Δεκάδες αυτοκίνητα που παραδόθηκαν στις φλογες στη Βίνια ντελ Μαρ | REUTERS/ Sofia Yanjari
Επικαιρότητα

Χιλή: Κόλαση στον παράδεισο του Βαλπαραΐσο – τους 112 έφτασαν οι νεκροί από τις πυρκαγιές

«Το χειρότερο είναι όταν βρίσκουμε παιδάκια», ψελλίζουν οι αποκαμωμένοι πυροσβέστες που προσπαθούν να ελέγξουν δεκάδες εστίες πυρκαγιών στην περιοχή της φημισμένης λουτρόπολης Βίνια ντελ Μαρ. Εκατοντάδες άνθρωποι θεωρούνται ακόμα αγνοούμενοι...
Protagon Team

Η Χιλή πενθεί, οι πυροσβέστες βρίσκουν διαρκώς καμένα πτώματα –«το χειρότερο είναι όταν βρίσκουμε παιδάκια», ψελλίζουν. Ο απολογισμός των θυμάτων των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών αυξήθηκε στους 112 νεκρούς, ανακοίνωσαν την Κυριακή (ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδος) οι αρχές, τονίζοντας πως πυροσβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειες να ελέγξουν σχεδόν 40 ενεργές εστίες.

«Πρέπει να πούμε ότι με βάση τις πληροφορίες που λάβαμε από την ιατροδικαστική υπηρεσία, υπάρχουν 112 νεκροί (και) 32 πτώματα έχουν ταυτοποιηθεί», δήλωσε ο Μανουέλ Μονσάλβε, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας της Λατινικής Αμερικής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με το Reuters, εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι.

«Μέσα σε ένα λεπτό χάσαμε τα πάντα» είπε κλαίγοντας ο Λουίς Βιάλ, ένας 69χρονος συνταξιούχος, μπροστά στα ερείπια του σπιτιού του, στη συνοικία της Βίγια Ιντεπεντένσια, όπου τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους λόφους της τουριστικής περιφέρειας του Βαλπαραΐσο.

Μετά από μια ανάπαυλα, οι πυρκαγιές αναζωπυρώθηκαν σε αυτή την περιφέρεια, όπου βρίσκεται η περίφημη λουτρόπολη Βίνια ντελ Μαρ, οι παραλίες της οποίας προσελκύουν πολύ κόσμο αυτή την περίοδο του καλοκαιριού, εν μέσω κυμάτων καύσωνα.

Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, ζημιές και ολικές καταστροφές έχουν υποστεί από 3.000 έως 6.000 σπίτια, ενώ έχουν επίσης καεί 430.000 στρέμματα δάσους, κυρίως στην ακτή του Ειρηνικού.

Την Κυριακή, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος από την πόλη Κιλπουέ, που βρίσκεται στα περίχωρα της Βίνια ντελ Μαρ, ο πρόεδρος της χώρας Γκαμπριέλ Μπόριτς ανακοίνωσε: «Δυστυχώς μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχουν 64 νεκροί. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, γνωρίζουμε ότι θα αυξηθεί σημαντικά».

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη τραγωδία που βιώνουμε μετά τον σεισμό του 2010» σημείωσε ο Μπόριτς, αναφερόμενος στον σεισμό μεγέθους 8,8 βαθμών Ρίχτερ, τον οποίο ακολούθησε τσουνάμι στις 27 Φεβρουαρίου του 2010, με περισσότερους από 500 νεκρούς και πολλές καταστροφές.

«Είναι μια καταστροφή χωρίς προηγούμενο, η περιφέρεια του Βαλπαραΐσο ουδέποτε είχε γνωρίσει μια κατάσταση τέτοιου εύρους», είχε δηλώσει νωρίτερα η Μακαρένα Ριπαμόντι, δήμαρχος της Βίνια ντελ Μαρ.

Στην Κιλπουέ, σχεδόν 90 χλμ. βορειοδυτικά του Σαντιάγο, μια ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου μπόρεσε να δει ολόκληρες γειτονιές και αυτοκίνητα απανθρακωμένα. Εκεί, χιλιάδες κάτοικοι έμειναν εγκλωβισμένοι για αρκετές ώρες την Παρασκευή, καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν με αυτοκίνητο.

Οι Αρχές επέβαλαν νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και διατύπωσαν νέες εκκλήσεις προς τους κατοίκους να απομακρυνθούν.