O Γκαμπριέλ Μπόριτς, εξόχως σοβαρός, απολαμβάνει το «παρουσιάστε αρμ!» της προεδρικής φρουράς ύστερα από τη νίλα που υπέστη στο δημοψήφισμα | Alex Ibanez/Chile Presidency/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Χιλή: Πρόεδρος πολύ αριστερός ή πολύ νέος για να περάσει Σύνταγμα;

Ο λαός απέρριψε πανηγυρικά σε δημοψήφισμα τις συνταγματικές αλλαγές που προώθησε ο πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας, ο νεαρός Γκαμπριέλ Μπόριτς
Protagon Team

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς μπορεί να είναι ο νεότερος πρόεδρος στην Ιστορία της Χιλής και αριστερός όπως ήταν και ο Σαλβαντόρ Αλιέντε, αλλά, ως φαίνεται, πέρα από τη νιότη του δεν έχει το ειδικό βάρος που απαιτεί η μάχη της πραγματικής πολιτικής αλλαγής.

Την περασμένη Κυριακή οι κάλπες που στήθηκαν και αφορούσαν δημοψήφισμα για την έγκριση νέου Συντάγματος δεν του βγήκαν σε καλό: ο λαός απέρριψε τον προτεινόμενο καταστατικό χάρτη της χώρας με πάταγο (62% έφθασε το ποσοστό της απόρριψης), έτσι ύστερα από αυτό το πάθημα δημιουργήθηκε σοβαρή πολιτική κρίση.

Την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ακολούθησαν ταραχές, οι οποίες κατεστάλησαν από την αστυνομία.

Από πολιτικής απόψεως, η απόρριψη του νέου Συντάγματος συνιστά ήττα της Αριστεράς και της κυβέρνησης του νεαρού Μπόριτς. Η Repubblica έγραψε με κάμποση ποιητική διάθεση ότι «η κληρονομιά του Πινοσέτ σβήνει το αστέρι του Μπόριτς, έτσι η κυβέρνηση της Χιλής τρέμει». Γιατί θυμήθηκε τον δικτάτορα που τόσο στήριξε η CIA; Επειδή τον Οκτώβριο του 2020, οι Χιλιανοί αποφάσισαν, με ποσοστό μεγαλύτερο από το 78% των ψήφων, να καταργήσουν το Σύνταγμα του Πινοσέτ. Ωστόσο τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Οι Ιταλοί απέδωσαν τη λαϊκή μεταστροφή στην παραπληροφόρηση των σόσιαλ μίντια.

«Το νέο Σύνταγμα αντιπροσώπευε μία ευκαιρία για τη Χιλή. Θα μπορούσε να είχε μετατρέψει μία από τις πιο συντηρητικές χώρες της Λατινικής Αμερικής σε αριστερή κοινωνία, με εγγυημένα δικαιώματα για όλους. Το πρωί της Δευτέρας στο κυβερνητικό μέγαρο πραγματοποιήθηκε συνάντηση που κάλεσε ο Μπόριτς για να συζητήσει με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων τον δρόμο που πρέπει πλέον να ακολουθηθεί» έγραψε το ιταλικό Μέσο, ωστόσο το μέλλον προοιωνίζεται δυσοίωνο για τους κυβερνητικούς και τους συμμάχους τους.

Πρώτο βήμα, πάντως, θα είναι η άμεση αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος: θα απομακρυνθούν από τους θώκους τα πρόσωπα που δεν έπεισαν τους Χιλιανούς.