμός του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο και της κλιματικής αλλαγής, που οδήγησε σε συνθήκες ακραίας ξηρασίας και στην εξάπλωση δασικών πυρκαγιών από την Αργεντινή έως το Μεξικό.

Μετά τη σύλληψή του τη Δευτέρα, ο Σαλαζάρ απολύθηκε από τη δουλειά του στη Senapred – την εθνική υπηρεσία πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών της Χιλής. Οι ερευνητές κατάσχεσαν επίσης έναν υπολογιστή και έγγραφα από το σπίτι του.

Ο Γκιγιέρμο Γκάλβεζ, ανώτερος ντετέκτιβ της αστυνομίας, είπε στους δημοσιογράφους ότι το κύριο κίνητρο του Σαλαζάρ ήταν ότι του άρεσε να «συμμετέχει στις προσπάθειες απόσβεσης της φωτιάς και να γίνεται ήρωας, βοηθώντας τους εγκαυματίες όταν συνέβαιναν τα επείγοντα περιστατικά».

Ο Σαλαζάρ είχε επίσης δεχθεί πειθαρχικές ποινές, όπως αναφέρθηκε, επειδή είχε κατευθυνθεί μόνος του στις περιοχές των πυρκαγιών, κατά παράβαση του αυστηρού πρωτοκόλλου πυρόσβεσης, σύμφωνα με το οποίο καλείται να παρουσιαστεί για υπηρεσία μαζί με τους συναδέλφους του.