Την ώρα που εξακολουθούν να μαίνονται στη Χιλή οι διαδηλώσεις και οι ταραχές που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 15 ανθρώπους, ο συντηρητικός πρόεδρος της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε πακέτο κοινωνικών μέτρων, προκειμένου να κατευναστεί η οργή των πολιτών.
Σε διάγγελμα την Τρίτη, ο Πινιέρα ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι θα αυξηθεί κατά 20% η κατώτερη σύνταξη, καθώς και ότι θα παγώσει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων στο μετρό του Σαντιάγο ήδη έχει ακυρωθεί, αλλά δεν κατασίγασε καθόλου την οργή των διαδηλωτών.
Ο χιλιανός πρόεδρος παραδέχθηκε ακόμη πως δεν είχε προβλέψει την κοινωνική έκρηξη που θα προκαλούσε η αύξηση της τιμής. «Αναγνωρίζω αυτή την έλλειψη διορατικότητας και ζητώ συγγνώμη από τους συμπολίτες μου», είπε.
Ο τόνος του ήταν σαφώς διαφορετικός σε σύγκριση με εκείνο της Κυριακής, όταν εμφανίστηκε αδιάλλακτος έναντι των διαδηλωτών λέγοντας πως η χώρα βρίσκεται «σε πόλεμο» εναντίον ενός «ισχυρού και αδυσώπητου εχθρού».
Νωρίτερα την Τρίτη είχε συνεδριάσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να βρεθεί διέξοδος στην κρίση και να συζητηθεί ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο».
Ωστόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η μεγαλύτερη παράταξη της αντιπολίτευσης, που άσκησε την εξουσία τρεις φορές μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας Πινοτσέτ το 1990, ξεκαθάρισε πως δεν επρόκειτο να πάρει μέρος στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
Και άλλα κόμματα, που συμμετέχουν στη κεντροαριστερή συμμαχία Ευρύ Μέτωπο ή ανήκουν στη ριζοσπαστική αριστερά, και εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο από το 2017, επίσης αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στο συμβούλιο.
Ο απολογισμός της έκρηξης
Μέχρι και χθες Τρίτη, ο απολογισμός των νεκρών στα βίαια επεισόδια, τους εμπρησμούς και τις λεηλασίες ανερχόταν στους 15 νεκρούς.
Σύμφωνα με την εισαγγελία, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων επιβολής της τάξης και 11 άλλοι σε πυρκαγιές και λεηλασίες, ιδίως σε πολυκαταστήματα. Η κυβέρνηση της Κολομβίας γνωστοποίησε ότι δύο από τους νεκρούς των επεισοδίων στη Χιλή ήταν υπήκοοί της, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.
Τουλάχιστον 239 πολίτες έχουν τραυματιστεί, καθώς επίσης και 50 αστυνομικοί και στρατιωτικοί. Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είναι ανεξάρτητη αρχή, υπογράμμισε ότι από τους τραυματίες, οι 84 φέρουν τραύματα από πυροβόλα όπλα.
Συνολικά 2.643 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.
Την Τρίτη συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις σε διάφορα σημεία του Σαντιάγο, στο οποίο ίσχυσε για τέταρτη συνεχόμενη νύχτα η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Πολλοί από τους διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα «η Χιλή ξύπνησε», χτυπώντας κατσαρόλες μπροστά στο προεδρικό ανάκτορο.
Σχεδόν 20.000 αστυνομικοί και στρατιώτες παραμένουν ανεπτυγμένοι σε όλη την επικράτεια. Εχει επιβληθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πρωτεύουσα και σε 9 από τις 16 περιφέρειες της χώρας. Είναι η πρώτη φορά που ο στρατός της Χιλής βγήκε στους δρόμους μετά το τέλος της στρατιωτικής χούντας του Αουγκούστο Πινοτσέτ το 1990.
Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων της Χιλής (CUT) και άλλες 18 οργανώσεις κάλεσαν σε απεργίες και διαδηλώσεις για σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη στο Σαντιάγο. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης οι εργαζόμενοι της Codelco, της δημόσιας επιχείρησης που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην εξόρυξη χαλκού, με απόφαση της συνομοσπονδίας συνδικάτων των εργαζομένων στα χαλκωρυχεία, της FTC.
Οι διαδηλώσεις πήραν ανεξέλεγκτες διαστάσεις την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από αρκετές ημέρες που γίνονταν κυρίως από φοιτητές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό. Αν και η αύξηση ακυρώθηκε από τον πρόεδρο, οι ταραχές δεν κόπασαν, με καύσιμο την τεράστια κοινωνική δυσαρέσκεια για το αυξανόμενο κόστος ζωής, τις ανισότητες, τις ανεπάρκειες των δημόσιων υπηρεσιών.